ANNONSE

REISE

Når hotellet er målet

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 07.02.2015

CHILENSK VULKANHOTELL: Montaña Mágica Lodge ligger i det private naturreservatet Huilo-Huilo, 
850 kilometer sør for Chiles hovedstad Santiago. (FOTO: Oliver Llaneza / Plainpicture / NTB scanpix)


Noen ganger er hotellet selve årsaken til reisen. Og noen ganger er det bare for svært spesielt interesserte.

Bare noen få veifarende stoppet i Harads før juli 2010. I dag finner folk fra hele verden veien til det lille stedet i den nordsvenske skogen. De kommer for å bo i en trehytte.

– Ja, vi har definitivt satt ­Harads på kartet. Her var det nesten ingen turisme før de første trehyttene sto ferdige. I 2014 hadde vi rundt 3000 gjester, forteller Britta Jonsson Lindvall, som ­driver Treehotel sammen med mannen sin, Kent Lindvall.

Nå har de fem trehytter, én hytte på påler og ni rom i Brittas Pensionat. Sistnevnte inneholder også hotellresepsjon, samt ­restaurant, bar og sauna.

Nordlig vintersuksess

En annen nordsvensk hotell­satsing har fått samme internasjonale popularitet som trehyttene. Det skjedde fint lite i Jukkasjärvi ved Kiruna før 1989, da det var et isskulptur­arrangement der.

Året etter ble verdens første ishotell bygget – og overnattet i – i Jukkasjärvi. Siden da har det hver vinter blitt bygget et nytt hotell av isblokker hentet fra Torneälven. Det 25. ishotellet i rekken åpnet 12. desember.

Den svenske suksessen med is og snø har gitt inspirasjon til lignende hoteller i Norge. Ett ­eksempel er ishotellet ­Sorrisniva ved Alta. Det åpner 5. januar. Snøhotellet i Hunderfossen ­Vinterpark var ferdig 16. januar, mens snøhotellet i Kirkenes ­åpnet 20. desember.

I Saariselkä i Nord-Finland har de både snøhotell og igloer. Sistnevnte er iglolignende hytter med glasstak, slik at gjestene kan se nordlyset hele natten dersom nordlysforholdene er til stede og man ikke vil sove.

– Glassigloene er hovedårsaken til at folk kommer hit, og nesten samtlige turister er utenlandske. Hit kommer folk fra Australia, Asia, USA og Sør-Amerika, samt Sentral- og Sør-Europa, forteller Sonja Eiramo i Kakslauttanen Arctic Resort.

Hoteller under jorden

Et litt mindre kjent hotellkonsept i Sverige befinner seg 155 meter under bakken. Sala Silvergruva, 12 mil nordvest for Stockholm, lokker med å ha verdens dypestliggende hotellrom. Her overnatter to personer, ofte et par, i en grottelignende hall som ble gravd ut for hånd for rundt 300 år siden.

Man tar heis ned til gruve­suiten med guide, og man kommer seg ikke opp igjen uten at guiden kommer ned med heisen. Heldigvis holder guiden vakt natten gjennom, og kommer ned om man vil opp og ut.

Det finnes flere hoteller under bakken, forteller ­Kristin ­Jacobsen, PR-ansvarlig for hotellsøker­nettsiden Trivago.no. Hun har oppdaget et knippe med underjordiske hoteller, blant annet i Sveits, Frankrike, USA, Australia og Tyrkia.

– The Desert Cave Hotel i den australske gruvebyen Cooper Pedy virker kanskje mest forlokkende. Hotellet, i likhet med store deler av byen, er plassert under bakken fordi det gir avkjøling i den sterke heten i dette tørre ørkenlandskapet. Veggene i rommene viser tydelig at man er inni fjellet, sier hun.

Folk reiser til Cooper Pedy for å bo i fjellet og for å oppleve den spesielle, underjordiske byen – som omtales som verdens opalhovedstad.

Oljerigg, fort og vulkan

Ellers drar mange til Australia for å dykke. Utenfor Borneo – en bit lenger nord i samme område av kloden – har de tatt dykkernes komfort et stykke lenger. I nærheten av øya Mabul kan dykkerne bo og dykke fra en omgjort oljerigg.

Noe lignende er gjort med et nesten 140 år gammelt militærfort utenfor Portsmouth i Sør-England. Fra 2012 har det vært et luksushotell, med priser fra nesten 9000 kroner per natt. ­Eierne pusser nå opp et lignende fort i nær­heten.

Det finnes dessuten noen undervanns­hoteller, og flere luksuriøse utgaver er planlagt, for ­eksempel ett ved øya Katafanga i Fiji.

