ANNONSE

REISE

Ferie over dammen

Tekst: Siri Marte Kværnes


Publisert: 07.03.2015

KJENTE HUS: San Francisco har variert arkitektur. Her ser du husene «Painted ladies» foran den nyere sentrumsbebyggelsen. 
(FOTO: Giulio Meinardi / NTB scanpix)


USA er kjent for spennende storbyer, flotte strender og bra shopping. Men landet er mer variert enn som så.

I løpet av få år har USA seilt opp som en feriefavoritt blant nordmenn, ifølge FINN. I november ble New York kun slått av London i antall flysøk på finn.no til storbyer.

– USA har blitt mye mer tilgjengelig med flere direkteruter og billigere reiser. I tillegg har den norske krona vært sterk, slik at det har vært rimelig for nordmenn å være der. Det blir spennende å se hva som skjer med lavere kronekurs, sier produktdirektør Eivind Christiansen i FINN reise.

Ung trend

USA-trenden drives fram av den yngre garde, ifølge Christiansen.

– Dette er en generasjon som har vokst opp med amerikansk popkultur. Filmer og TV-serier er ofte spilt inn i New York, og denne byen er spesielt populær.

I en spørreundersøkelse Norstat har gjort for FINN, var New York storbyen flest sa de ønsker å besøke i 2015. Drømmen om «Det store eplet» var sterkest blant de yngste. 28 prosent av dem i alderen 18-29 år ville helst til New York, mens 20 prosent av 30-39-åringene svarte det ­samme.

Flysøkene som gjøres på FINN, samsvarer godt med reisene vi faktisk bestiller, ifølge sel­skapet. Blant de amerikanske byene søkte vi i november og begynnelsen av desember oftest på Los ­Angeles (LA), Miami, Orlando og San Francisco etter New York.

– Flyselskapenes tilbud bestemmer i stor grad hvor vi drar. På grunn av direkterute mellom Stavanger og Houston, har også Houston blitt et attraktivt reisemål, sier Christiansen.

Kjente kyster

– Du kan reise til USA og kose deg uten å måtte planlegge så mye. Det er lett å snakke med folk og finne fram, sier gründer Jarle Moberg ved reisesenteret Chillout.

Han har vært i USA flere ganger, blant annet i Florida. Staten, som gjerne kalles solskinns­staten, er kjent for sine strender. Kjører du langs kysten, er avstandene overkommelige. Og vest­siden kan være et godt alternativ til den mer berømte østsiden, ­synes Moberg.

– Vestsiden har også masse fine strender, men det er roligere stemning enn på østsiden. I ­Florida er også Key West en kul by som er verdt en tur, sier han.

I California er både San ­Francisco og LA populære reisemål. En del USA-farere drar også innom Nevada for å få med seg den sagnomsuste galskapen i Las Vegas.

Severdighetene over dammen er mange. Men det lønner seg å ikke gape over for mye på en gang. Har du tenkt å se hele USA på en uke, blir det først og fremst mye stress, mener Moberg.

Et annerledes USA

Stort. Det er ordet butikksjef Raymond Haase ved Nomaden bruker når han skal beskrive USA som ferieland. Verdens tredje største land tilbyr da også mer enn storbyer, kjente veier, strender og fornøyelsesparker.

– USA er undervurdert når det kommer til natur og villmark. Alle deler av USA har det, men det er likevel ikke dit folk drar med tursekken, sier han.

I sørenden av Rocky ­Mountains kan du for eksempel vandre blant canyoner i spennende terreng. Det er kort mellom snødekte fjell og ørkenlandskap, forteller Haase.

Han slår også et slag for de ­eksotiske sørstatene, som vi ikke ser på TV hver dag.

– Sørstatene er et annerledes USA enn det vi kjenner. Drar du gjennom Louisiana, ­Mississippi og Alabama, møter du en utrolig miks av kulturer, men også fattigdom. Du kan besøke ­sumpene, sette deg i en propellbåt og se ­alligatorer, sier han.

