ANNONSE

KULTUR

Nytt show fra Norges ukronete humor­konge

Tekst og foto: Randi Sørensen


Publisert: 24.01.2015

Komiker og tidligere verdensrekordholder Hans Morten Hansen spiller hemningsløst på sin egen utilstrekkelighet når han nå har premiere på sitt fjerde soloshow «50 Shades of Hansen». Nettopp dette kan gi ham hat-trick i antall komipriser.

Som for siddiser flest begynte eventyret om Hans Morten Hansen i «oljå». Han brukte tolv år som altmuligmann i ­Phillips Petroleum (på samme tid var han også kveld- og helgesjåfør for Sola Taxi), før han debuterte på Den Store Norske Humorfestivalen i 1993. Siden 1995 har han drevet med underholdning på heltid, og reist land og strand rundt som ­humorist, gjøgler, tekstforfatter og skuespiller. At han har fått en slik «flying start» kan han muligens takke sin tidligere ledelse for: Han ble nemlig subtilt bedt om å vurdere en annen yrkesvei og tilbudt en generøs sluttpakke. Kanskje like greit, siden Hansen har problemer med å redegjøre for akkurat hva han drev med mens han jobbet i oljebransjen.

38 timer med standup

Hansens siste bekymring er at han skal slippe opp for hysteriske og vanvittige påstander, innfall og historier. Så lenge han er middelaldrende mann i reparasjons­alderen. Så lenge de selvklebende ­hyllene i dusjen faller ned. Og så lenge IKEA ­eksisterer. Ja, da har han mer enn nok å snakke om.

At Hans Morten Hansen er en levemann og en vandrende anekdote, fikk han for alvor vist da han i 2010 satte verdens­rekord i standup på Latter på Aker ­Brygge. Etter drøye 38 timer med mer ­eller mindre gode vitser og historier fra livets skygge­sider, slo han den ­gjeldende rekorden med habile åtte minutter. Til alt overmål hadde han ikke sovet natten før på grunn av generell nervøsitet. Etter seansen, der han hadde vært våken i to netter, ble han overøst av publikum med norske flagg, konfetti og applaus. Kanskje var boosten han fikk som nybeslått Guiness-rekordholder medvirkende til at han samme år vant sin første komipris (en bragd han for øvrig gjentok to år senere). Hansen har i alle fall ikke lavere ambisjoner enn at han sikter seg inn mot sin tredje komipris når han nå introduserer «50 shades of ­Hansen», med premiere på Stavangeren torsdag 29. januar.

Erotikk, fotball og børst

«50 shades of Hansen» vil etter sigende inneholde vesentlig mindre erotikk enn den frekke bokserien med nesten samme navn, som solgte som hakka møkk i dette landet en periode.

– Når man fyller 50 blir det mindre av den slags, sier en smule forsmådd Hansen. Jeg ser ikke for meg noen trusetsunami, for å si det sånn. Men hadde det skjedd hadde det ikke vært meg i mot.

Likevel kan han skryte på seg å være både eksplisitt og usensurert når han skal servere historier fra hverdagslivets berg- og dalbane. Hansen er en observatør av rang, og det hjelper jo også at han i stor grad selv har opplevd det han snakker om: Den da 37 år gamle komikeren nådde sitt foreløpige lavmål etter cupfinalen mellom Bryne og Viking i 2001: Dagen derpå våknet han etter sigende opp på gulvet på Hotell Bristol i Bergen(!). Feil by og feil og hotell (han skulle egentlig bo på Hotell Norge). Med en dundrende hodepine og et «ikke forstyrr skilt» som eneste klesplagg fant han ut at «dette er jo godt materiale for et standup-show».

Hvorfor Hans Morten Hansen er blitt et slikt fenomen, kan du selv se i Humor­huset Stavangeren. Hans Morten har ­premiere på det nye showet 29. januar. De første forestillingene som ble lagt ut er for lengst utsolgt. Nå tilbys det ekstra­forestillinger utover hele våren.

Fakta Hans Morten Hansen 

• Aktuell på NRK i seriene «Side ved side» og «Latter Live».

• Nominasjon til Komipris for beste stand opp show for sitt første helaftens stand up show «Hansenhjørna» i 2009

• Komipris for beste standup-show 2010 («Is this it?») og 2012 («Roper i ­skogen… og forventer å få svar»)

• Verdensrekord i standup I 2010 med 38 timer og 14 minutter (senere slått av en amerikaner)

• Sommeren 2012 spilte han forestillingen «Sommerlatter 2012» sammen med Lisa Tønne, Christer Torjussen og Andy Taffs på Utescenen på Latter til svært gode kritikker 

• Revyer og cabareter med bl.a. Gustne Herrer, Løgnaslaget, Tor Erik Gunstrøm, Mari Bjørgan, Ellen Nicolaysen, Jon Eikemo og Gunnar Andersen, Sommerlatter og mye mer.

• Skuespiller i bl.a. «Kong Curling» og «Trolljegeren»

• Oljemann – ’83 – ‘95

• Taxisjåfør – ’87 – ’92.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no