ANNONSE

SPORT & FRITID

Skårlands­kula

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Bok


Publisert: 07.02.2015

Tur starter fra Snorestad og følger traktorveien innover langs Snorestadtjørna. Ved en grind står det et rødt skilt til Skårlandskulo. Husk å lukk grinden og fortsett ut i terrenget til høyre.

Røde merker viser hvor stien går langs kanten av myra sør for Kalvafjellet. Så fortsetter den mellom Snorestadtjørna og Fiskelausvatnet. Stien snorer seg langs myrene sør for Fiskelausvatnet litt opp og ned før den dreier opp et skar og videre bratt opp lia. Fra bratt­kanten begynner utsikten å bli flott. Det går nå jevnt oppover lia på grei sti. Et stykke inne på fjellet dreier stien mot Skårlands­kula og begynner å ­snirkle seg opp­over fjellryggen. Turen opp på toppen er stort sett enkel og grei. Selve «kula» ligger litt inne på fjellet. Skårlands­kula ligger 401 m.o.h. og har en liten varde. Utsikten er ­fantastisk i alle retninger. Parallelt i sørøst ligger den mer kjente Sikvalands­kula. Litt ­lengre sør ligger Grunna­vatnet med mange holmer. I sørvest ser en vind­møllene på ­Høg-Jæren. I vest og nordover ligger det flate Jæren. ­Orrevatnet skimtes ute ved kyststripen. Med kikkert kan en se nord­over til Stavanger­halvøya og Boknafjellet på andre siden av Boknafjorden. Like nedenfor fjellet ligger ­Fiskelausvatnet, og en kan se traktor­veien som går fra Snorestad og inn til Lauvlia ved Røyrvatnet. Edlands­fjellet skjuler Ålgård, mens en fra toppen ser langt innover Bjerkreims­heiene og Frafjord­heiene. Den merkede stien slutter ved varden på toppen av Skårlands­kula. Følger en den umerkede stien et lite stykke til over fjellryggen, får en flott utsyn over ­Hellevatn og ­Eidlandskula. Returen går samme vei.

Hvordan komme dit:

Rv-44 til Nesheim hvor en svinger inn på Fv-160 til ­Nærbø. Ved Statoil­stasjonen tar en av på Fv-181 og ­følger den til endes. Ta så inn på Fv-170 som følges til Undheim. Ta til venstre i rund­kjøringen og følg skiltet til Fv-201 Sikvaland. ­Etter ca. 3 km svinger en av mot Snorestad og kjører til veis ende. Parkering bak driftsbygningen. Husk å vi ­hensyn ved parkering slik at en ikke står i veien for gårdsdriften.

Turen er på ca. 6 km og tar omlag 3 timer. Vanskelighetsgrad: 3 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no