ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Lodne barnehage­barn

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix


Publisert: 07.02.2015

GJENSYN: Frida er både sliten og fornøyd når hun blir hentet av eieren, Lotta Lydén. 
(FOTO: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix) 


Noen barnehagebarn både logrer og bjeffer. I landets hundebarnehager er det de firbeinte som står i sentrum.

Sola står lavt på himmelen når hundeeier Lotta Lydén svinger inn på tunet foran BINAs Dyresenter på Eidsvoll. Her, ved porten til en av landets hundebarnehager, blir hun møtt av collien Frida og dyre­senterdriverne Hilde Pettersen og Nina Rønning.

– Jeg synes ikke Frida skal være alene åtte timer hver dag, det er ikke det som er greia med å ha hund. Her får hun være i aktivitet sammen med vennene sine og bruke hodet, sier Lydén.

Levering og henting i barnehagen er altså ikke lenger forbeholdt småbarns­foreldre.

USA-trend

Det finnes ingen samlet oversikt over ­norske hundebarnehager, men et enkelt søk på nett viser at tilbudet har bredt godt om seg.

– Hundebarnehager er noe vi ­registrerer at det blir flere av, sier medieansvarlig Anne Hofmo Bjølgerud i Norsk Kennel Klub (NKK).

USA har lengre tradisjoner for slike hundedaghjem, som i likhet med barnehager flest er åpne på dagtid mandag til fredag.

Hos BINAs er Frida blant de faste «­barna». Et halvt år har gått siden hun for første gang satte sine labber i hunde­gården. Nå er hun her én til tre dager i uka. Eieren mener collien, som er en omplasseringshund, har hatt godt av tida med andre firbeinte.

– Frida er blitt en helt annen hund. Hun har fått selvtillit, og hun lært seg å «­snakke»! Nå viser hun glede, sier Lydén, som bor og jobber i nærheten.

Sjekk referanser

Alle eiere som vurdere å skaffe hunden en barnehageplass, bør først forhøre seg litt om aktuelle steder, ifølge NKK.

– Det gjelder å skaffe seg noen referanser og sjekke den hundefaglige bakgrunnen til den som driver det, sier Bjølgerud.

Men om barnehagen er aldri så bra: Det er ikke gitt at din firbeinte venn vil trives. Derfor er det viktig at hundeeieren ser an hunden.

– Noen hunder vil oppleve det som stressende å være sammen med mange hunder hver dag. Men hvis hunden trives, kan hundebarnehage være en utmerket løsning når eieren må jobbe lange dager eller bor alene. Hunden er et flokkdyr, og den er avhengig av kontakt med andre, sier hun.

Noen hundeeiere ønsker dagplass for hunden selv om de er hjemmeværende, forteller Hilde Pettersen ved BINAs.

– Mange synes det viktigste er at hunden skal få sosialisere seg med andre hunder. Unge hunder har aller størst utbytte av slik ­sosialisering, sier Pettersen.

Dyrevelferd

Før Pettersen og Rønning tar inn nye hunder, snakker de med ­eieren.

– Vi trenger å bli kjent med ­hunden slik at vi kan tilpasse dagene. Vi må finne ut hvilke ­hunder den passer sammen med, og hva den trenger av aktivi­sering og ro. Ingen hunder er like, sier Pettersen.

Denne dagen har det bare vært to hunder i barnehagen. Men ­stedet driver også dyrepensjonat, så Frida og kompisen har hatt selskap av flere artsfrender. På det meste er det ti hunder i barne­hagen. Hver hund er der fra én til fem dager i uka.

– Hundene blir slitne og fornøyde etter en dag her – det er mange inntrykk, sier Rønning.

– Vi mener bruk av hunde­barnehager er et tegn på at eierne tar ansvar for dyrevelferden, sier Bjølgerud i NKK, som synes ­norske hundeeiere generelt er flinke og villige til å bruke godt med ressurser på hundene.

Er du blant dem med dårlig samvittighet for en lodden, ­trofast venn med mye alenetid? En plass i hundebarnehage er ikke den eneste kuren mot ­ensomhet.

– Kanskje du kjenner noen som er hjemme på dagtid, som kan være litt sammen med hunden? Det finnes også mange profe­sjonelle hundeluftere. Eller du kan få deg en hund til, sier ­Bjølgerud.

En dag i ­barnehagen

Fridas dager i hunde­barnehagen varierer, men kan se omtrent slik ut: 

• Klokka 8: Frida ankommer dyresenteret

• Klokka 8-10: Utelek med andre hunder

• Klokka 10-11: Mental aktivisering / tur

• Klokka 11-12: Hvilestund inne

• Klokka 12-15: Mer utelek med andre hunder 

• Klokka 15-15.30: Innetid mens hun venter på hjemreise

Ulike hundebarnehager har forskjellige opplegg for hundene.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no