ANNONSE

MOTOR

Trangt om ladeplassene

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 24.01.2015

PÅ JORDET: Christina Bu, som er generalsekretær i Norsk Elbilforening, mener forslaget til ny parkeringsregulering er skivebom. (Foto: Norsk Elbilforening)

Norsk Elbilforening er i harnisk over ny felles parkeringsregulering. Samtidig oppfordrer de elbileiere til å gi plass. Lading har blitt et problem.

– Vi mistenker departementet for å ha hatt et arbeidsuhell i sitt forslag til ny felles parkerings­regulering, sier generalsekretær i Norsk Elbilforening, Christina Bu.

Hun reagerer kraftig på Samferdsels­departementets forslag til regelverk, hvor det står at det skal tilbys ladeplasser på seks prosent av det totale antallet plasser på et parkeringsområde.

– Parkeringsplasser med ladepunkt bør utvides parallelt med økningen i antall ladbare biler, sier Bu.

Lanserer kampanje

Uavhengig av regjeringens forslag starter foreningen i disse ­dager en kampanje hvor de oppfordrer elbilister til å bli flinkere til å dele på tilgjengelige ladeplasser.

Et av virkemidlene er en flyer, som man kan legge under vinduspusseren på elbiler som tar opp ladeplass. Elbilforeningen oppfordrer også eierne av el­biler til å legge igjen en lapp med telefon­nummeret på, slik at andre som eventuelt trenger ladestrøm, kan ringe eieren og høre om det er greit at man kobler ­bilen av laderen.

– Ikke parker på en ladeplass, dersom elbilen din ikke har ­behov for å lade, sier Bu.

2/3 er «feilparkert»

Ifølge en telling gjort av Norsk Elbilforening i fjor høst, var nemlig en tredel av alle elbiler som parkerte på en ladeplass ikke tilkoblet laderen, mens en tredel var fulladet.

Foreningen oppfordrer også alle elbilister til å ikke lade til mer enn 80 prosent ved en hurtig­lader om det er kø.

70 nye plasser

Nylig offentliggjorde Transnova, at de skal bygge 70 nye lade­plasser, og oppgradere tre plasser. Av de 70 plassene, får 36 mulig­het for hurtiglading.

Ifølge tall fra Norsk Elbil­forening er det i dag 5420 ladeplasser for elbiler i Norge, mens det finnes 32 122 elbiler på ­norske veier. Siden begynnelsen av 2013 har det blitt bygget 1675 ladeplasser. I samme periode har bestanden av elbiler økt med 22 558.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no