ANNONSE

ØKONOMI

Størst vinnersjanser i miljølotteri

Tekst: Henning PoulsenPublisert: 07.02.2015

UNG DELTAKER. En husstand med normalt kartongforbruk har en årlig sjanse til å vinne pengepremie på 1 til 282 i Returkartonglotteriet. Foto: Margrethe Myhrer


I 2014 har 128 privat­personer og organisasjoner vunnet til sammen 1,6 millioner kroner på å skylle, stappe og brette drikke­kartong. Vinnersjansen for hoved­prisen er nesten 850 ganger større i Returkartonglotteriet enn i Viking Lotto.

 

– Vi anslår at nordmenn kaster utrolige 620 millioner drikke­kartonger i løpet av 2014. Med slike volum utgjør gjenvinning en stor forskjell for miljøet. Litt over halvparten av alle drikkekartonger kildesorteres, så her ligger det et klart forbedringspotensial. Med Returkartonglotteriet ønsker vi å motivere til enda bedre miljøvaner, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge.

 

– Samfunnsnyttig og gratis

Sjansen for å få seks rette i Viking Lotto er ifølge Norsk Tipping 1 til 12.271.512 per rekke. Dersom du leverer én rekke hver uke har du dermed en årlig vinnersjanse på 1 til 235.990. Til sammenligning har en husstand med normalt kartongforbruk en årlig sjanse til å vinne en pengepremie på 1 til 282 i Returkartonglotteriet, dersom de deltar.

– Dette er ikke ment som kritikk av Norsk Tipping, som støtter mange gode formål innen kultur og idrett. Vårt poeng er derimot å øke bevisstheten rundt Returkartonglotteriet som et svært samfunnsnyttig lotteri det er helt gratis å delta i. Vinnersjansene er dessuten svært høye sammenlignet med de aller fleste pengespill, sier Røine.

For å delta i Returkartong­lotteriet må du skylle, brette og stappe seks drikkekartonger inn i en sjuende kartong, slik at du får en kartongkubbe. Korker og lokk kan godt henge utenfor. ­Deretter skriver du navn og telefon­nummer på kubben og leverer den i din ordinære kommunale returordning.

 

Mange barnehagevinnere

Jaana Røine forteller at du enten kan skrive ditt eget navn og telefonnummer på kubben, ­eller navnet og nummeret på en ­person eller organisasjon du ­synes fortjener pengene.

– Selv om de fleste skriver sitt eget navn, er det også mange som leverer inn kubber på vegne av andre. I 2014 registrerte vi en rekke utdanningsinstitusjoner blant våre vinnere, blant andre barnehagene Vinjebakken på Snåsa, Eina på Vestre Toten, ­Tislegård på Kongsberg, Topro på Gjøvik og Tandstad barne­hage i Sykkylven samt Brentemoen skole i Lillesand, Rommen skole og Huseby skole i Oslo og Ekne SFO i Levanger, ramser Røine opp.

Fire ganger i året trekkes det til sammen 128 kubber fra 86 forskjellige steder over hele Norge. Disse går videre til nasjonal ­trekning, hvor det hvert kvartal trekkes 30 premier på 10 000 kroner og én hovedpremie på 100 000.

Fjorårets fire hovedpremier har blitt vunnet av en kvinne i ­Lillesand i Aust-Agder, en ­kvinne fra Mandal i Vest-Agder, en mann bosatt i Nes i Akershus og en mann fra ­Lyngen i Troms.

Slik blir du med i Returkartong­lotteriet
1. Skyll kartongen.

2. Brett kartongen.

3. Stapp kartonger ned i en tom kartong. Korker og lokk kan godt henge utenfor.

4. Skriv eget navn eller navn på den personen eller foreningen/organisasjonen du vil skal vinne. Husk også telefonnummer!

5. Lever kartongkubben i din ordinære kom­munale returordning. Dette er ­oftest sammen med papp og papir.

6. Er du i tvil om hvordan du skal kildesortere i din kommune: se 
www.sortere.no

Grønt Punkt Norge
• Grønt Punkt Norge sikrer finansiering av retur­ordninger for plast-, ­metall- og glass­emballasje, emballasje­kartong, drikkekartong og ­bølgepapp.

• Selskapet drifter også returordningene for plastemballasje og drikke- og emballasjekartong.

• Grønt Punkt Norge eies av materialselskapene og er et nonprofitt-selskap med mål om å få alle med på næringslivets emballasjedugnad.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no