ANNONSE

REISE

Søt sightseeing i London

Tekst og foto: Sigrid Haaland


Publisert: 07.02.2015

BREDT UTVALG: Konfekt hos Charbonnel et Walker, 
en av Londons eldste sjokoladeforhandlere.


– Herregud, jeg klarer snart ikke mer, utbryter en av deltakerne. Britisk sjokoladesmaking er definitivt ikke for pyser.

 

 

– Å, det smakte helt nydelig!

Amerikanske Gail Ulatowski (70) har fått en god start på ­dagen. Hun befinner seg i en sidegate til Regent's Street i London, der hun er én av fem deltakere på Chocolate Ecstasy Tour. 70-åringen har nettopp fått servert kakao laget slik den skal lages, ifølge sjokoladeekspert og guide for dagen, Jennifer Earle:

– Med kakao, fløte og melk. Pulverversjonen er bare tøys, slår hun fast.

I løpet av de neste timene skal de søtsugne smake på sjokolade, lukte på sjokolade, lære om ­sjokolade – og Earle har ett mål som skal nås samme hva:

– Alle skal spise seg stappmette på sjokolade. Hvis dere ikke er mette når vi er ferdige, får dere enda mer sjokolade, lover hun.

Motstanden virker liten foreløpig.

 

Ordentlig mat først

– She. Loves. Chocolate.

Ti år gamle Victoria Aquino fra Canada legger trykk på hvert ord, og kan ikke få understreket nok hvor glad moren Maricon er i et av verdens mest populære godterier.

– Jeg er virkelig en stor sjokolade­fan, medgir hun mellom slurker med kakao.

Men dette er bare oppvarmingen. Nå er det på tide med litt mer håndfaste saker.

De fem sjokoholikerne ankommer dagens andre post, eksotiske East India Company. Smaks­prøver av sjokolade med blant annet røde pepperkorn, den lakris­lignende smaken ­mukhwas, kanel og tørkede jordbær og bringebær tygges med andakt.

På forhånd har deltakerne blitt instruert av Earle til å spise en ­solid frokost, slik at de ikke krasjer etter sjokoladerushet («­Cocoa Puffs er en dårlig idé i dag»). Tross den fornuftige starten på dagen fylles magene raskt opp av de mektige sjokolade­bitene, derfor serverer Earle en runde te før damene geleides ­videre til en av byens eldste ­sjokoladeforhandlere.

 

Kongelige favoritter

Brune, hvite og rosa konfekt­sjokolader hviler i pene pyra­mider bak glassvegger hos ­Charbonnel et Walker.

– Smak på dronningens ­favoritter, oppfordrer Earle, og holder fram et brett med rosa champagnetrøfler og konfekt fylt med rose- og fiolkrem.

Damene forsyner seg i flere omganger.

– Vil noen ha mer? Nei? Okay, nå tror jeg vi trenger litt frisk luft, sier den rutinerte guiden, og ­hufser de fem forsiktig ut igjen.

Du har kanskje kjent det sterke sjokoladesuget selv? Årsaken til at vi synes sjokolade er så godt, har en naturlig forklaring, mener Earle.

– Kakao har flere vitaminer og mineraler enn noen annen matvare vi finner i naturen, det er grunnen til at vi har så stor appetitt på det. I tillegg inneholder sjokolade fenetylamin, et stoff som gjør at vi føler oss glade, forklarer hun.

Fordi det finnes over 400 smakskomponenter i sjokolade, er det ifølge Earle umulig å kjemisk etterligne smaken. Kanskje er det derfor det omsettes flere millioner tonn kakaobønner hvert år.

Storbritannia og Norge ligger på henholdsvis fjerde og femteplass når det kommer til sjokoladekonsumering på verdensbasis – innbyggerne i disse landene spiser henholdsvis 7,5 og 6,6 kilo årlig. Sveitserne er på topp – her spiser hver person over 9 kilo sjokolade i året i snitt.

Roald Dahls favoritt

Maricon må holde seg fast i datteren idet de stavrer seg av gårde fra de ­rojale smaksprøvene.

