ANNONSE

SPORT & FRITID

Gloppe­nuten

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Forlag


Publisert: 10.01.2015

Fra parkeringsplassen i Brekko kan en se Gloppenuten i sørøst. Med sine 630 meter ser den mektig ut og ­vanskelig å bestige. Mektig er den, men ikke så vanskelig å komme opp på.

Fra parkeringsplassen går det ned ­bakken til ­venstre for informasjonstavlen. En følger så skogsveien frem til broen over Brekkeåna. Fortsett over broen og til høyre langs bekken Lonå.

I neste veikryss tar en til venstre over broen og fortsetter oppover på motsatt side av Lonå. Oppe på flaten forlater en veien og fortsetter på merket sti opp gjennom bjørkeskogen. Den ­merkede stien til Gloppenuten går gjennom ­Stangabudalen langs sørsiden av fjellet. Elgen i Brekko er vanskelig å få øye på, men er en heldig glir ørna elegant over tretoppene. Etter å ha passert tjernet går det jevnt oppover lyngheia til Stora­vatnet. Stien blir litt mer kronglete langs nord­siden av ­vannet. På andre siden av ­vannet ser enn oppover Steintjønndalen med flere 700 meters topper i bakgrunnen. ­Etter hvert går stien oppover og svinger inn på ryggen av fjellet. Når en kommer opp på ryggen av Gloppenuten, er det en liten kilometer fram til varden. Det går jevnt utover ryggen mot ­toppen som reiser seg litt opp fra terrenget. Langs ryggen har en sett litt av utsikten utover Madlandsvatnet. Men det fantastiske ­panoramaet får en først fra toppen av Gloppenuten. Fra varden ser en utover Brekko, og i godvær like ut til kysten. Nordover ligger gårdsbrukene på Madland, og litt lengre mot øst skimtes Vådlandsknuten, som er den høyeste toppen i Madlandsheia. Returen følger samme sti ned fra fjellet og ned Stangabudalen. Nede ved broen over Lonå kan en istedenfor å ta til høyre gå rett frem gjennom Sitka­skogen og videre ned til Litle Foretjørna. Fra tjørna er det to mulig­heter. En kan gå til venstre og rundt Litle Foretjørna og følge skogsveien tilbake til parkeringsplassen, eller en kan fortsette mot høyre og følge veien ned til broen over Brekkåna. På venstre side av broen kan en se den gamle steinbroen. Nå er det bare å følge skogsveien tilbake til parkeringsplassen.

Hvordan komme dit:

E-39 til Ålgård og videre til ­Vaulabru. Følg skiltingen til Brekko. Stor avgiftsbelagt (kr 20,- i 2014) parkeringsplass i Brekko.

Turen er på til sammen 10 km, og en bruker i ­underkant av 5 ­timer totalt. Fjellsko er å anbefale.

Vanskelighetsgrad 2 støvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no