ANNONSE

Min mening

Er det så galt å ta fri?

Min mening av Svein Kåre Edland, tidligere redaktør i Lokalavisen


Publisert: 21.02.2015

Sist uke stod en av topplederne i revisjonsselskapet BDO fram og sa at han blir sjuk av å se nordmenn i kø på vei til hytta torsdag ettermiddag. Den godt voksne skipsreder Herbjørn Hansson uttaler at nordmenn skal jo ha sommerferie, høst­ferie, juleferie, vinterferie, påskeferie, vårferie, pinseferie – og i tillegg komme sent og gå tidlig. Hvordan skal dette ende?

Er meningen med livet å jobbe hardt?

For mange år siden var det en amerikansk oljetopp som uttalte seg om ­norske arbeidsvaner og holdninger. Han uttrykte en stor fortvilelse over at vi ikke ­forstod at vi måtte være til for jobben. Han mente at manges holdninger var at jobben var et verktøy for egen realisasjon. Både på jobb og privat. Hver og en må definere sin egen formel for lykke, men det er vel ikke helt uten grunn at Norge gang på gang blir kåret til verdens beste land å bo i. Når vår materielle velstand øker, har vi mer ressurser til å realisere våre drømmer. Reising har alltid stått sterkt hos nordmenn. Allerede i vikingtiden kom det til uttrykk. Den gang plyndret vi og drepte, men det gjør vi ikke nå. Mange norske ­familier prioriterer reiser, og destinasjonene blir stadig mer eksotiske. Akkurat nå er jeg i Dubai med min familie, og sitter og skriver denne artikkelen i lobbyen på ­hotellet. Å møte andre kulturer finner jeg svært interessant og lærerikt. Og jeg er opptatt av at mine barn også skal få muligheten til å bli kjent med at ikke alt er som hjemme i Norge. Når du er i Midt-Østen kan noen argumentere at vi burde la være å reise hit, for ikke å støtte opp om regimer med blant annet strengt kvinnesyn, som ikke er i tråd med våre idealer. Hva skulle vi oppnå med å boikotte? De siste dagene har jeg diskutert politikk med folk fra Pakistan, ­Nepal, Nigeria, Indonesia og Filippinene. Det har vært lærerikt og interessant.

Et åpnere samfunn?

Jeg tror på at alle mennesker er gode, og at de aller fleste selv er i stand til å treffe de rette valgene. Når stadig flere i verden får mer ressurser og reiser til fjerne strøk, vil det øke forståelsen for andre kulturer. Et åpnere samfunn er viktig. Det betyr selvsagt ikke at det er en god idé å la humla suse hjemme i Norge. Både høyt sykefravær og middelmådige skoleresultater kan tyde på at nordmenn er blitt mer bedagelig anlagt i takt med at saldoen på Oljefondets konto har steget. Samtidig slår forskere alarm over at vi er tilgjengelig for jobben hele døgnet. For mange betyr det faktisk at selv om du har fri og gjør andre ting, så jobber du allikevel.

Ta deg fri

Reis på hytta, dyrk dine hobbyer og planlegg din ferie med god samvittighet. Prøv et eksperiment en dag. Ha fri og vær hjemme, uten å ha planer. Gå til byen uten grunn og mål. Vårt klima om vinteren er ganske utfordrende for mange. Planlegg din solferie uten å tenke at du heller skulle vært på jobben. Nordmenn er svært gode til å omstille seg. Det greier vi når vi må. 
Husk at du lever bare én gang, og at det er du som tar ­valgene. Jeg har ennå til gode å høre noen på ­dødsleiet uttale at jeg skulle vært mer på jobben.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no