ANNONSE

REISE

Mallorcas naturskjønne nordspiss

Tekst: Andreas Strömberg


Publisert: 21.02.2015

OMKRANSET AV TRÆR: Pinjetrærne strekker seg nesten helt ned til havet, men mellom trær og hav er det god nok plass til å legge seg ned på den myke sanden. (FOTO: Andreas Strömberg) 


Den trivelige småbyen Puerto Pollensa er et utmerket valg for dem som vil oppleve en rolig og litt mer ukjent del av Mallorca. Og gå ikke glipp av Formentor!

 

 

Formentor er flere ting, blant annet ­navnet på Mallorcas nordligste halvøy og en strand i verdensklasse. Stranden ligger en 15 minutters kjøretur nord for Puerto Pollensa, oppover den forrevne ­Formentorhalvøya hvor det er en badeplass i hver eneste vik.

Britiske kolonitjenestemenn oppdaget Puerto Pollensa allerede på 1920-tallet. Grace Kelly og prins Rainier av Monaco hadde «honeymoon» like ved i 1956. De bodde på Hotel Barceló Formentor, som ligger rett ovenfor Formentorstranden.

Likevel er denne delen av Mallorca langt mindre kjent og befolket enn ­Alcudia, som ligger bare et lite stykke unna.

 

Badebyen ved fjellene

Puerto Pollensa er en fiskeby. Riktignok har den ikke lenger sin største inntektskilde fra havet, men fra turistene, slik det er over hele øya. Men det er fortsatt et levende småbyliv her, og de små hotellene ved havet går i ett med den lokale bebyggelsen.

På stranden, som holdes rensket og ­nystriglet, vaier det blå flagget som et bevis på at det 28 grader varme vannet også er rent og plettfritt å baske i. Noen barne­familier tråkler i en pedalbåt, en gjeng med ungdommer spiller beachvolley og andre slapper av med en bok under en parasoll.

Over parasollenes halmtak vokter storslagne fjell. De er en del av den ­UNESCO-vernede fjellkjeden ­Tramuntana, som går hele veien fra sør til nord langs Mallorcas nordvestlige kyst.

Men det er mer enn hvite strender, ­krystallklart hav og flotte fjell som gjør Puerto Pollensa til en spesiell opplevelse. Mat tas eksempelvis på største alvor.

– Gratulerer med at dere fant veien hit. Restaurantene her er de beste på hele Mallorca, sier Gracia Morales, en eldre kvinne fra stedet.

 

Lyden av bølger om kvelden

Det er ingen tvil om at det er et stort ­utbud av spisesteder i den lille byen. Ved sjøen ligger en rekke hyggelige steder med uteservering og utsikt over ­Middelhavet. Inne i de trange smugene er det også et vell av utmerkede ­restauranter bak de koloniale fasadene.

På menyen står smakfulle retter som blåskjell i vin, fideuà (paella av pasta), grillet ferskfisk, tumbet (ratatouille med potet) og – naturligvis – tapas.

I byen Pollensa, som ligger fem kilo­meter inn i landet fra havnebyen Puerto Pollensa, er ikke maten noe dårligere. Pollensa, som er en av Mallorcas eldste byer, har sennepsgule hus og buktende gater. I de mange småbutikkene tilbys ­lokalt håndverk, juveler, keramikk og fargeglade klær. Byens stolthet er en bru i romersk stil og de 365 trappetrinnene fra byens midtpunkt og opp til et lite kapell.

Både i Pollensa og Puerto Pollensa ­sovner byen om natten. Det er stille, i alle fall til å være Mallorca. Fra hotell­terrassen noen hundre meter fra ­havet hører man stort sett bare sikadenes ­gnissel og bølgene som slår taktfast inn mot stranden.

 

Fabelaktige Formentor

Det er flere valg om man ikke har noe imot noen korte utflukter fra Puerto ­Pollensa med buss eller bil.

