ANNONSE

MAT & DRIKKE

Utenfor ­kjøleskapet

Tekst: Kjersti Blehr Lånkan


Publisert: 21.02.2015

UTENFOR: Kunstneren Jihyrun Ryou har designet hyller for matvarer som skal kunne oppbevares utenfor kjøleskapet. FOTO: DOGA 


Veldig mye frukt og grønt blir bedre av å lagres i romtemperatur.

Norske forbrukere kaster omtrent en femdel av all maten som kjøpes inn. Kan én grunn være at vi glemmer den bort i kjøleskapet? Den koreanske kunstneren Jihyrun Ryou lot seg inspirere til å forsøke å gjøre noe med den velstående verdens matsvinn og høye energiforbruk. ­Nylig viste hun fram prosjektet «Save food from the fridge» på Norsk Design- og ­Arkitektursenter (DOGA) i Oslo. Spesial­designede hyller for frukt og grønt skal gjøre at de kan oppbevares lenger i romtemperatur.

– Det største problemet med kjøle­skapet er at det gjemmer bort ingrediensene. Hvis du ikke ser det, tenker du ikke på det, sier Ryou.

Hun lar poteter ligge i et mørkt hyllerom i direkte tilknytning til epler. I motsetning til hvordan etylengassen vanligvis fungerer, vil den da forsinke potetenes modningsprosess, ifølge Ryou. Ved å plassere gulrøtter og vårløk vertikalt, i sand, skal de spare energi og holde på fuktighet.

– I prosjektet samlet jeg inn tradisjonell kunnskap fra bønder, besteforeldres ­kjøkken og husmorbøker fra starten av nittenhundretallet, forklarer hun. Ryou samler også glemt matkunnskap på bloggen savefoodfromthefridge.com.

Best utenfor kjøleskap

Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, anbefaler å oppbevare en rekke typer frukt og grønnsaker utenfor kjøleskapet.

– Alt av frukt og bær får best smak og aroma ved å oppbevares i romtemperatur. Bær servert rett fra kjøleskapet har lite smak, sier hun.

I tillegg blir bananer dårlige av å ligge i kjøleskap, og tomater, agurker, ­avokadoer, meloner, sitrusfrukter og epler kommer mer til sin rett ved å lagres i rom­temperatur, ifølge Kåsin.

At eplenes etylengass normalt fremmer modning, kan utnyttes for eksempel på avokadoer som er harde og umodne.

– Legg dem i en pose sammen med epler i romtemperatur, tipser Kåsin.

Løk og hvitløk skal heller ikke opp­bevares i kjøleskapet, men tørt og ­emballert for ikke å overføre smak til ­andre matvarer.

– Potet og rotgrønnsaker har god holdbar­het og behøver derfor ikke å oppta plass i kjøleskapet, mener Kåsin.

Ifølge Matportalen.no, som er norske myndigheters informasjon om mat og helse, er optimal temperatur for poteten 5-6 grader Er det for kaldt, blir poteten søt. Husk uansett å skjerme potetene for lys, så de ikke utvikler glykoalkaloider, som er giftig.

Skeptisk

Siv Remberg, førsteamanuensis ved ­Institutt for plantevitenskap ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) kjøper ikke helt argumentet at lagring i kjøleskap er ødeleggende for kvaliteten til frukt og grønt, eller at det produserer mer søppel.

– Det er ikke lagringsmetoden, altså kjøleskapet, som her skal skjennes på, men heller vår holdning til å handle inn altfor mye om gangen uten kunnskap om hvordan dette skal oppbevares. I gamle dager hadde man ikke overflod av mat, og man skaffet seg det man trengte, i tillegg til at man preserverte produktene via blant annet tørking og salting for å kunne lagre dem lengre uten kjølemuligheter.

Hvis man ikke har kjeller, råder hun folk til å oppbevare høstens epler i isoporkasser ute, med avislag mellom.

Professor Halvor Aarnes på institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo vil ikke anbefale felles lager for poteter og epler.

– Det er gjort flere forsøk med virkningen av eten på hvile og groing av poteter, men resultatene er ikke entydige, sier han.

Egg

Jihyrun Ryou har blant annet laget en hylle spesielt for egg, med begrunnelsen at eggeskallet har millioner av hull, og at egget slik absorberer lukt og smak til nærliggende mat i kjøleskapet, som kan gi en dårlig smak. Det stemmer, men gjelder også når eggene ligger på kjøkken­benken, påpeker Anette Hansen, mat­rådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Romtempererte egg er på mange måter en fordel i matlagingen

– Eggets egenskaper kommer best fram når eggene er romtemperert. Man får høyere volum under pisking. Det er let­tere å få med all eggehviten, som ellers har en tendens til å henge litt igjen i skallet. Det er også lettere å få skilt plommen fra hviten, sier Hansen.

Hun antar at egg trygt kan ligge i romtemperatur en uke eller to, dersom skallet er helt. Tiden kan variere ut fra temperatur og tid på året.

– Vi sier at egg kan overnatte på kjøkken­benken men bør bo i kjøleskapet, sier Hansen.

Romtemperatur og kjøleskap


Bør oppbevares i romtemperatur: 

Epler

Pærer

Melon (hel)

Banan

Papaya

Avokado

Tomat

Agurk

Artisjokk

Fersk ingefær

Aubergine

Squash


Bør oppbevares i kjøleskapet: 

Steinfrukt

Bær

De aller fleste grønnsaker

Kilde: Mattilsynet


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no