ANNONSE

HANDEL & SERVICE

Helt i skyene

Tekst: John Alex Hvidlykke, Lyd & Bilde


Publisert: 07.03.2015

TIL HIMMELS: Tør du sende dokumentene dine opp i skyene? FOTO: Frank May / NTB scanpix


Skytjenestene tilbyr deg gratis lagring. Vi har testet fire av dem, og kårer OneDrive til vinneren.

Kanskje du skal jobbe litt ekstra i helgen – eller skrive videre på din store generasjonsroman. Da kan en skylagringstjeneste være nyttig. Tjenesten lar deg lagre filer på en server som befinner seg i «skyen» – eller rettere sagt i et rack i et nettverkssenter et eller annet sted på kloden. Så lenge du selv har adgang til nettet, kan du bruke filene dine på samme måte som om de befant seg fysisk på din egen desktop, mobil eller nettbrett.

Skylagringstjenestene er også perfekte for folk som benytter flere datamaskiner og enheter i ­løpet av dagen, eller som ønsker å dele sine tekst- eller bildefiler med andre.

Nest etter tilgjengelighet er prisen det beste med skytjenester. De fleste steder kan du boltre deg gratis med 10 GB eller mer. Det skyldes dels at prisene på harddiskplass fortsetter å falle, dels at leverandøren håper å selge deg noe senere.

Vi har testet de fire viktigste skylagrings­tjenestene: OneDrive, Google Drive, Dropbox og Box.

Dropbox (terningkast: 4)

Dropbox har de raskeste forbindelsene, men gratisplassen er i underkant. Muligheten til å tjene ekstra lagringsplass ved å verve venner og ­kolleger har gitt mange kunder, men når man sammenligner med konkurrentenes 10-15 GB, er 2 GB imidlertid ganske skrapet. Dropbox fungerer fint som lager for tekstdokumenter og øyeblikksbilder, men ikke til å flytte store filer mellom to av husets datamaskiner. Her er hjemmenettverket eller en minnepinne langt hurtigere.

• Opplasting, 1 GB: 10 minutter

• Nedlasting, 1 GB: 10 minutter

• Pris: ca 75 kr/måned for 1 TB lagringsplass

OneDrive (terningkast: 5 og «BEST I TEST»)

OneDrive er innebygget i Windows 8 og 8.1, så har man en nyere PC er man automatisk kunde i butikken. Og velger man å bruke 80 kroner i måneden på betalingsutgaven av OneDrive får man ikke bare 1 TB online-lagringsplass, men også Office 365 til fem datamaskiner – og til fem nettbrett. Og i tillegg er det 60 minutters ­månedlig Skype samtaletid.

Akkurat som hos Dropbox kan man tjene ­ekstra lagringsplass ved å lokke venner og ­kolleger til å bruke tjenesten. Men der hvor «honoraret» hos Dropbox er 500 MB per person gir Microsoft hele 6 GB for hver ny kunde, opp til i alt 20 GB ekstra plass. Har du en Windows Phone eller en Xbox, er det OneDrive du skal velge.

• Opplasting, 1 GB: 33 minutter

• Nedlasting, 1 GB: 40 minutter

• Pris: 55-80 kr/måned for 1 TB lagringsplass inkl. Office 365

Google Drive (terningkast: 5)

Å få Google Drive krever bare at man klikker på Drive i listen over apper på sin Google-konto. Lettere kan det nesten ikke være. Google Drive er et glimrende tillegg til Googles palett av gratis tjenester. Og takket være integrasjonen med Google Docs er det ikke bare en arkiveringsplass og fildelingsplattform, men et verktøy til å samarbeide om ­dokumenter online.

• Opplasting, 1 GB: 30 minutter

• Nedlasting, 1 GB: 7 minutter

• Pris: ca 60 kr/måned for 1 TB lagringsplass

Box (terningkast: 4)

Når gratisplassen er brukt, kan man kjøpe 100 GB for 65 kroner i måneden. Til gjengjeld er neste trinn sjenerøst: For godt 100 kroner i måneden loves man intet mindre enn ubegrenset plass. For øvrig er den eldste skytjenesten for treg og mangler finesser.

• Opplasting, 1 GB: ca 60 minutter

• Nedlasting, 1 GB: 14 minutter

• Pris: ca 100 kr/måned for ubegrenset lagringsplass

Dette testet vi

• Brukervennlighet: Dersom skytjenesten skal fungere som en harddisk i skyen, må den være så enkel å bruke at man ikke tenker over det. Når tjenesten er installert, bør back-up og deling av filer være like lett som å lagre lokalt.

• Hastighet: Hvis tjenesten skal benyttes til deling av filer mellom flere datamaskiner, må hastigheten være så høy at man ikke får ventetid på opp- og nedlasting, samt ved åpning av filer på andre datamaskiner. Vi lastet opp en mappe med fem videofiler på til sammen 1 GB, som så ble åpnet på en annen tilkoblet datamaskin. Testen ble utført på en rask 60/60 MB fiberforbindelse, tilkoblet via kablet gigabyte-lokalnettverk, slik at nettforbindelsen ikke ble den begrensede faktor.

• Deling: Til slutt er skylagring ikke bare et spørsmål og gigabyte på harddisk og megabit i sekundet, men også om hvilke data som lagres der. Deling av filer og integrasjon med populære programmer betyr stadig mer.

• Les hele testen av lagringstjenester i skyen på lydogbilde.no


Det er vel ikke farlig?

Vi skulle gjerne sagt at skylagring er hundre prosent sikkert, men det vil være en lemfeldig omgang med sannheten. Dropbox ble for noen år siden angrepet av hackere, som snappet opp et stort antall adgangskoder. Også store statlige myndigheter har hatt ubudne gjester.

Når det er sagt, så er skytjenestene fortsatt meget sikre – og langt sikrere enn din egen harddisk som også kan bli angrepet av hackere, og der du i tillegg risikerer at all data går tapt hvis disken krasjer.

Den største faren for filene utgjøres faktisk av brukerne selv. Ettersom filer i delte mapper kan endres og slettes fra alle tilkoblede maskiner, må man ikke betrakte skylagringsmappen som en sikker backup. Slettes filen ved et uhell på én maskin, er den i samme sekund vekk på alle de tilkoblede maskinene. Den risikoen blir naturligvis enda større når flere brukere deler samme mappe.

En annet problem er at du kun kan bruke skylagringen hvis du har adgang til internett – og kun med den hastigheten som din forbindelse tillater. Hvis du befinner deg langt fra trådløse nettverk og mobilmaster, har du kun de data som ligger på din datamaskin eller mobile enhet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no