ANNONSE

SPORT & FRITID

Barnevennlige bakker

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen


Publisert: 07.03.2015

SKISKOLE: Danske og svenske barn lærer seg alpinferdigheter i Trysil. Anton Schönqvist er skilærer. (FOTO: Ola Matsson / Skistar)


Norge har mange familie­vennlige alpinanlegg, men noen er enda mer tilrettelagt for barn enn andre.

– Det er supert her. Vi er jo nesten alene i bakken, sier venninnene Helena, Mathea og Ofelia.

– Men det er litt kaldt, legger de til før de setter utfor for fjerde gang på kort tid.

De er i Kvitfjell, og temperaturmåleren i bilen viste 13 minus. På alpinanleggets øverste topp – litt over 1000 meter over havet – er det naturlig nok enda litt kaldere.

Til gjengjeld er det blå himmel og vindstille – og snøen i bakken er som skapt for fart og lek med nedoverski.

Ikke bare for de proffe

For noen år siden var alpin­anlegget i Kvitfjell bare forbeholdt utforkjørere i verdensklasse. I dag suser også barna nedover de hvite traseene, med unntak av Olympiabakken. Den er tross alt den bratteste alpinbakken i Nord-Europa.

– Folk assosierer Kvitfjell med utfor. Men utforkjørerne er bare her fire dager i året, inkludert to treningsdager i forkant av verdenscuprennene i mars. Ellers i sesongen er det et vanlig publikum her. Stadig flere blir klar over at vi har mange løyper egnet for alle ferdighets­nivåer, sier Vibeke Fürst Holtmann, som er salgs- og markedsansvarlig for Kvitfjell alpin­anlegg.

I tillegg til Snørøverland, et skilekested for de aller minste og andre nybegynnere, har skianlegget i Gudbrandsdalen flere enkle bakker.

Det er flest av de blå og grønne løypene i det nyeste området i Kvitfjell vest, også omtalt som solsiden.

Barnehage og akebakke

I en test gjort av DN.no ble Trysil kåret til Norges mest familievennlige alpinanlegg. På den listen kom også Geilo høyt opp.

– Vi har faktisk den eneste alpinbarnehagen i Norge. Trollklubben har barn i barnehagen året rundt, med pedagogisk utdannet personell som tar imot våre små gjester. Ellers har vi Norges lengste akebakke, i tillegg til fine områder tilrettelagt for barn, meddeler Martina Svensson, daglig leder ved Geilo Skisenter.

Erik Aas Andersen, som jobber med rekruttering i Norges Skiforbund, trekker fram noen litt mer ukjente skisteder.

– Mange er nok ikke klar over at Drammen Skisenter er veldig barne- og ungdomsvennlig. ­Ellers er det fint med skisteder som kombinerer ned­farter og skiløyper. Man kan fint lære både alpint og langrenn på ­Brennabu i Valdres. Der ligger det en liten bakke, og i tillegg er det skiløyper både over og under tre­grensen. Vaset Skiheiser ligger for øvrig rett ved Brennabu, forteller han.

Store, men familievennlige

DN.no kåret i fjor Norges 26 beste alpinanlegg (hele listen: http://bit.ly/1urXdCh ). Flere av landets største alpinanlegg er med på listen, og til tross for størrelsen scorer de bra på familievennlighet. Hemsedal kom for øvrig best ut, deretter fulgte Trysil, Oppdal, Geilo og Hafjell.

Som generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF) holder Camilla Sylling Clausen oversikt over mer enn 200 norske alpinanlegg. Hun forteller at både små og store skisteder hele tiden jobber for å tilpasse seg familieferiemarkedet.

– Mange anlegg har nå barneparker, barnepass, egne varmestuer og egne barneheiser. Og mange steder kan barn under seks år kjøre gratis. Noen foretrekker av forskjellige årsaker å boltre seg i ­mindre anlegg, og da er det ofte i nærheten av der de bor eller har hytte. På de mindre profilerte stedene er det som regel litt færre folk i bakken, noe som kan passe bra når smårollingene skal lære seg å stå på ski eller kjøre litt på egen hånd. I de store anleggene har barna egne avgrensede områder og et bredere aktivitetstilbud. Ta med barna i bakken og lek dere sammen, uansett hvor dere er, oppfordrer Clausen.


Åtte barnevennlige ­anlegg

Her er noen vinterferietips til steder der ­heisen bringer oss opp og skiene ned:

1. Trysil , Hedmark. Norges største alpinanlegg har 31 heiser, 68 bakker (mange grønne og blå) og tre egne barneområder. Kåret til Norges mest familievennlige.

2. Geilo Skisenter , Buskerud. Barnepass med skilek for barn fra 0 til 8 år. Akebakke i avsperret område, høydepark (bare åpen torsdager om vinteren) og mange slakere bakker. Fjellparken er et nytt, barnevennlig område.

3. Rauland Skisenter , Telemark. «Våre ­viktigste gjester er barn og ungdom. ­Dersom barna trives, har også mor og far det bra», skriver de på sine nettsider. De har skibånd og skitrekk tilpasset barn, med lekeområder og figurer i to bakker.

4. Stranda Skisenter , Møre og Romsdal. Slår sammen skiglede for alle med flott utsikt over et vakkert stykke Fjord-Norge. Familieområde og noen lange grønne/blå løyper. Mye snø her nå.

5. Kvitfjell , Oppland. Snørøverland (­nybegynner) og skimestringsområde, samt lange og fine grønne/blå løyper. Mest ­familievennlig i Kvitfjell vest. Hafjell Alpin­anlegg (som Kvitfjell eiermessig tilhører) har større tilbud, men her er det også flere folk i bakken.

6. Hovden Alpinsenter , Aust-Agder. ­Sørlandets største skianlegg, med blant annet ni grønne og ni blå løyper. Ellers har de Barnas Tusseland, Magic Park, akebakke, skikarusell og afterski for de minste.

7. Skeikampen Resort , Oppland. Har et 3000 kvadratmeter stort barneområde, kalt ­Barneland. Her er det rullebånd, lette bakker og god plass. Har også to grillhytter som kan benyttes av besøkende.

8. Oslo Vinterpark , Oslo. Utenom Wyllerløypa (svart bakke) er Oslos største alpinanlegg velegnet for barn og nybegynnere. Flere små, grønne bakker som passer bra for å lære seg alpinkjøring.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no