ANNONSE

MAT & DRIKKE

Når smaken virkelig teller

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix


Publisert: 10.01.2015

SMAK: Tørst bør tas på alvor, mener Jan Aasmann Størksen (til venstre), som har tatt initiativ til boka «Tørst» fra Frelsesarmeen. Jon-Frede Engdahl (i midten) og Stian Vaagland har bidratt med oppskrifter. 
(FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix) 


Hvor blir det av de gode alternativene til alkoholholdig drikke, undrer Jan Aasmann Størksen.

 

 

Du er på restaurant. En bedre middag ligger foran deg, og til den vil du drikke noe passende og smakfullt – som ikke inneholder alkohol. Men hva? Bakerst i den fyldige drikkemenyen med vin og øl finner du en kort liste med mineralvann.

– I 50 år har jeg sagt «ja vel, da tar jeg en Farris», sier Jan Aasmann Størksen.

Størksen har vært primus motor for boka «Tørst» fra Frelsesarmeen. Med den ønsker han og resten av bidragsyterne å vise at det finnes flust av gode, alkoholfrie alternativer – uten at det ene trenger å utelukke det andre.

– Mange ville satt pris på at drikke med og uten alkohol ble likestilt. Det er stor interesse for alkoholfritt så lenge man ikke gjør det annenrangs, sier Størksen.

 

Smaken av uteliv

Når de fine glassene fjernes idet du bestiller eplemost istedenfor vin, gir det signaler om at verken du eller det du drikker, verdsettes noe særlig, mener Størksen.

– Det blir litt som å si at «nå ­kommer avholdsmannen – ­festen er over», sier han.

Størksen er daglig leder for Others, Frelsesarmeens prosjekt for rettferdig handel. I tillegg er han kommunikasjonsrådgiver og foredragsholder. Vi møter ham sammen økogründer Jon-Frede Engdahl og barveteran Stian Vaagland, som har bidratt med oppskrifter til boka. Sammen ­håper de å inspirere folk til å leke seg med drikke også på egen hånd.

Men både restauranter og ­bartendere har godt av å bli utfordret når det gjelder utvalg og smaker. Vær vanskelig og stå på kravene, oppfordrer Størksen.

– Du har jo sagt at det er gøy med folk som bestiller noe alkohol­fritt, sier han og ser bort på barmann Vaagland.

– Ja, det stemmer. Det er fordi de er ute etter smaker, ikke ­effekten, svarer han.

 

Tid og penger

Det er ikke bare i restaurant- og utelivsbransjen drikkevarene ikke har oppnådd likestilling. Du trenger kanskje ikke se lenger enn inn i din egen stue for å oppdage det samme. Mange ­bruker gladelig både penger og tid for å finne den riktige vinen til middags­selskapet. Men hva med dem som ikke drikker alkohol?

– Barna får kanskje høre at «det holder med en Cola til deg, kjære». Men skal de liksom ­drikke Cola til de blir 18 år, da? sier Størksen.

Med alt som finnes av bra ­råvarer og gode, gjerne lokale, produsenter, er det ingen grunn til å hoppe bukk over alkohol­alternativene, mener forfatterne.

– Faktisk er det lettere å overraske noen positivt med en drikk uten alkohol enn en drikk med alkohol, sier Engdahl.

Også innpakningen spiller en rolle.

– Når jeg lager en sunn ­smoothie, kaller den superjuice og serverer den med sugerør i et stetteglass til barna, synes de det er supert også, fortsetter han.

Godt vertskap

Finnes det noe godt å drikke for alle, enten det er på seminar, en fest eller en middag, minsker ­glipen mellom «med» og «uten». Så hva er Størksens tips til vertskapet?

– Det viktigste er å ikke gjøre noe stort nummer ut av at du har alternativer. Ta det som en selvfølge. Da er det håp for de ­yngre også, at det for dem blir helt ­naturlig, sier han.

Man trenger ikke alltid servere den mest eksklusive eplemosten eller varte opp med de flotteste drinkene. Men tar du deg bryet med for eksempel å piffe opp fruktdrikken med litt ingefær, er det positivt, mener Størksen.

– Om du ikke drikker alkohol fordi du kjører, er gravid, skal på jobb, sliter med alkohol eller ikke liker det: Det er totalt uinteressant. Det handler bare om å bli sett som gjest, sier Størksen.

Oppskrifter
(Kilde: Boka «Tørst – Salige er de som tørster», Frelsesarmeen 2014)

 

Multeramos

Ingredienser:
4 cl fersk sitronjuice
2 cl multesirup 
Et helt egg
En liten neve multer 
Isbiter

Framgangsmåte:
Multesirup lages av 60 prosent sukker og 40 prosent multejuice, som du koker til det blir en flytende sirup. Bland multesirupen og resten av ingrediensene i en shaker med is og rist i 10-12 minutter. Da får du en luftig, eggedosislignende drikk. Drikken serveres i et høyt glass med is, og pyntes med sitronskall og et par multer. 

Tips: Sitron og sukkerlake skaper en syrlig base som passer til ulike fruktjuicer, så du kan godt bytte ut multen med noe annet.

 

Selleri de Mari

Ingredienser:
3 hele selleristenger i en juicepresse
3 cl limejuice
1 cl habanerosirup
4 dråper grønn tabaskosaus
Litt salt og nykvernet pepper
Fersk timian

Framgangsmåte:
Ha alt i en shaker og rist løs. Sil blandingen over i et glass med isbiter. Pynt med en selleristang eller litt agurk. Dryss over litt salt, pepper og fersk timian. Nå har du et kaldt, drikkelig måltid som passer bra som en forrett eller kald suppe. 

 

Drop the beat

Ingredienser:
0,5 l pære- eller eplejuice
1 rødbete

Framgangsmåte:
Kjør alt i en blender og la blandingen trekke i tre ­minutter. Da lokker du fram sødme og krydder­toner fra beten. Men trekker den for lenge, kan drikken få for mye jordsmak. Sil. Ha væsken i en shaker og vend, ikke rist, med is. Server drikken i et glass med mange isbiter.

Drikken kan også serveres varm, som en gløgg. Tilsett gjerne ingefær, pepper og rosiner, og pynt med en pæreskive.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no