ANNONSE

REISE

Det store eplet for de små

TEKST: Emil L. Mohr


Publisert: 10.01.2015

ASFALTJUNGELKLATRING: På South Street Gym i forlengelsen av 
forjettede Chinatown er det fritt fram for både tilreisende og fastboende. 
FOTO: Dina Litovsky / Polaris Images / NTB scanpix 


Byen er stor og kan virke skremmende. Men New York har mye å bite i for de yngste.

– Er ikke dette flott? De tok en gammel toglinje og omskapte den til rekreasjonsområde, stråler Donna Stagner fra St Louis.

Leiende på barnebarnet Logan (4) skrider hun opp The High Line langs Manhattans vestside. Første strekning åpnet i 2011. Siste del – fra 30th til 34th Street i sagnomsuste Hell's Kitchen – sto ferdig denne høsten.

Resultatet er en avlang park som bukter seg nesten tre kilometer gjennom asfaltjungelen og offisielt kaller på 5 millioner ­besøkende årlig.

Gjestfritt DNA

Barnefamilier er behørig representert blant dem – selv om en del familier venter med å besøke The Big Apple til barna har blitt tenåringer.

– Folk frykter ofte New York, fordi ting går så fort og ­virker mest passende for voksne, ­konstaterer forfatteren Angela ­Hederman.

– Men det er ingen grunn til å bli skremt. Vi newyorkere er vant til å ønske hele verden velkommen – det ligger i DNA-et vårt, hevder hun videre.

Sammen med kollega Michael Berman publiserte Hederman nylig guideboka «New York City with Children», spekket med ­attraksjoner for store og små. The High Line figurerer sentralt. Det samme gjør klassikere som ­Frihetsgudinnen, Ellis Island, FAO Schwartz, Strand Book ­Store, Lincoln-senteret, ­Yankee Stadium, Madison Square ­Garden og American Museum of Natural History.

Høyt oppe

Skjønt, duoen måtte grave ­dypere for å finne sine personlige ­favoritter. Lang lokal fartstid til tross: Det er ikke fritt for at det vanket overraskelser i researchfasen.

– Vi oppdaget tilbud vi ikke visste om, innrømmer ­Berman, som er selverklært matvrak og mannen bak bloggen ­pizzacentric.com.

– Eksempelvis var det nytt for meg at Columbia-­universitetet annenhver uke inviterer astronomi­entusiaster opp på ­taket for å ta en titt i teleskopene. Jeg tok med meg min egen datter, og det var så kult. Eksperter sto parat til å besvare ethvert ­spørsmål vi måtte ha.

Hederman forteller at en av hovedhensiktene med utgivelsen er å lokke folk bort fra lyssirkuset og turistmaskinen Times Square.

– Dra til Bryant Park i stedet, formaner hun som Midtown-kjenner.

– Der finnes det aktiviteter i drøssevis. Som karusell, lekeapparater, brettspill, fugle­titting, bordtennis og petanque. ­Dessuten ligger parken ved ­siden av New York Public Library, hvor det er mulig å lure seg inn på ­leserommet for en etterlengtet hvil.

Battery-oppladning

Den som er lysten på et realt eventyr, tar seg med fordel en tur nedover på øya, ifølge våre to venner. Chinatown fortoner seg fortsatt som et eget univers, fritt for mange av kjedeapotekene, -bankene og -kaffebarene som preger gatebildet som sådan. Og helt i sør – ved majestetiske One World Trade Center – troner Battery Park City.

– Det er nok et sted hvor du kan tilbringe hele dagen, uansett alder, mener Hederman.

– Utsikten er fabelaktig, restaurantene rimelige – og både Poets House og Irish Hunger Memorial verdt en visitt.

– Hiv deg på Staten Island-fergen i samme slengen, supplerer Berman.

– Den er fullstendig gratis, og skylinen tar seg praktfullt ut fra vannet. Selv om de fleste tar båten tilbake igjen på rappen, har vi i guiden inkludert Pier 76 på andre siden, på grunn av pizzaen. Sjappa ligger fem minutter fra kaien og er helt feno­menal.

Rushtrafikkproblemer

Det er dog ett New York-fenomen forfatter­paret aldri vil anbefale den som har med barnevogn: å benytte T-banen i rushtida. Hvilket argentinske Ela Uria skriver under på når som helst på vegne av seg selv og sin Mia (1).

– Strengt tatt er det ikke enkelt å ha med baby uansett hvor du reiser, sukker hun.

– Når det er sagt, er det ikke verre her enn i andre metropoler. The High Line, for eksempel, er jo perfekt, presiserer hun.

Bestemor Stagner legger til for egen regning at hun synes New York blir vel kostbart sammenlignet med Missouri – uten at det volder vesle Logan problemer.

– Jeg lot lommeboka ligge hjemme, rapporterer han eplekjekt.

– Jeg foretrekker å bruke foreldrene mine sine penger når jeg er på tur.

Reisefakta

• SAS, Norwegian og United tilbyr alle direkteruter til New York fra Oslo ­Gardermoen. I ­skrivende stund gir Brussels Airlines det gunstigste nett­søkeresultatet hos ­Expedia: 2720 kr (tur/­retur) via Belgia.

• De sentrale Manhattan-­hotellene begynner typisk på drøyt 1500 kr per dobbeltrom. Noe rimeligere blir det med adresse ­Brooklyn, hvor for ­eksempel Sumner og Union Hotel er strategiske og verdt å undersøke.

• NYC-litteraturen er endeløs, fra E.B. White-klassikeren «Here Is New York» til guidebibler à la Lonely Planet. Det offisielle turismenettstedet er www.nycvisit.com, mens Michael Berman driver matmonsbloggen www.pizzacentric.com.


Tips for kids

• Noen garanterte suksesser: Bronx Zoo (2300 Southern Blvd), Brooklyn Children's Museum (145 Brooklyn Ave), Children's Museum of the Arts (103 Charlton St), New York Hall of Science (47-01 111th St), New Victory Theater (209 W. 42nd Street)

• Hederman og Berman anbefaler følgende kjederestauranter når de små blir sultne: Bareburger, Dig Inn, Luke's Lobster, The Meatball Shop, Melt Shop, Oaxaca Taqueria, Pain Quotidien, Petit Abeille, Pio Pio, Sarabeth's, Shake Shack, Whole Foods.

• Hvis en nødssituasjon skulle oppstå, er 911 nummeret til politi, brannvesen og sykebil. For nærmeste døgnåpne apotek, se www.cvs.com, www.walgreens.com eller www.riteaid.com

• Forslag til barnevennlige storbyaktiviteter finnes det mye av også på:
www.timeout.com/­new-york-kids
www.nymag.com/family/kids
www.mommypoppins.com


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no