ANNONSE

MOTOR

Sjekk vinterdekkene

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 21.02.2015

PRØVEBREMS: Når veien er hvit, vet alle at veigrepet er dårligere enn på tørr asfalt. Men is ser du ikke alltid, derfor kan det lønne seg å prøvebremse for å sjekke om det er glatt eller ikke. (FOTO: Cooper Tires)


De fleste bilister har for lengst skiftet til vinterdekk, men husker 
du på å sjekke hvor glatt det er?

Vinteren er en utfordrende tid for de fleste bilister, og med ­varierende føre kan det være vanskelig å vite om det er glatt.

Tester ikke

Ifølge NAF unnlater 99 av 100 bilførere å teste veigrepet gjennom å tråkke på bremsen. Når du må bremse, kan det være i seneste laget å finne ut at grepet ikke er like godt som du først trodde. Spesielt skummel er såkalt svart is. Ofte ser man ikke at det er glatt med det blotte øyet. Veibanen kan virke våt, men er i bunn og grunn for­rædersk glatt.

Vask dekkene

NAF anbefaler bilistene til å vaske vinterdekkene så ofte som mellom én til to ganger i uken. Salt som brukes på veiene, ­fester seg til slitebanen og gjør at ­veigrepet blir dårligere.

– Vasker du dekkene regelmessig, sørger du for at du har et optimalt grep i alle situasjoner, sier Jan-Ivar Engebretsen i NAF.

Sjekk trykket

Han anbefaler også at man ­passer godt på dekktrykket.

– Korrekt dekktrykk sparer miljøet, men det gjør også at bilens forbruk reduseres. ­Viktigst er det likevel at det øker sikker­heten. Pass på at du sjekker dekktrykket når dekkene er kalde. Ved varme dekk utvider luften seg i dekket og skaper et høyere trykk enn hva du i realiteten har, sier Engebretsen.

Husk til slutt at kjøreforholdene kan endre seg raskt.

– Endringer i vær og kjøre­forhold kan komme over­raskende, selv for erfarne sjåfører, sier produktsjef Fredrik Hauge i Nokian Dekk.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no