ANNONSE

REISE

Surfing, sol og kokosnøtter

Tekst: Emil Sergel (TT/NTB)

Foto: Roger Borgelid / TT


Publisert: 10.01.2015

BØLGEJAKT: Mye spiller inn på bølgene stormene ute på havet, ­tidevannet og vinden.


Surfere fra hele verden møtes ved Sri Lankas sørkyst.

Freden råder igjen i det krigsherjede Sri Lanka, og stadig flere turister finner veien til sørkysten. Området minner om en blanding av India og Thailand – med grønne fjell, ensomme strender og pittoreske byer.

– Jeg er skytsengel, gudfar, livvakt, coach, mamma og pappa. Og deres beste venn!

João Durão gjør sitt beste for å skape en følelse av trygghet i vannet hos de uerfarne ­surferne. Han er fra Portugal og lever for surfing i stort og smått. Tross sine unge 23 år er han allerede kjent som en guru på surfe­feltet.

Vi er i den lille byen Ahangama, en tre timers biltur fra Colombo på Sri Lankas sørkyst. Her driver nisjereiseselskapet Lapoint en surfeleir for både nybegynnere og mer erfarne surfdudes. ­Strendene er øde og lange, og trengsel i vannkanten et ukjent begrep.

Den vakre sørkysten

Den nybygde motorveien fra hoved­staden Colombo har åpnet for mer turisme i de små byene langs sørkysten. De ligger som et perlekjede med noen kilometers mellomrom. Av disse perlene har Mirissa i sørvest flest år på nakken som turiststed, hvis vi ser bort fra de enda mer turist­ifiserte byene Hikkaduwa og Unawatuna.

I Mirissa er det solsenger på stranden, gode surfefasiliteter og strandrestauranter. Hver kveld legger man ut nyfanget fisk på is, slik at turistene kan gå rundt og velge dagens middag. En interessant detalj: Manga har sett de fine bildene av tradisjonelle srilankiske fiskere som sitter på sine påler ute i vannet og fisker. De finnes fortsett, men de aller fleste man treffer av dem, sitter der bare for å ta seg betalt av fotograferende turister.

Lokalt liv

Litt lengre mot nordvest ligger Weligama, der det lokale livet blomstrer. Inne i byen finner man det meste, og det er en opplevelse bare å vandre rundt blant alle småbutikkene. På ettermiddagene flyttes det lokale livet til stranden, der fiskerne står og reparerer nettene sine ved siden av cricketmatcher for alle aldersgrupper.

Tuktuk er tingen hvis du vil ta deg fram på en både billig, ­smidig og tradisjonell måte. Har du et surfebrett med deg, er det bare å slenge det opp på taket.

En ti minutter lang tuktuk-­reise vestover ligger Midigama, som er en by bygd opp rundt surfe­sporten. Førsteinntrykket er ikke så imponerende, men jo mer lenger man er i byen desto mer ­begeistret blir man. ­Surfere fra hele verden har ­åpnet ­restauranter og kafeer her, og både kaffen, juicen og surfe­mulighetene er i toppklasse.

Surfeopplevelser

Den siste byen i perlekjedet er Ahangama. Byen kan skilte med en fantastisk strand og fine bomuligheter bare noen meter fra havet. Jeg padler ut, og hvis jeg fortsetter, er Antarktis neste stopp. Jeg nøyer meg imidlertid med å dra ut til revet like utenfor hotellet. Her har jeg noen store steiner til høyre, og et rev rett ­under meg, så det gjelder å vite hvor man skal surfe. En fransk kvinne som er en betydelig bedre surfer enn meg, boltrer seg i ­bølgene. Kysten er eksponert for stormene i Indiahavet, noe som genererer gode surfebølger.

Bølgene ruller inn over revet, og det er en herlig følelse å fange dem. Opplevelsen blir enda når jeg ser skilpadder dukke opp rundt brettet for å trekke pusten.

Vennlighet uten krav

Det som gjør aller størst inntrykk, er likevel menneskene vi treffer. Her går ikke folk og kikker konstant ned i smart­telefoner. Den kravløse vennligheten, ærligheten og nærværenheten skaper genuine møter. Kanskje skyldes det en sterk buddhistisk tradisjon – eller kanskje har ikke befolkningen rukket å bli lei av øldrikkende turister ennå.

Den personlige sfæren er ­betydelig mindre enn hjemme, folk er nærmere hverandre rent fysisk. For en normalt reservert skandinav er det en utfordring, men etter en stund blir jeg vant til omgangsformen. Mobilen får ligge igjen på rommet, og rastløsheten fordufter i solen.

Reisefakta 
Sri Lanka

• Generelt: Sri Lanka er en øystat sørvest for India. Rundt 20 millioner inn­byggere. Hovedstaden heter Colombo.

• Politisk situasjon: Borger­krigen mellom regjeringen og Tamiltigrene sluttet i 2009, og situasjonen i landet er stabil. Men det har vært mye internasjonal kritikk av ­regjeringen. Kritiske journalister er funnet omkommet, og Sri Lanka ligger lavt på rankingen for pressefrihet. 

• Tidsforskjell: + 4,5 timer vintertid og + 5,5 timer ­sommertid

• Visum: Påkrevet. Enkelt å ­kjøpe online før avreise eller på flyplassen når man ­kommer fram. Visum koster 30 dollar fra denne nett­siden: http://www.eta.gov.lk/slvisa/

• Språk: Singalesisk er det største språket, fulgt av ­tamil. Mange snakker ­engelsk.

• Valuta: 1000 rupier er cirka 45 kroner.

• Prisnivå: Varierer. En 33-­centiliter Coca-Cola koster ti kroner i Mirissa, men fem kroner i Midigama. Lunch 40-50 kroner, et dobbeltrom på et enklere hotell med aircondition rundt 300 kroner per natt.

• Reise rundt: Infrastrukturen forbedres stadig. Snart går en motorvei hele veien fra flyplassen nord for hoved­staden ned til kystbyen Galle. Man kan leie bil med sjåfør, kjøre minibuss eller lokalbuss. Tog er også en bra og billig framkomstmåte.

• Reise dit: Fly via Istanbul for drøyt 4000 kroner t/r med Turkish Airlines, dersom man er tidlig ute med bestilling. Flere charterselskaper har også turer. Ving har for eksempel ukesturer fra ca. 13.300 kroner en tilfeldig valgt uke i november.

• Sesong: To monsuner skaper to regnperioder. Fra mai til august regner det på den sørvestre delen av øya, mens en annen monsun fører til regnvær fra oktober til januar på den nordøstre delen.


Tre tips

• Stopp langs veien og 
kjøp en kokosnøtt. 
Godt og sunt!

• Lei en scooter. Selv om folk kjører som gale, er det en fantastisk måte å ta seg fram langs kysten på.

• Går tur på stranden i ­Weligama ved solnedgang.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no