ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Ut på mikrotur

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 24.01.2015

AVBREKK: Marius Nergård Pettersen (t.h) og Mikkel Soya Bølstad drar ofte på korte turer eller ekspedisjoner som et solid avbrekk fra hverdagen. – Det handler om å sette seg i situasjoner som er litt utenfor det hverdagslige, sier Mikkel. FOTO: Kjersti Blehr Lånkan / NTB scanpix


Du trenger verken mye tid eller utstyr for å dra på eventyr bort fra hverdagen.

Midt i byen kaster Marius ­Nergård Pettersen (29) og Mikkel Soya Bølstad (41) mynt og kron om hvilken retning de skal dra i.

– Vest!

De er erfarne friluftsfolk, har skrevet anerkjente frilufts­bøker og vandret i ukevis i strekk. Så lenge de husker, har en drivkraft vært å finne særegne steder og å gå utenfor stier. Nå har de sammen begynt på bokprosjektet «Steget til siden», om såkalte mikroeventyr: En kort tur eller ekspedisjon på ett til tre døgn, som skal være et solid avbrekk fra hverdagen – til tross for enkle midler og nærhet til hjemmet.

Kollegaene er helt bestemte på at en god tur ikke er nødt til å være lang.

– Man trenger egentlig bare en halvtime for en bitte liten tur, sier Marius.

Mikkel er enig og trekker fram alternative fremkomstmidler til jobb. Ski? Rulleskøyter? Svømming?

– Det handler om å sette seg i situasjoner som er litt utenfor det hverdagslige, sier han.

Halvdagstur

Marius og Mikkel har ligge­underlag heller enn sitteunderlag i sekken.

– Da kan man improvisere mer, lage ryggstøtte og ligge ned, sier Marius.

Hvis det regner, anbefaler han å ta med en lett, liten presenning.

– Den minste du får kjøpt på Clas Ohlson til 20 kroner holder. Fest den med en taustump til trær. En veldig liten presenning er også et godt sjekketriks, tipser han.

Andre ting som kan gjøre halvdagsturen best mulig er regntøy, ekstra genser, en liten kjele og ved og fyrstikker. Fire store og fire små vedkubber holder til en halvtimes bål, anslår Marius.

Mennene inspirerer gjerne folk til å dra på lignende mikroeventyr som dem selv. Hva med å padle ned vassdrag på luftmadrass? Padle kano i byen? Sove under store steinheller i skogen? Dra på fossiljakt? En annen måte å gjøre en liten tur eventyrlig på, er å følge prinsippet for i dag: Kast mynt og kron om retningen. Hopp på første T-bane eller buss, ta den til endestasjonen. Derfra finner du egnet turterreng og bålplass. Tilbake innen noen timer.

12 mikroekspedisjoner

Også journalist og medeier i nettmagasinet Harvest, Torbjørn Ekelund (43), tenkte at det skulle ganske lite til for å oppleve noe som kunne fortone seg som et eventyr. Han overnattet ute i skogen én natt i hver av årets tolv måneder. Læringskurven var bratt, og erfaringene er blitt til boken «Året i skogen – en mikroekspedisjon», som kom ut høsten 2014.

Han anbefaler folk å overnatte hvis de vil gjøre en vanlig tur til noe spesielt.

– Når du slår opp telt, og får kvelden og morgenen etterpå, føles det mer som en fullendt, liten ekspedisjon, sier han.

Han brukte et selvstående kuppeltelt, som han skubbet litt snø over på vinteren. Litt granbar under liggeunderlaget kan også være lurt. En av Ekelunds dyrekjøpte erfaringer er at man må pakke nok varme klær. Selv tok han situps hvis han våknet forfrossen i teltet om natten.

– Det er et lurt triks når man skal få varmen i soveposen, forklarer han.

Vanntette poser

Da alt han hadde på og med seg ble søkk vått under overnat­tingen i desember, skjønte han viktigheten av å pakke klesskift i vanntette poser.

– Jeg pakker også en forseglet pose med fyrstikkeske, ekstra batteri til hodelykten og enkelt førstehjelpsutstyr, sier han.

Ekelund mener naturen tilbyr et nødvendig korreks til individfokuset i dag.

– Vi lever i en tid hvor alle blir fortalt at de er så viktige og unike. Men når du ligger i et telt i tjue minus, og kjenner nesehårene stivne av kulde, forteller naturen deg at du er en ganske liten del av noe veldig mye større. Jeg liker den tanken, sier han.

Mat på bål

Marius og Mikkel har gått av T-banen og beveget seg gjennom knasende tørt løv og snø opp mot den nærmeste åstoppen som var å skimte fra stoppestedet. Der oppe venter en spektakulær utsikt. Byen og fjorden bretter seg ut nedenunder oss, solen stråler. Klokken er litt over lunsj, og i byen sitter folk inne på kontorer.

På en hylle litt nedenfor toppen hviler mennene ryggene mot berget og ser inn i flammene på det nytente bålet. Ostesmørbrød i aluminiumsfolie er snart klare, det er også kaffen. Ettersom mørket faller på, blir lysene fra byen tydelige.

På veien ned er en steintrapp farlig glatt av is. Marius skritter ut i snø og mose i stedet, og sier det som oppsummerer de små eventyrene:

– Det er bare et lite steg til siden.

Tenn bål ute

• Pass på at underlaget er tørt. Lag gjerne et gulv av tørre pinner, ev. tørr stein.

• Ha masse småkvist eller en haug med avspikk klart.

• Legg en bunke bjørkenever, ev. tennbriketter nederst.

• Bygg opp en liten, luftig tipi av småkvist.

• Mat bålet med småkvist/avspikk etter hvert som det tar seg opp.

• Til slutt legger du på kubbene.

Kilde: Marius Nergård Pettersen og Mikkel Soya Bølstad


Utstyr for én overnatting

• En sekk som ikke er for stor (60-70 liter).

• Sovepose som går ned til ca. -10, ev. en varmere dunpose.

• Liggeunderlag.

• Klær: Ull innerst, så mellom­lag, f.eks. med fleece eller primaloft, og en vind- og ev. regntett jakke/bukse over. Husk skift.

• Votter og lue.

• Gode fjellsko med tykk ullsåle og ullsokker i.

• Hodelykt.

• Tollekniv.

• Fyrstikker, primus, ­kokeutstyr.

• Mat: Tenk rasjoner: Hvor mange måltider trenger du? Frysetørket turmat (fås f.eks. på sports­butikker) tar liten plass og smaker ikke verst.

• Lesestoff eller annet å gjøre inne i teltet.

• Ekstra: Ev. boblebukse om vinteren. Kamera.

Kilde: Torbjørn Ekelund


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no