ANNONSE

VITENSKAP

Tok tennis­verdenen med storm

Tekst: Åshild Skadberg


Publisert: 07.02.2015

WIMBLEDON: Molla Mallory på Wimbledon i London i 1925. Hun var med i til sammen ti Wimbledon-­turneringer, fra 1909 til 1929, men sølvet i 1922 ble den beste plasseringen. (Foto: akg-images / NTB scanpix)


For 100 år siden overrasket norske Jern-Molla en hel tennisverden ved å vinne US Open. I dag er hun likevel temmelig ukjent her i landet.

«Iron-Molla», «Marvelous ­Molla», «Tennis Queen» og en «hard hitting daugther of the north land». De amerikanske avisene sparte ikke på hedersbetegnelsene når de omtalte tennisspilleren Anna Margrethe Bjurstedt – senere kjent som Molla Mallory. Hun er den eneste tennisspilleren i ­verden som har vunnet US Open åtte ganger (i perioden 1915 til 1926).

Anna Margrethe Bjurstedt, med kallenavnet Molla, vokste opp i Mosvik i Trøndelag. Men først da familien flyttet til Christiania, slo Molla sin første tennisball – som 19-åring i 1903.

Naturtalent

Det harde slaget – som skilte seg markant ut fra de myke klaskene datidens tennisspillende ­kvinner gjerne praktiserte – skulle bli Mollas varemerke.

– Jenter slår som regel ikke ­ballen så hardt som de burde, sa hun senere til amerikanske ­medier.

Molla var et naturtalent. Én ­måned etter at hun startet med tennis, deltok hun i sin første turnering. Hun var lite opptatt av teori, og gjorde mange feil på ­banen – men det hun gjorde riktig, var etter hvert godt nok til å hjelpe henne fram til seier etter seier.

OL-medalje

I Norge fantes det bare én god match for Molla: hennes egen lille­søster. Begge ble flere ganger norgesmester i utendørs single – Molla i 1910, 1911 og 1914, ­Valborg i 1913, 1915 og 1916.

Da OL ble arrangert i Stockholm i 1912, fikk ikke Molla delta i innendørs tennis. Begrun­nelsen var at det ikke passet seg å stille kun med en kvinne og ingen menn. Utendørs fikk hun derimot spille. Hun kom til semifinalen der hun sikret bronsemedaljen – Norges første OL-medalje vunnet av en kvinne.

Til USA

I 1915 reiste Molla til USA. ­Planen var å arbeide som massør, og pleie tennis som en hobby. ­Ambisjonene på tennisbanen vokste imidlertid raskt da hun oppdaget at hun kunne hevde seg blant de beste også her.

Molla vant like godt hele det nasjonale mesterskapet i USA i 1915 – i dag kjent som US Open. ­Teknikken var fortsatt ikke ­perfekt, men hun var sterkere og mer utholdende enn de fleste av sine motspillere. Hun fortalte selv at hun ikke hadde noe problem med å spille 12 harde sett og deretter danse hele natten. I et ­Amerika som så smått hadde begynt å dyrke et nytt kvinne­ideal – den urbane, korsettløse og kortklipte kvinnen som danset og gikk på nattklubb – ble Molla en perfekt heltinne, med energi nok til både sport og fest.

Spillestilen hennes – defensiv sikkerhetstennis – var for øvrig den samme som gjorde Björn Borg til en vinner, og som har vært rådende i tennisverdenen ­siden 1970-tallet.

Ikoner møtes

Molla, som tok etternavnet ­Mallory da hun i 1919 giftet seg med den amerikanske børs­megleren Franklin Mallory, vant US Open åtte ganger. Dette står fortsatt som tidenes rekord i ­antall seiere i det amerikanske mesterskapet.

Men av alle de imponerende matchene hennes er det særlig én, fra 1921, som har gått inn i tennishistorien. Det er den ene ­gangen hun vant over den franske tennislegenden Suzanne Lenglen, og sistnevnte gikk gråtende og hostende av banen.

Senere ble det spekulert i om Suzanne Lenglen, som hadde tilnavnet «den guddommelige», simulerte hoste for å slippe unna sin nådeløse motstander. Det som i hvert fall er godt dokumentert, og som illustrerer samtidens miks av sport og utskeielser, er at Lenglen var kjent for å ta seg en sup konjakk mellom settene.

Etterpå

Molla Mallory har ikke bare et rekordantall seiere i US Open, hun er også den eldste, både blant menn og kvinner, som noen gang har tatt tittelen – som 42-åring i 1926.

Som 45-åring la hun opp. Noen år senere, i 1933, er Evening Post på et hjemmeintervju i Mollas ­leilighet i Park Avenue, New York City. Hun forteller at hun spiller golf, bridge og brikkespillet mahjong, og liker å pusle store puslespill. Det hun savner mest fra årene med tennis, er konkurransene.

I 1958 blir Molla Mallory ­inkludert i den internasjonale Tennis Hall of Fame. Året etter, i juli 1959, reiser hun på besøk til søsteren Valborg i Stockholm. 22. november samme år dør Molla på et sykehus i byen. Årsaken blir ikke oppgitt, men stesønnen sier til pressen at hun har lidd av «langvarig sykdom». 21. desember 1959 blir tennisdronningen gravlagt på Skogskyrkogården i Stockholm.

Les og se mer

• «Tennis for women», ­skrevet av Molla ­Mallory i samarbeid med en journalist, utkom i 1916. Teksten ligger her: 
http://archive.org/stream/tennisforwomen00bjuruoft/tennisforwomen00bjuruoft_djvu.txt
• I Helen Wills Moodys bok «Tennis» fra 1928 er den minneverdige matchen mellom Molla ­Mallory og Suzanne Lenglen ­beskrevet. Du finner ­skildringen, samt forfat­terens illustrasjoner, her:
http://tennis.quickfound.net/history/helen_wills.html
• I den nye boka «Nestbest» (Cappelen Damm 2014) filosoferer Gudmund Skjeldal over de dypere forskjellene på å vinne bronse, sølv og gull. Han skriver en del om Molla Bjurstedts bronsemedalje i OL 2012.

• Her kan du se Molla Mallory i aksjon på banen i 1929: http://www.youtube.com/watch?v=MEP7dbesk2o


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no