– Herregud, jeg klarer snart ikke mer. Vi elsker sjokolade, og spiser mye av det hjemme, men dette ... herre­gud, gjentar hun.

Hun tar seg sammen og beveger seg sakte, men sikkert mot neste stopp. Og jammen klarer hun ikke enda litt til.

– Jeg tror jeg prøver champagnemelketrøflene, sier hun til mannen bak disken, og peker på konfekten som har fanget oppmerksomheten hennes.

Hun befinner seg nå på Prestat, hvor hun går i berømte fotspor. Norsk-britiske Roald Dahl, forfatter av «Charlie og sjokoladefabrikken», handlet også sjokoladetrøfler her med stor begeistring.

Vannflaskene tas nå fram en ­etter en, og samtlige har en merkbar ­tregere gange enn på begynnelsen av dagen. Likevel smaker de ­gladelig på mandler med sjoko­ladetrekk, nøtter og tørket frukt på kafeen Carpo, før de trekker pusten dypt og samler seg for dagens sjette og siste runde.

 

Mektig opplevelse

Duften av kakao slår mot oss i det vi åpner dørene hos Paul A. Young. Et solid trebord er dekket med hånd­laget konfekt med smak av blant annet oliven, vanilje og sitronostekake. Og dertil Marmite, smøre­pålegget man «enten elsker eller ­hater», ifølge forhandleren.

– Jeg var ikke klar over at det var så mye man kunne lære om sjokolade, sier Gail idet omvisningens siste sjokolade­bit er svelget unna.

– Det er en litt alternativ måte å se byen på, du kommer deg bort fra de verste turistmassene, samtidig lærer du mye, nikker ­Maricon.

Så da er spørsmålet: Har sjoko­holikerne nådd Earles mål – er de stappmette av sjokolade?

– Ja! Det var veldig mektig, sier Tina og Victoria, og sperrer opp øynene.

Det blir ikke helt det samme med en Mars-bar nå, fastslår jentene.

Gå for kvalitet!
Mørk kvalitetssjokolade bør:

– kun inneholde kakaomasse, kakaosmør og sukker (og ­eventuelt vanilje og det fettlignende stoffet lecitin)

– inneholde minimum 60 prosent kakao

– ha en glansfull og jevn brunfarge (ikke svart) uten hvite flekker

– lage en tydelig knekkelyd når du brekker av et stykke

– smelte ved kroppstemperatur

– lukte innbydende av sjokolade og blant annet frukt og krydder, men aldri brent

– smake fantastisk

(Kilde: Chocolate Ecstasy Tours)

Reisefakta
• Fly: Stor konkurranse gir ­normalt gunstige priser til og fra London. Norwegian starter på snaut 700 kroner (tur/retur) til Gatwick-flyplassen i sør. ­Ryanair er tidvis enda ­rimeligere til Stansted i nord.

• Overnatting: Mange muligheter, men generelt høy prisnivå.

• Nettguider: visitlondon.com (offisiell), londononline.co.uk (­kommersiell), londonguiden.no (norsk).

Tips til annerledes 
London-opplevelser

Bullshit London
Hvis du synes den standardiserte sightseeing-­runden kan bli vel tørr og kjedelig, kan komikerne Rob Smythson og Reuben Williams i Bullshit London gi deg noen latterkuler. Her får du nettopp det ­tittelen antyder – en tur full av drittpreik. Man ­besøker reelle landemerker, men informasjonen man får om dem er så langt fra sannheten som man kan komme. Interessert i å finne ut mer om hvordan havfruene fra Themsen lukter, eller hvor dronning Victoria eksploderte? Da er det bare å henge seg på.

• Pris: Ca. 110 norske kroner. Går hver søndag fra St. Pauls kl. 15.00 om vinteren, i tillegg kan man booke dag etter ønske om man er seks eller flere personer. Varer et par timer.

• Nettside: http://www.bullshitlondon.com/


The Alternative London Walking Tour
Oppdag Øst-Londons alternative side. En kulturopplevelse som inkluderer både historie og fersk gatekunst, fra de lokale innbyggernes perspektiv. Guidene påberoper seg å være spesialister på sitt område, alle er enten kunstnere eller aktivt ­involvert i samfunnet på en kreativ måte, heter det på nett­sidene deres. 

