ANNONSE

MOTOR

Design vinner over sikkerhet

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 24.01.2015

DÅRLIG: Mazda CX-5 er blant de mest populære SUV-ene i Norge, men oversiktligheten fra førerplassen er ikke mye å skryte av. (Foto: Mazda)


Design går på bekostning av sikkerhet på nye biler. Det er konklusjonen til NAF og ADAC i en test av oversiktlighet fra førerplassen.

Mange nye biler har dårligere oversikt enn det bilene hadde før i tiden. Spenstig design og økte krav til kollisjons­sikkerhet får skylden for at sikten blir ­dårligere.

Tesla får kritikk

Det er NAF, sammen med sin søsterorganisasjon ADAC i ­Tyskland, som har testet oversiktligheten i nye biler. ­Konklusjonen er at sikten ­generelt har blitt ­dårligere og at blindsonene er blitt større i løpet av de siste årene.

– Testen viser at kraftigere ­stolper begrenser sikten. Felles for mange av bilene er at de største blindsonene er sideveis mot venstre, sier rådgiver Andreas Handeland i NAF.

Bilene med best ­oversiktlighet i testen er Skoda Octavia, Volkswagen Golf og Volvo V70, mens Mercedes-Benz A-klasse, Opel Mokka og Mazda CX-5 er de ­dårligste. Også elbilen Tesla ­Model S må tåle krass kritikk på grunn av store blindsoner ved ­A-stolpene.

Økte sikkerhetskrav får skylden

Men det er ikke bare sikten fremover og på skrå som har blitt ­dårligere, også sikten bakover og til sidene er redusert de siste årene. Det skyldes i første rekke at B-stolpene midt i bilen, og de bakre C-stolpene, har blitt ­kraftigere. Økte krav til sikkerhet får mye av skylden, men også kjøpernes opptatthet av design gjør at bilene får større blind­soner.

– Vi støtter selvsagt fokuset på kollisjonssikkerhet, men beklager at det går på bekostning av oversiktlighet, sier Handeland.

Testen viser at utsatte trafikant­grupper, som gående og syklister, oppholder seg mer i blindsonen nå enn tidligere. Den begrensede sikten gjør dessuten at føreren må bevege mer på ­hodet, og at de bruker lengre tid på å få oversikt rundt bilen når de kjører.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no