ANNONSE

HUS & HAGE

En piggete venn

Tekst: Sandra Holmes


Publisert: 07.03.2015

PIGGETE: Kaktusene er uttrykksfulle, og ulike varianter kan passe bra i en gruppe. (FOTO: Anders Wiklund / TT)


Kaktuser er lette å komme overens med – sitt tøffe ytre til tross.

Plantetrenden har beveget seg i retning vekster med interessante former og blader. I et slikt miljø kommer kaktuser og andre sukkulenter virkelig til sin rett. De dramatiske plantene gjør seg godt i et moderne hjem – og de stiller attpåtil få krav til pleie av vennskapet.

Samleren

Kombinasjonen av pigger og vakre blomster vekket svenske Mats Winbergs interesse for kaktuser allerede da han var tenårene.

– Jeg er også interessert i foto, og kaktuser er takknemlige objekter å ta bilder av, sier Winberg.

I dag driver han det nettbaserte frøfirmaet SuccSeed, og det har blitt mange studie- og fotoreiser til kaktusenes rette miljø i Sør-Amerika. Selv har han omtrent 5.000 planter i samlingen. Mange av dem er rundt 30 år gamle, så han vet tydeligvis hvordan han skal få dem til å trives.

– Setter du kaktusen i en mørk gang, blir det vanskelig. Men plasserer du den så lyst som mulig – med noen unntak – og vanner den annenhver uke, klarer den seg i mange år, sier Winberg.

Hardføre

Kaktusene utgjør omtrent to tredeler av den store sukkulent-slekten. Plantene har ofte rare former, noe som henger sammen med at de trenger beskyttelse mot fordamping og solsteik. Dype folder og pigger gir skygge. Piggene samler også dugg, og beskytter planten mot sultne inntrengere.

Sukkulenter kan lagre vann i stammen, bladene eller rot­systemet. Dette gjør at de takler lengre perioder under vanskelige forhold, slik som varme og tørke. Plantene finnes i hele ­verden, i alt fra ørken til regnskog og fjell.

Plantene trenger varierte temperaturer for å blomstre. Gjerne varme dager og kalde netter. Noen sorter bruker likevel flere år før de belønner eieren med blomster.

Blomstring

– For meg er blomstringen målet. Mange blomstrer bare en kort periode: noen dager eller bare noen timer! Andre kan blomstre flere ganger i året, sier Winberg.

Er også du glad i mye blomstring, kan du prøve deg med småkaktusslekten Turbinicarpus, råder kaktusentusiasten. Disse kaktusene slår ofte til med ­blomstring på både vår og sensommer.

– Den som bor i en leilighet som alltid holder 20 varmegrader, og vil at kaktusen skal blomstre, må lete etter den rette sorten. Det fungerer ikke med en kaktus fra Andesfjellene med kjølige netter ned mot frysepunktet. Søk kunnskap på nettet eller i bøker, sier Winberg.

Utendørs

Siden sukkulenter liker varierte temperaturer, kan de gjerne ­flyttes ut om sommeren. De er også praktiske balkongplanter for den som er mye borte, siden du slipper å be naboen om hjelp til vanningen. Men du bør sørge for god drenering i krukkene i tilfellet det blir regn.

Mens mange sukkulenter ­trives blant ­hageblomstene om som­meren, ­finnes det også noen sorter som tåler å stå ute hele året.

– Jeg bruker mest Opuntia, ­Echinocereus og Escobaria fra USA og Canada i hagen. I sommer var jeg i ­Colorado og fant kaktuser i nærheten av skianleggene på cirka 2.700 meters ­høyde. Også de bør kunne dyrkes her, sier Winberg.

Ivrer du etter å prøve sukkulenter, kan det være fint å gå for en kraftig plante, eller flere mindre som kan danderes i en gruppe. Hvorfor ikke lage en samling i vinduskarmen? Bruk gjerne litt røffe og rustikke krukker som matcher dine nye, botaniske tøffinger.

Slik steller du sukkulentene

• Plassering er viktig for sukkulenter. Velg en sort som liker lysforholdene i vinduskarmen.

• For å holde seg fine, bør de vannes annenhver uke og få næring med jevne mellomrom.

• Bruk så- og kaktusjord når du planter om kaktuser, og blomsterjord til andre ­sukkulenter. Jorda halvblander du med små lecakuler, perlitt eller sand.

• Bruk kraftige arbeids­hansker av skinn. Piggene er ikke giftige, men har du møkkete fingre og stikker deg, kan du få små 
infeksjoner.

• Du kan gjerne bruke en sprayflaske og dusje ­plantene av og til. Hardt vann bør avkalkes så det ikke gir hvite flekker.

(Kilde: TT)


Lettstelte ­godbiter

Noen planter er ekstra lettstelte og blomstrings­villige. Nedenfor ser du Mats Winbergs gode forslag.


Kaktuser: Mammillaria, Gymnocalycium, Echinopsis, Rebutia og Astrophytum.


Andre sukkulenter: Aloe, Kalanchoe, Crassula, ­Gasteria, Haworthia, Lithops og Euphorbia.


Fakta om ­sukkulenter

• Mange sukkulenter ­stammer fra Sør-Afrika. Det store området fra ­Canada til Argentina er kaktusens fremste hjemtrakter.

• Det sies at Carl von Linné ga kaktusfamilien navn, fra gresk «kaktos», som betyr tistel.

• Kaktuspigger har gjennom historien blitt brukt som synåler, tannpirkere og fiskekroker.

• Sukkulenten Aloe vera er en av verdens eldste medisin­planter.

(Kilde: TT)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no