ANNONSE

Du store verden

Det hvite hus

Tekst: Rolf Schreiner

Foto: Colourbox


Publisert: 07.03.2015

Det hvite hus i Washington er den amerikanske presidentens embedsbolig. Navnet brukes også som betegnelse for USAs regjering – og antydningsvis om ­presidentens stab.

Det hvite hus er beliggende i den nordvestlige delen av Washington DC, på adressen 1600 Pennsylvania ­Avenue. Huset ble vedtatt bygget i 1790, og ­president George Washington og byplanleggeren Pierre L’Enfant valgte stedet sammen.

Inspirert av en slott i Dublin

Arkitekten ble valgt i en konkurranse der irskfødte James Hoban (1762 – 1831) sto frem som vinner, og grunnstenen ble lagt 13. oktober 1792. James Hobans design er i nyklassisistiskstil, og han tok utgangs­punkt i Leinster House, et slott i Dublin, som nå er hovedsete for det ­irske parlamentet. Husets nåværende navn ble gjort offisielt av Theodore Roosevelt i 1901, før den tid het det «­Executive Mansion». Begrepet «Det hvite hus» er imidlertid blitt brukt uformelt siden 1811.

Britiske soldater 
satte huset i brann

Første gang en president bodde i huset var i 1800. Under den britisk-­amerikanske krig ble bygningen i 1814 satt i brann av britiske soldater, og kun ytterveggene sto igjen. Huset ble gjen­oppbygget og veggene ble malt hvite for å dekke over merkene etter ­brannen.

Store grunnflater under jorden

Mellom 1949 og 1952 ble huset renovert av president Harry S. Truman. En stor del av bygningsverket er i dag under jorden.

Jacqueline Kennedy, president John F. Kennedys kone, fikk gjennomført en omfattende restaurering av huset i tiden 1961–1963.

Komplekset inkluderer:

• 6 etasjer

• 132 rom

• 35 baderom

• 412 dører

• 147 vinduer

• 28 ildsteder

• 8 trapper

• 3 heiser

• En tennisbane

• En bowlingbane

• En kinosal

• En løpebane

• Et svømmebasseng

The West Wing – originalnavnet på TV-serien

Det hvite hus fungerer ikke bare som presidentens embedsbolig, men også som hans kanselli. Kanselliet (kjent på engelsk som Executive Office of the President) består av presidentens nærmeste stab og et antall støtteavdelinger. Mye av staben holder til i vestfløyen i Det hvite hus, der presidentens kontor, kalt The Oval Office, også befinner seg.

Hvorfor DC bak Washington?

Washington DC er Amerikas forente staters forbundshovedstad. De to bokstavene D og C står for District of Columbia – og brukes for at navnet på hovedstaden ikke skal blandes ­sammen med staten Washington som ligger lengst nord-vest i USA (utenom Alaska) og har hovedstad Seattle. Men merk at Columbia er kun et område – og ikke egen stat.

Neste gang: Riftdalen

Lekte med drone – fikk 
Det hvite hus sperret av

En statsansatt sørget for at hele ­området rundt Det hvite hus ble ­sperret av da dronen han moret seg med i januar 2015, havnet på plenen til president Obama.

En offentlig tjenestemann skal ha påtatt seg hele ansvaret for ­hendelsen. Han forklarte til Secret Service at han mistet kontroll over dronen som han fløy på fritiden i området rundt 1600 Pennsylvania Avenue.

Dronen skal ha vært en liten 60 cm lang propelldreven modell med fire armer. Den styrtet inn på plenen foran Det hvite hus – og dette var nok til at USAs viktigste ­bygning ble ­sperret av.  Sikkerhetspersonell skal ha fryktet at dronen var sendt av ­spioner og at den innhold ­eksplosiver eller et skjult kamera.

Mannen som fløy dronen, ­arbeider ikke for Det hvite hus.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no