ANNONSE

SPORT & FRITID

Birkeland – Sundvor

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Bok


Publisert: 21.02.2015

Følg veien fra parkeringsplassen tilbake ned bakken. Ved gårdstunet står det skilt til Sundvor. Det viser at en skal gjennom tunet og videre på landbruksvei ned mot ­Storavatnet. På enkelte kart er vannet nevnt som ­Byrkjelandsvatnet.

Etter Stølsåna passerer en beitende sauer ned mot Storavatnet. Faureknuten reiser seg mektig på andre siden av vannet. Ved Skogatjørna er det slutt på landbruksveien, og stien går nå oppover lia langs nordsiden av tjernet. ­Etter hvert flater terrenget litt ut, og trestammer er lagt ned i myra for å gjøre krysningen litt lettere. Så ned gjennom bjørkeskogen før en stiger opp til Kleivadalen. ­Terrenget blir etter hvert litt mer kupert gjennom blandings­skogen, men stien er tydelig og merkingen er bra. En kan være heldig å se spor etter hjort og andre dyr langs stien. Det er også et yrende fugleliv i skogen. Søre ­Hoddenuten med sitt ­imponerende alpine utsende reiser seg like ved der ­merking stopper, og turen fortsetter fra toppen av ­Eigjelia på en bred jordbruksvei retning Sundvor. Der veien begynner, fortsetter stien opp Borknalia og over fjellet til Sundvor. Stien er ikke merket lengre og ikke like tydelig å se i terrenget. Veien som merket rute følger, er ikke inntegnet på noe kart. Stedvis er utsikten retning Sundvor og utover Storavatnet veldig fin, men bjørka gjør sitt for å skjule det hele. Veien går bratt nedover gjennom steinura, og ute på en av knausene står det en rastebenk. Nede på Sundvor flater det ut. Skal en bort til parkeringsplassen på tunet til Sundvor, tar en traktorveien til høyre. Skal en samme vei tilbake, er det greit å snu uten å gå inn på tunet på Sundvor.

I gamle dager ble folk som kom på ridevegen fra ­Bjerkreim, rodd over Storavatnet fra Ivesdal til Sundvor. Dette var ferdselsveien mellom denne delen av Bjerkreim og blant annet Bjerkreimskirken.

Fra Birkeland:

E-39 til Søyland. Like nord for Søylands­kiosken svinger en av på Fv-111 mot Nedrebø. Fra Krysset på Nedrebø kjører en rett frem mot Birkeland. På grusvei forbi siste gård og opp til første høyre sving hvor det er en liten ­parkeringsplass på høyre side ved bekken. Informasjons­tavlen står like før på andre siden av veien.

Fra Sundvor:

E-39 til Vikeså. Sving inn ved Statoilstasjonen og følg ­Rv-503 retning Byrkjedal. Etter 17,5 km svinger en av til Sundvor og følger veien til endes. Parkering ved informasjons­tavlen på tunet ved siden av driftsbygningen.

Denne turen er på ca 14 km, og en må nok regne rundt 6 timer på hele turen frem og tilbake.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler.

Anbefaler fjellstøvler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no