Til Cala San Vincente (Cala Sant ­Vicenç på mallorcansk) tar det cirka 15 minutter med lokalbussen. Her er det noen store hoteller og tre små, men innbydende strandkledde badebukter – innrammet av de bratte åsene som er ­typisk for Formentorhalvøya. Bukta er for ­øvrig et naturlig stoppested for dem som ­vandrer i Tramuntanafjellene.

En tur til den idylliske Formentorstranden er et absolutt must. Det går buss dit også. Den går eksakt på minuttet, har svalende aircondition og koster bare et par euro å reise med. Veien kveiler seg vakkert over et lite fjellparti med god utsikt nordover mot Kapp ­Formentor, halvøyas ytterste punkt hvor det står et fyrtårn fra 1892.

Men det er litt kortere til stedet der Grace Kelly og prins Rainier feiret sine hvetebrødsdager for 58 år siden. Vel fremme spaserer man i skyggen av pinjetrær, som noen steder strekker seg langt ­utover stranden.

Vannet er varmt som i et bade­kar og eventyrlig klart. Det er langgrunt og sandbunnen myk og steinfri. Det er bare i kaste seg uti eller legge seg ned på et badehåndkle. Med en opplevelse som dette innser man at Europa har strender i klasse med Thailand, Seychellene og Maldivene.

Reisefakta
• Stedet: Puerto Pollensa (Port de Pollença på mallorcansk) ligger i Pollensabukta nordvest på Mallorca. Havnebyen har en fin sandstrand som er ca. 500 meter lang. Stedet, som har cirka 3000 innbyggere, har bevart sitt originale og sjarmerende preg.

• Avstand: Til flyplassen ved Palma er det ca. 65 kilometer, om lag én times kjøring med bil. Fra Puerto Pollensa til Alcudia er det bare sju-åtte kilometer. 

• Reise dit: Ving er den eneste av de norske operatørene som tilbyr hoteller i Puerto Pollensa, men du finner også andre pakkereiser hit via søke­motoren Solfaktor. Du kan også bestille pakkereiser fra Sverige til ­Puerto Pollensa med Ving, Fritids­resor og Solresor. Ellers kan du reise til Palma fra Norge med SAS, ­Norwegian og Ryanair.

• Priseksempel: Én uke i september til under 5000 kroner for to personer med Ving på leilighetshotellet Don Miguel. Det er også mulig å leie leiligheter fra eksempelvis www.booking.com, med priser fra ca. 5000 kroner per uke.

• Reise rundt: Bra bussforbindelser mellom Palma og Puerto Pollensa, samt til omkringliggende steder. Buss til Alcudias gamleby går ca. hvert 15. minutt, og tar om lag 15 minutter. Leiebil koster fra ca. 700 kroner for én uke.

• Spise og drikke: Treretters lunsj koster ca. 15 euro (125 kroner). En halvliter øl i baren koster cirka fire euro (33 kroner), mens en flaske vin koster fra 15 euro på restaurant og fra tre euro (25 kroner) i butikken.

• Aktiviteter: Pedalbåter, tennis, ­vannski, ridning, golf, dykking og vandringer. 

• Fornøyelse: Det er ett diskotek og om lag ti barer, men nattelivet i Puerto Pollensa er rolig.

• Klima: Fra april til juni er dag­temperaturen rundt 20 grader, og fra juni til september rundt 30 grader. Fine ­høster med temperert vann inn i ­oktober. Milde og fuktige vintrer.

• Shopping: Lokalt håndverk som Mallorca-perler, håndmalt keramikk, duker og treutskjæringer. Hver onsdag er det marked på torget i Puerto Pollensa. Det er et lignende marked i Pollensa hver søndag. Hver tirsdag og søndag er det marked i smugene i ­Alcudias gamleby. Alle disse er morgenmarkeder, slik det ofte er i Spania.

• Nettsider: www.seemallorca.com , 
feriemallorca.blogspot.no


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no