ANNONSE

REISE

Markedsdag i Otavalo

Tekst og foto: Anders Pihl


Publisert: 24.01.2015

HÅNDVERK: Lørdagsmarkedet i Otavalo er en fargestrålende opplevelse. 


Skal du bare besøkte ett land i Sør-Amerika, kan du velge Ecuador – et konsentrat av verdensdelen. Like nord for hovedstaden Quito lokker byen Otavalo med sitt fargesterke indianermarked.

Det flimrer for øynene i alle regnbuens farger og flere til. Jeg glir fram mellom boder med klær, tekstiler og tepper i så sterke nyanser at hele markedet ser ut til å vibrere.

Skramlete, taktfast cumbia ­høres fra små radioapparater. Selgere som vandrer rundt, forsøker å lokke meg til å kjøpe håndlagede lærbelter og heklede vanter. Duftbølger av fiken som kokes i sukkerlake, stryker forbi. I det fjerne tårner høye vulkantopper seg opp.

Indianermarked

Lørdagsmarkedet i Otavalo, nord i Ecuador, blir ofte rangert som det beste indianermarkedet i hele Andes. Et fantastisk utvalg møter oss turister. Sjal og pledd av den fineste alpakkaull selges i store lass, ved siden av tepper, gensere, jakker, luer leker, musikk­instrumenter – alt håndlaget og som regel i ypperlig kvalitet.

Markedet er en tradisjon som går mange hundre år tilbake i tiden – til den gangen ­inkaene inntok området. Otavalo var ­allerede da et sted der indianere fra jungelen og fjellene møttes for å bytte varer.

Otavalo er en liten by med 40.000 innbyggere et par timer fra ­Ecuadors hovedstad Quito. Selve reisen hit er en del av fornøyelsen. Ferden går på en av landets nye motorveier gjennom et landskap som flere steder er blendende vakkert. Spesielt imponerende er strekningen i klarvær, når områdets enorme, snødekte vulkantopper kommer til sin rett.

Dramatisk landskap

Rett før Otavalo passerer vi ­Laguna de San Pedro, Ecuadors største innsjø. Synsinntrykket domineres av ennå en vulkan, den dramatiske Imbabura (4609 meter), som reiser seg nesten to bratte kilometer rett opp fra stranden.

Framme i Otavalo må vi sette fra oss bilen og begynne å gå. Lørdagsmarkedet fyller en stor del av bysentrumet, med torget Plaza de Ponchos som midtpunkt. En mindre versjon av ­dette markedet – pluss flere ­andre småmarkeder – pågår alle ukas dager i Otavalo.

Entreprenører

Den viktigste årsaken til det overrumplende store utvalget på markedet er Los Otavaleños – altså folket som lever i og ­omkring Otavalo. De er kjent som et av Sør-Amerikas store entreprenørfolk. Med en vel­utviklet sans for både forretninger og kunsthåndverk reiser de mye, og tilbyr sine varer både nært og fjernt. Blant urfolkene er følgelig Los Otavalos de som er best stilt økonomisk.

– Visst selges det også en god del ting fra andre deler av Sør-Amerika her. Men hovedvekten av det du finner på markedet, er laget her i området, forteller ­Isabella Zurita, som selger tepper på Plaza del Ponchos.

Man kan ofte se hvem som er de innfødte Otavaleños, på klesdrakten. En ekte gentleman i Otavalo kler seg gjerne i hatt og dueblå poncho, og har alltid langt hår i en velfrisert hestehale. Kvinnene har som regel forgylte halskjeder og elegante hvite bluser med broderte blomster.

Gjestfritt

I dag har turismen inntatt Otavalo. Det passer lokalbefolkningen godt, fordi de da kan videre føre sine stolte tradisjoner på en økonomisk gunstig måte. Sjelden føler man seg mer velkommen som til­reisende enn i Otavalo.

– Vi er glad det kommer så mange hit. Håper dere finner mye fint på markedet, smiler Isabella Zurita.

Den hyggelige formen for forretningssans avspeiler seg også i mengden ­rimelige steder der man kan bo, spise og drikke. Det er mange «hostales» i Otavalo der et rent og trivelig rom, inkludert ­internett og frokost, koster rundt en norsk hundrelapp.

Restauranter finnes for alle smaker. En lokal spesialitet er ørret, som oppdrettes i disse traktene og ofte tilberedes veldig godt – for eksempel på Restaurante ­Quino på Calle Roca.

Mange dager kan fylles med opplevelser her. Du kan besøke naturreservater, gå på merkede vandringsstier, se imponerende innsjøer. Og ikke minst besøke småbyer med levende indianerkultur og spennende håndverkstradisjoner. Og vil man oppleve noe helt annet? Da finnes Ecuadors unike øyer, Galapagos, bare en kort flytur unna.

Omkring Otavalo

• Parque Cóndor
En storslagent beliggende fuglepark med en stor del av Ecuadors rovfuglarter. Blant høydepunktene er harpyørn, en av verdens største ørner, samt kondor, Andesfjellenes konge. www.parquecondor.org
• Magiske solur
Ved veien mellom Quito og Otavalo finnes et tusen år gammelt solur. Flere solur ligger med noen mils mellomrom i området.

• Peguche og Casada de Peguche
Peguche, en by kjent for sin vevkunst, har egne tekstilbutikker med unikt utvalg. Like ved byen ligger Casada de Peguche, en stemningsfull foss omgitt av tett jungel. Fossen er et hellig sted for lokalbefolkningen.

• Mashpi Lodge
I Otavalos naboprovins ligger dette smakfulle femstjerneshotellet dypt inne i et område av urørt tåkeregnskog. Her ligger Kolibrifjellet, der man daglig kan se 18-19 arter av kolibrier samtidig.
www.mashpilodge.com

Reisefakta: Ecuador og Otavalo

• Generelt: Ecuador har 13 millioner innbyggere. Hovedstaden er Quito. Språket er spansk samt flere urfolksspråk i Andes.

• Valuta: US Dollar.

• Prisnivå: Betydelig lavere enn i Norge. Mange gode, rimelige hoteller for lavbudsjettreisende.

• Reise dit: Ingen direktefly. Priser fra ca. kr 11.000 og oppover én vei. Flybytte for eksempel i New York, Til

• Reise rundt: Fra Quito til Otavalo er det flere arrangører av bussturer med guide. Rutebusser av utmerket standard går samme strekning flere ­ganger daglig. Taxi er ­enkelt og rimelig for ­utflukter rundt Otavalo.

• Sesong: Beliggenheten ved ekvator gir jevne ­temperaturer året rundt, men husk at de er ulike innad i landet på grunn av de store høyde­forskjellene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no