«Vulkanhotellet» Montaña Mágica Lodge – som ligger i naturreservatet Huilo-Huilo i Chile – har høyest mulig «wow»-score på nettstedet Unusual Hotels of the World. Det koster rundt 2000 kroner for en natt i dobbeltrom, men kan nok for mange være like spektakulært som å overnatte på et fort eller under vann.

Fra toppen av det kjegleformede hotellet – som er dekket med steiner, grønne planter og vindus­glugger – renner det vann. Ifølge Daily Mail ser det ut som den typen hotell ­hobbiter, Star Wars-ewoker og na'vi-skapninger fra «­Avatar» ville dratt på ferie til. Men hobbitene har sitt eget hotell, nærmere bestemt i Woodlyn Park i New Zealand.

12 rare hoteller

1. I en trehytte : Treehotel, Harads, Nord-Sverige (­priser fra ca. 4450 kroner per natt for to personer) www.treehotel.se
2. I en glassiglo : ­Kakslauttanen Arctic Resort, Saariselkä, Nord-Finland (ca. 4900 kr) www.kakslauttanen.fi
3. På et rundt sjøfort : Spitbank Fort, utenfor Portsmouth, England (ca. 8800 kr) www.amazing­venues.co.uk
4. På en oljerigg : Ved øya Mabul, Øst-Borneo, Malaysia (pakkepriser: tre, fire eller fem netter, mellom ca. 1660 kr og 1860 kr per natt) www.seaventuresdive.com
5. I et vinfat : De Vrouwe van Stavoren, ­Stavoren, Nederland (fra ca. 1050 kr) www.hotel-­vrouwevanstavoren.nl
6. I en gruve : Sala ­Silvergruva, Sala, Midt-Sverige (ca. 4650 kr) www.salasilvergruva.se
7. Bare 12 m² : Central Hotel & Café, København (ca. 2100 kr) www.centralhotelogcafe.dk
8. I et betongrør : Das Park Hotel, Ottensheim (Østerrike) og Bottrop (Tyskland) (betal det du ønsker, kun åpent fra mai til oktober) www.dasparkhotel.net
9. I en cockpit : Jumbo Stay, Arlanda, Stockholm (fra ca. 3150 kr) www.­jumbostay.se
10. I en «vulkan»: Montaña Mágica Lodge, ved ­Panguipulli, Chile 
(ca. 2000 kr) 
www.­huilohuilo.com
11. I en kirke : Martin's ­Paterhof, Mechelen, Belgia (fra ca. 870 kr) http://www.martinshotels.com/en/hotel/martins-patershof
12. I «hus på pipe» : Villa Cheminée, Cordemais, Frankrike (fra 830 kr per natt). www.estuaire.info/en/oeuvre/villa-­cheminee-tatzu-nishi/
PS. Alle prisene gjelder per rom (eller per rom for maks to personer), per natt og omregnet til norske kroner.


Knøttsmå hoteller – og rom

Mange kappes tydeligvis om ha verdens minste hotell. Muligens fordi Guinness rekordbok i 1989 kåret Hotel Punta Grande på kanariøya El Hierro til det minste hotellet. Det finnes fortsatt, og det koster rundt 750 kroner for et rom der.

I ettertid har imidlertid Guinness rekordbok kåret 53 kvadratmeter store Eh'häusl i den tyske byen Amberg til det minste hotellet i verden. Det står fortsatt oppført som det minste på nettsidene til Guinness World Records.

København-hotellet Central Hotel & Café, som har ett enslig hotellrom i andre etasje, er på bare på 12 kvadratmeter. Hotellets kaffebar, i første ­etasje, er for øvrig like beskjeden i størrelse. Prisen for et hotellopphold er ikke så veldig liten: Om lag 2100 norske kroner.

Japanerne startet med kubehoteller, men selv om rommene er små, er jo ofte hotellene ganske store. Det samme gjelder lignende småromshotell som har dukket opp mange steder i løpet av de siste årene, blant annet i nærheten av flyplasser.

De tunge betongrørene som er plassert ut i to ­parker – i Ottensheim i Østerrike og ved Essen i Tyskland – er mellom 5,2 og 7,8 kvadrat­meter store. Men ettersom hotellkonseptet Das Park Hotel består av flere slike avløpsrør, blir de til sammen større enn det bitte lille hotellet i ­København.


Noen nettsider

www.unusualhotelsoftheworld.com
www.uniqhotels.com
www.quirkyaccom.com
www.weirdandwonderful­hotels.com
www.crazyhotels.com
www.atlasobscura.com 
(søk etter hotels)

http://bit.ly/1wcGuRX 
(hundre hoteller)

http://tandl.me/1yzJbdq 
(Travel + Leisure-artikkel)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no