• Pris: Man betaler det man ønsker på denne turen. Du må likevel booke plass på forhånd. Arrangeres mandag til lørdag. Varer i omtrent to timer.

• Nettside: http://www.alternativeldn.co.uk/


Firepower: The Royal Artilley ­Museum
Beskrives av The London Evening Standard som et godt alternativ for deg som i utgangspunktet kunne tenke deg å gå på det kjente Imperial War Museum. Det holdes flere forskjellige typer arrangementer her, fra krigsutstillinger, spøkelsesturer for voksne, og overnattinger på museet for barn. Showet The Field of Fire skal gi en smak av hvordan det kjentes å være på slagmarken, ved hjelp av effekter som røykmaskiner og ristende gulv.

• Pris for inngang på museet: Voksen: ca. 60 ­norske kroner. Barn mellom 5-15 år: ca. 30 norske kroner. Barn opp til 4 år: Gratis. Familie: ca. 135 kroner. Åpent tirsdag til lørdag.

• Nettside: http://firepower.org.uk/


Chocolate Ecstasy Tours
Touren arrangeres i forskjellige områder i London, og varierer prismessig ut fra varighet. I tillegg til å ­smake på kvalitetssjokolade i forskjellige former, skal turene gi påfyll i form av kunnskap som lokalhistorie og «fun facts». Turens mål er at deltakerne skal ha det gøy, spise seg gode og mette på sjokolade, og samtidig se en «søt side av britiske byer.»

• Pris: Fra ca. 270-1800 norske kroner. Se nettside for oversikt over dager og steder i London.

• Nettside: www.chocolateecstasytours.com

Flere sjokoladebyer

Du kan delta på sjokoladesightseeing og sjoko­ladesmaking verden over. I tillegg til i London kan du blant annet meske deg sammen med andre sjokoladefrelste i disse byene:


Zürich: Sweet Zürich Tour
Guiden tar deg med til både kjente og ukjente sjokolade­destinasjoner, der du får søte over­raskelser underveis. Kakao, hjemmelaget is og trøfler er noe av det som står på menyen.

• Pris: Ca. 600 norske kroner. Arrangeres ­tirsdager og fredager kl. 14.00, varer i omtrent to og en halv time.

• Nettside: http://mykugelhopf.ch/sweet-­zurich-tour/


Brussel: Brussels Chocolate ­Walking Tour and Workshop
I tillegg til at du tas med til de beste sjokolade­forhandlerne i byen, får du delta på en «sjokolade­workshop» der du blant annet lager påskeegg. Sjokoladeguiden forklarer også hvorfor Brussel er kjent for sjokolade som gir deg vann i munnen.

• Pris: Ca. 600 norske kroner. Arrangeres flere dager i uken, sjekk nettside for tilgjengelighet. Varer i omtrent fire timer.

• Nettside: http://www.viator.com/tours/­Brussels/Brussels-Chocolate-Walking-Tour-and-Workshop/d458-5071WALKING


New York: 
Chocolate Tour of New York
Sjokoladeeksperter geleider deg rundt til utvalgte dessertbutikker og sjokoladeforhandlere, slik at du kan smake på alt fra klassiske trøfler og salte karameller til sjokolademakroner. 

• Pris: Ca. 340 norske kroner. Arrangeres torsdag til søndag, varer i omtrent to timer.

• Nettside: http://www.greatnewyorktours.com/gnyt/the-chocolate-tour-of-new-york.html


Norge: Sjokoladesmaking.no
Firmaet bak nettsiden kaller seg Norges første sertifiserte sjokoladekjenner, og holder kurs over hele landet. Her lærer du om fin sjokolade, og om hvorfor sjokoladesmaking kan ligge på samme nivå som annen gourmetsmaking. Kan leies inn til for eksempel utdrikningslag eller julebord.

• Pris: Fra 345 kroner og oppover. Kurs kan bestilles til forskjellige anledninger og grupper på mellom seks og 50 personer. Varer fra en til tre timer.

• Nettside: http://www.sjokoladesmaking.no/


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no