ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

Ungdom lærer å takle stresset

Tekst: Randi Sørensen

Foto: JCI


Publisert: 07.02.2015

Elevene jobber med å skrive ned sine egne mål.


Elever på Tananger ungdomsskole har fått kurs i stressmestring. Kurset er et prosjekt satt i gang av JCI Sandnes, i samarbeid med FAU, for å gjøre ungdom bevisste på seg selv og hvordan håndtere vanskelige situasjoner.

 

 

Over tre kvelder har instruktører fra ­Junior Chamber International Sandnes (JCI) kurset en gruppe ungdommer i 10. klasse ved Tananger ungdomsskole i hvordan de bedre kan håndtere stress, gjennom å bli bedre kjent med seg selv og gjennom å sette seg gode mål.

Kurset har vært en del av JCI Sandnes sitt arbeid med tanke på samfunnsansvar og lokal samfunnsutvikling. Prosjektet ble startet etter den siste tids artikler i media med fokus på at ungdom møter et stort press fra omgivelsene som forventer at de både skal se bra ut samt prestere både på skolen og på fritidsaktiviteter. JCI har engasjert seg for at ungdom tidlig skal få lære hvordan de kan snu negative tanker og press til å tenke mer positivt og ha det bedre med seg selv.

En gruppe på 10-14 elever har deltatt på kurs som har gått over tre kvelder. Her har de gjort praktiske øvelser som går ut på å bli bedre kjent med seg selv og bedre forstå at vi er alle ulike og gjør ting på forskjellige måter. Fokuset har vært på stressmestring og å sette seg gode og ­motiverende mål.

– Elevene har gitt oss svært god tilbake­melding og har virkelig vist interesse for de temaene vi har vært igjennom. Jeg ­synes det viser hvor stort behov ungdom har for å bli bedre kjent med seg selv og hvordan de kan være med å styre sine egne tanker, sier instruktør Marie ­Killerud.

 

Sjokkerende stort press

JCI Sandnes har en visjon om å gjøre en positiv forskjell for lokalsamfunnet og Leirflåt er imponert over den forståelsen og engasjementet ungdommen har vist i løpet av de tre kveldene:

– Vi har hatt det utrolig gøy sammen og de (elevene) har vært nysgjerrige på hva vi har å komme med. Samtidig synes jeg det er en tankevekker at ungdom i så ung alder sliter med stress og angst. Etter tre kvelder sammen med dem så har jeg fått en mye større forståelse for hvor mye de blir presset fra foreldre, lærere, medelever og ikke minst seg selv, og det er ­sjokkerende å se på.

Prosjektet er et samarbeid mellom FAU ved Tananger ungdomsskole og Junior Chamber International Sandnes. Det gikk over 3 måneder fra ­høsten 2014 til vinteren 2015. Kursene har vært arrangert etter skoletid og elvene har deltatt frivillig. JCI Sandnes og de tre instruktørene Lars Inge ­Leirflåt, Anette Kristiansen og Marie Killerud er sertifiserte som NLP Coach og har gjort dette på ­frivillig basis.

– Det har vært en glede å jobbe med elevene ved Tananger ungdoms­skole. De har vist stor tillit og åpenhet for endring, og har også gitt tilbakemeldinger om at kurset har gjort en positiv forskjell i deres hverdag. For meg var dette prosjektet både meningsfylt og lærerikt, forteller instruktør Anette ­Kristiansen.

Over tre kvelder har elevene 
vært innom temaer som:
• Hva er dine styrker og beste egenskaper?

• Hjelp til å finne din motivasjon og hvordan du lærer best

• Bevisstgjøring av egne verdier og respekt for andre

• Hvordan sette seg gode og motiverende mål

• Hvordan løse et problem eller utfordring

• Stressmestring


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no