ANNONSE

SAMFUNN

krigsherjinger har skapt umenneskelige tilstander


Vi må hjelpe det ukrainske folk – nå!

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 21.02.2015

Forholdene i Ukraina akkurat nå er av en slik karakter at landet skriker etter hjelp. I de krigsherjede sonene er det verken penger eller mat å få – her har livet rett og slett stanset opp. For innbyggerne som ikke har råd og anledning til å flytte vekk, er situasjonen helt uholdbar. Hjelp og bistand må komme nå!

Med dette som utgangspunkt har det ukrainske/estlandske paret Viktoria og Aleksandr, som bor på Hommersåk, startet Alevik Hjelpesenter med ett eneste formål: Hjelpe befolkningen i Ukraina med mat, medisiner og klær. Og det haster!

 

Nordmenn flest bør ­egentlig takke sin skaper for at ordet «­katastrofe» i vårt land betyr flom på Østlandet eller orkan på vestkysten et sted. At materiell går tapt er selvsagt synd, men vi er ikke i nærheten av å oppleve de grusomheter som følger med åpen krig i nabolaget.

Null mat i butikkene. Null ­medisiner. Tomme mini­banker og stengte banker. Null ­lønninger. Null pensjon. Hele samfunnet er gått i stå – slik er situasjonen i Donetsk, provinshovedstaden øst i Ukraina med 1 mill. inn­byggere.

 

Stanken av brennende lik

Verst er likevel skytingen, ­drapene og likene. Akkurat nå er innbyggerne i Donetsk som fortsatt ­sliter seg gjennom tilværelsen, vitne til at en stor kremerings­maskin tar seg av likene som ligger gatelangs. ­Kropper blir brent på åpen gate for å få ­likene unna før ­rottene og pesten kommer. Dette er daglig­dagse syn i en hverdag som virker mer og mer nær en fullstendig ­ut­slettelse. Hjelpen må komme nå!

 

Lastebiler fra Hommersåk 
til Donetsk

Viktoria Skapes er opprinnelig fra Donetsk, der mormor på 85 år og flere andre familie­medlemmer fortsatt bor og lider stor nød. For å bedre tilværelsen for innbyggerne i Donetsk har ­Alevik Hjelpesenter et mål om å fylle opp lastebiler med mat, klær og medisiner – for så å kjøre tre dager gjennom Europa til den ukrainske grensen. Her er nyttige kontakter på plass, slik at bilene kommer helt frem til befolk­ningen i Donetsk. Dette er viktig å slå fast!

Lang erfaring med hjelpearbeid

Aleksandr Katashov er fra ­Estland, og det var i hjem­landet han sto i spissen for et viktig hjelpe­prosjekt som nå har ­eksistert i ti år – nemlig et avrusings­hjem for narkomane og alkoholikere. Hjemmet ble bygget i kristen regi (organisasjonen New Life med forgreninger til bl.a. New Generation i Bergen) og ligger et par timers kjøring fra Tallinn, ved grensen til Russland.

– I Estland er det svært ­vanskelig å få næringslivet med på hjelpearbeid, sier Aleksandr. – I Norge er ressursene og innstillingen til hjelp på et helt annet nivå, og det håper jeg virkelig vi får se når lastebilene til Ukraina skal fylles opp.

Paret Viktoria og Aleksandr har bodd i Norge i henholdsvis seks og syv år. Alevik Hjelpe­senter har org.nr. 913 820 924.

 

Sett penger på konto

eller ring om mat og klær

Slik kan du hjelpe befolkningen i Donetsk:

Pengebidrag settes inn på DnB sin konto 1203.69.05636. ­Midlene brukes til å kjøpe mat og medisiner her i landet som ­garantert kommer frem til de nødlidende. En bitte liten del går til hjelperne i Ukraina.

Butikker som vil bidra med tørrvarer i ferd med å gå ut på dato (eller rykende ferske matvarer for den saks skyld) bes ta kontakt på telefon eller e-post. Da kommer Alevik Hjelpesenter og henter.

Alle som har klær til barn, klær til voksne, sko eller tepper, bes ta kontakt på telefon eller e-post.

Viktoria: 46 35 02 34 tori5779@gmail.com

Aleksandr: 99 86 18 48 alex-kat@list.ru

DnB: 1203.69.05636

Kjære leser av Lokalavisen. 

Skal vi vise at vi i Sør-Rogaland trenger ikke en lands­omfattende TV-aksjon for å gi litt (eller mye) av vår overflod? Du er priviligert som bor i Norge – du har råd og anledning til å hjelpe det ­ukrainske folk som akkurat nå lever under helt ­ubegripelige ­forhold.

Takk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no