ANNONSE

Min mening

Noen mangler tilgang til egen hjerne

Min mening 
av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 24.01.2015

Januar har vært en måned som har vært preget av attentatet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo. En uke etterpå kom avisen ut på ny med en ekstrautgave med et opplag på 3 millioner. De ville markere styrke og hevder det er en rett de har under navnet ytringsfrihet. De fleste store aviser i Norge trykket i etterkant varianter av tegningene av profeten Muhammed. Muslimer over hele verden protesterer både mot vestlige avisers behandlingen av tegningene, samtidig som de fleste beklager attentatet. I Nigerias hovedstad ble 45 kirker nedbrent forrige helg, 5 mennesker døde og 128 ble såret. Arnulf Øverland skrev i 1937 et dikt som heter Du må ikke sove, og handler om Hitlers fremtog i Europa. Det avslutter med: Nu er det noget som hender. - Vår tid er forbi - Europa brenner! Det ulmer i hele verden. Jeg vil bare legge til, at nå i 2015 ulmer det også i hele verden. Konflikten mellom kristne og muslimer har lang tradisjon og du kan nok spore den tilbake i minst 1300 år, men de siste årene har Vesten i mange sammenheng bidratt med bensin på bålet. Det eskalerer og frontene øker.

Den forbanna ytringsfriheten

Ytringsfrihet regnes som en viktig del av et rettssamfunn og grunnleggende for et demokrati. Derfor er ytringsfriheten viktig, men det er ikke en rett en har ­uansett. Den begrenses f.eks. av å oppfordre til kriminalitet, ærekrenkelse og bevisst ­villedning. Det er forbud mot å fremsette trusler, trakassering og grovt porno­grafiske, diskriminerende og hatefulle utsagn. Ytringsfrihet er den friheten alle ­mennesker har til å gi uttrykk for det de mener, og ønsker å si noe om. Ytrings­friheten omfatter friheten til å formidle ideer i ytring eller handling, og til å velge å ytre seg eller la være. Så hva betyr dette i forhold til trykkingen av tegningene av profeten Muhammed?

Vi kan alle bidra til et godt liv

Det bør være tillatt å trykke karikaturtegninger av Muhammed, men det er etter mitt syn unødvendig og uklokt. Vi trenger ikke å utvide grensene for sjikanøse innslag i religionsdebatten, selv om ytringsfriheten gir rett til det. Det har ingen hensikt å venne seg til å tråkke på andres religiøse følelser. Alle redaksjoner bør ha respekt for tilhengere av alle religioner, og ikke tråkke på noe som noen ser på som hellig. Med ytringsfrihet følger det et stort ansvar. Meningsløse og rasistiske karikaturer opp­fattes som mobbing av mange muslimer. Vi har jo sett disse tegningene før. Lets move on! Antall innvandrere øker i hele Europa, de fleste har tilhørighet i andre religioner. I verden er det i dag ca 2 milliarder muslimer. For å få et velfungerende, integrert samfunn, er det viktig at vi respekterer hverandre. Det snakkes så mye om å integrere personer med annen bakgrunn i det norske samfunnet. Jeg ber om å vise folkeskikk, og respektere andre mennesker. Ingen med tilgang til egen hjerne, kan mene at å publisere tegninger av profeten Muhammed tegnet som en gris, har noe med ytringsfrihet å gjøre. Pressen jobber etter Vær Varsom plakaten. Den siste ­setningen i den har følgende tekst: Ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke. Min mening er at det overordnede mål i samfunnet må være at flest mulig skal kunne leve sammen, side om side, og uavhengig av religion. Da må alle bidra, også pressen. Ytringsfriheten i Vesten er ikke truet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no