Et annet tips er atlanterhavskysten sør for New York, slik som Nord- og Sør-Carolina. Området byr ikke på det varmeste badevannet, men som nordmann ­tåler du vel det?

– Her finner du sjarmerende, ikke for store, byer. Og strendene er vakre og ville, sier Haase.

Reisefakta

• Direkteruter: Oslo – New York, Oslo – Oakland (San Francisco), Oslo – Los Angeles, Oslo – Fort Lauderdale (Miami) og Oslo – Orlando. I tillegg er det direkterute Stavanger – Houston.

• Amerikanske myndigheter krever maskinlesbart pass for visumfri innreise for inntil tre måneder. Alle som skal reise til USA uten visum, må registrere seg elektronisk i ESTA på forhånd. Les mer på USAs ambassades hjemmeside: norway.usembassy.gov.

• Priseksempler ved direktefly, mars/april 2015:
Oslo – New York t/r, 
4.376 kroner
Stavanger – Houston t/r, 29.127 kroner
Oslo – Oakland t/r, 
4.473 kroner
Oslo – Fort Lauderdale t/r, 3.873 kroner
NB: Tilleggsavgiftene kan variere.

• Reisetider: Oslo – New York: cirka 8,5 timer, Stavanger – Houston: cirka 11 timer, Oslo – Fort Lauderdale: cirka 10 timer, Oslo – Oakland: cirka 10 timer, New York – San Francisco: cirka 6,5 timer, New York – Miami: cirka 3,5 timer.

• USA er kjent for å være et rimelig ferieland for nordmenn. Mat og drikke, taxi og shopping er generelt rimeligere enn her til lands, men prisnivået har økt med lavere kronekurs.

• Valutaen er amerikanske dollar. I skrivende stund er kursen 7,7.


Klimaregnskap

I dette klimaregnskapet er tallene oppgitt i tur/retur på økonomiklasse. Det er tatt hensyn til at utslippene skjer i stor høyde, og at de dermed bidrar til større klimaendringer enn CO2- utslippet alene skulle tilsi.

• Oslo – New York: 2,2 tonn CO2-ekvivalenter

• Oslo – Oakland: 3,1 tonn CO2-ekvivalenter

• Oslo – Fort Lauderdale: 2,8 tonn CO2-ekvivalenter

• Stavanger – Houston: 2,9 tonn CO2-ekvivalenter

Klimapåvirkningen fra en USA-tur tilsvarer omtrent et års gjennom­snittlig bilkjøring (2,5 tonn CO2-ekvivalenter).

Begrepet «CO2-ekvivalenter» viser til den samlede effekten av de seks viktigste klimagassene, ikke bare CO2.

(Kilde: Framtiden i våre hender)


Tenk miljø og planlegg godt

Rimelige og effektive langruter gjør det praktisk mulig å dra til USA for en langhelg. Men miljøvennlig er det ikke.

– Generelt oppfordrer vi folk som flyr langt, om å være borte lenge, for å få mest mulig ut av de høye klimautslippene. Det er også lettere å få med seg mange fine opplevelser når du har god tid, sier leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Godt med tid gjør det enklere å være mer miljøvennlig på ferien, slik som å kjøre tog og buss, eller leie sykkel for å komme seg rundt. Kollektivtrafikken er dessverre dårlig utbygget mange steder, men det er verdt å sjekke både tog- og bussruter. Vil du leie bil, kan du ha i bakhodet at USA er elbilen Teslas hjemland.

USA har mange fine nasjonalparker, og et besøk bidrar til at naturen blir vernet på en god måte, ifølge Hermstad. Du kan også finne miljøsertifiserte hoteller, økoturismeprosjekter og andre miljøvennlige tjenester og varer.

– Det er krevende å være klimavennlig i USA, men fullt mulig hvis du planlegger godt. Og tar du deg bryet, vil det sannsynligvis gi deg en bedre ferieopplevelse, sier Hermstad.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no