ANNONSE

Leserbrev

Alternative bo-og tjeneste­tilbud for eldre – nok en gang

Elsa Kristiansen, Seniorsaken avd. Rogaland

Publisert: 07.03.2015

I Norge hevder myndighetene at de aller fleste ønsker å bo i sitt eget hjem der man som oftest har bodd hele sitt voksne liv, så lenge det i det hele tatt går. For mange er nok det riktig, men vi ser også mange reportasjer i avisene og hører mange ­historier om at dette kan gå på liv og verdighet løs. Isolasjonen, ensomheten kan bli ekstra tung å bære. Slik skrev vi i et tidligere innlegg denne ­avisen.

Vi i Seniorsakens ledelse her i Sør-Rogaland ser at sykehjemmet heller ikke er tingen for alle. Det trengs mellom­løsninger. Vi tror på en løsning der hver enkelt av oss har vår egen leilighet i et boligkompleks, men i tillegg et fellesområde der vi kan lese avisen, kjøpe en kopp kaffe og treffe andre uten aktivt å måtte oppsøke dem. Kanskje et bibliotek eller andre tilbud også kunne finnes der? Det er ­uforpliktende, men kan bli vennskap. Andre ­fellesrom kan også være fint. Ikke minst er drømmen en døgnbemannet resepsjon med ansvar for fellesområder og som beboerne kan kontakte hvis noe står på. Det er slike løsninger vi ser i Selvaag sine bygg i Jåttå­vågen og Lervig. De er flotte, men egner seg ikke for alles lommebøker ­eller bankkonti!

Tenk om kommunene kunne stille tomter til disposisjon, ­private firmaer bygge og vi som finner slike boliger attraktive, kjøpe eller leie? De gammeldagse «Eldrepensjonatene», som faktisk fortsatt heldigvis finnes i noen kommuner i landet, er heller ikke å forakte. Vi får en del ønsker om disse fortsatt eksisterte flere steder enn de gjør.

Nok en gang tar vi dette opp med noen mulige interessenter, (i første omgang) i Sandnes og Stavanger, på et åpent møte nå i mars.

Så, møt fram på Senior­senteret Mossiges Minde i Sandnes kl 18.00, onsdag 18 mars. Sandnes ligger etter Seniorsakens opp­fatning, om ikke midt i, så svært sentralt i sørfylket vårt, så interesserte både i nord og sør, øst og vest, er velkommen til å høre hva representanter for politikere og utbyggere sier nå. Finnes det ­interesse og muligheter? Forsk­ning har vist (i Danmark) at søknad om sykehjem og flytting dit kan utsettes med inntil 5 år dersom alternativer som gir både selvstendighet, privatliv, trygghet og fellesskap med andre, om en ønsker det, finnes.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no