ANNONSE

Du store verden

Fuji-fjellet

Tekst: Rolf Schreiner – Foto: ColourboxPublisert: 24.01.2015

Fuji-san, Fuji-fjellet eller bare Fuji – også kjent som Fujiyama – er det høyeste fjellet i Japan. Det ligger på hovedøya Honshu, snaut 100 km sørvest for Tokyo og er 3776 meter høyt. Hele fjellet er en stor vulkan som har hatt flere utbrudd.

Langs hele den japanske stillehavskysten finner man vitnemål om landets dramatiske vulkanske historie – for lengst sluknede lavafelt, områder med varme kilder og vulkaner som i mange tilfeller er aktive fremdeles. Vulkanske ­avsetninger dekker faktisk rundt 25 % av Japans overflate. Mange japanske ­vulkaner har den klassiske kjegleformen, og den mest berømte av disse er Fuji-fjellet.

Fuji er midtpunktet i nasjonalparken Fuji-Hakone-Izu. På nordsiden av ­fjellet ligger de fem innsjøene Yamanaka, Kawaguchi, Sai, Shoji og Motosu. Fuji er et velkjent symbol for Japan, og et populært turistmål som ofte blir brukt som fotomotiv for postkort. Fjellet har også alltid vært et yndet kunstnerisk motiv.

Ordets betydning

Navnet Fuji har uklart opphav, og det har vært foreslått flere betydninger opp gjennom årene, som «rikdom», «udødelig», «uten like» eller «rett som en risplante». Ettersom det siste ­japanske tegnet i selve ordet kan leses som «yama» har man i Vesten utviklet en tradisjon med å kalla fjellet Fujiyama, men dette er ikke korrekt på japansk.

Utbrudd for over 300 år siden

Sett fra sør står fjellet majestetisk og alene, og de symmetriske sidene leder bratt opp til den avskårne kjegletoppen som skjuler det sentrale krateret.

På den sørøstre siden finner man eksplosjonskrateret Hoei-zan, som ble dannet da vulkanen sist hadde utbrudd i 1707. De eldste lavaforekomstene på Fuji-fjellet er blitt datert til å være bare 8000 år gamle, noe som gjør fjellet til en svært ung vulkan.

Geologiske undersøkelser og ­granskning av borekjerner fra fjellet har vist at Fuji hviler på to mye eldre ­vulkaner. Kofuji var aktiv fra om lag 50.000 til 9000 år siden og er nå full­stendig skjult under lavaen og asken fra Fuji. Kofuji dekket selv en enda eldre vulkan, Komitake.

Den vakre symmetriske formen

Fuji-fjellets skjønnhet ligger i den nesten fullkomne formen, med toppen av kjeglen permanent dekket av snø i opptil 10 av årets måneder. På en vakker dag er fjellet et fantastisk syn, og ved soloppgang og solnedgang får fjellet en overjordisk kvalitet der det ligger badet i rosa lys. Fuji-fjellet blir av japanerne sett på som et ikon for fred og sinnsro – som gudenes bolig. Tilhengere av shinto-­religionen tilber skjønnhet i naturen, og for dem er synet av Fuji-fjellet om våren – med blomstrende kirsebærtre i forgrunnen – en gripende og åndelig opplevelse. I shintoismen blir derfor Fuji tilbedt som et hellig fjell.

Stor kulturverdi

Fuji-san (japanerne bruker gjerne denne høflige og respektfulle tiltaleformen når de omtaler fjellet) har i mange år­hundrer stått frem som et viktig fokus og symbol for japansk kultur. Fjellet er en regel­messig vulkan som er synlig i en vid omkrets, og har vært avbildet og lovprist i japansk kunst og litteratur opp gjennom årene. «36 bilder av Fuji­fjellet» og «Hundre bilder av Fujifjellet» av ­Hokusai er de best kjente publikasjonene. Fjellet opptrer også i en rekke dikt.

Hellig og forbudt for kvinner

Man mener at en ukjent munk var første mann på toppen av fjellet i år 663. ­Toppen av fjellet ble regnet som hellig, og var et forbudt område for kvinner fram til Meiji-perioden (japansk æra 1868 – 1912). Den første kjente utlendingen på toppen var sir Rutherford Alcock i 1860.

Regnes blant verdens 
vakreste fjell

Toppen av Fuji er vanligvis snøfri bare i juli og august, og bestiges da av tusenvis av turister og pilegrimer. Skråningene har krattskog eller er oppdyrket. Den ­karakteristiske, regelmessige kjegle­formen anvendes fortsatt ofte som motiv i japansk malerkunst og dekorasjonskunst.

Neste gang: Nidarosdomen


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no