ANNONSE

SPORT & FRITID

Gyarhamn

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Bok


Publisert: 07.03.2015

Gyarhamn ligger i Nordra Sundet Friluftslivsområde. ­Området består av lynghei, myrdrag, einerkratt og fjellknauser, noe som gjør det vanskelig å ta seg frem utenom merkede stier. Enkelte steder er det lagt ut tre­lemmer over de fuktigste partiene. I tillegg til den naturlige lauvskogen er det blitt plantet mye bartrær, og da spesielt buskfuru. Skadbergvågen og Gyarhamn er idylliske, lune naturhavner, som båtfolket har brukt i mange år. For ikke lokalkjente turgåere har det vært vanskelig å finne frem til disse uthavnene.

Turen starter fra parkeringsplassen etter Hellvik jernbane­stasjon. Den første delen av turen går langs «Den gamle Jærbane»-traseen. Først passeres Kvidings­vatnet og like etter Holma­vatnet. På bakketoppen etter Holmavatnet begynner den merkede stien til høyre der det er planert ut noe i terrenget. Ved Nedre Øybutjørna følges bekken ned til Skadbergvågen. Skadberg­vågen er den første lune, ­idylliske naturhavna på denne turen. Her er det bygget brygge og toalett, samt en gapahuk med benker og bord. Fra Skadberg­vågen går nå stien langs sjøen, og en får fin utsikt til Eigerøy og ­Nordra Sundet, som leder inn til Egersund. Ved hjelp av tau og stiger kommer en ned fra de bratte svabergene til Store- og Litle ­Navarsanden. Dette er to flotte, små sandstrender, som ligger helt for seg selv. Så bærer det videre gjennom furu­skogen til Æsan. Innenfor stranda på Æsan ligger det et hyttefelt. Stien fortsett inn mellom trærne igjen, og når en kommer opp på knausene, ser en utover Sundsgabet og Sundsgabholmen. I idylliske Gyarhamn kommer en først ned til en mindre trebrygge med toalett og rastebenker, mens i vika ved siden av, er det en stor, flott brygge med toalett og stor grillhytte med rastebenker. Det er flotte svaberg på den ene siden av innløpet.

Ønsker en å gå lenger, kan en fortsette på merket sti til Sandane og via Hellvik tilbake til parkeringsplassen ved ­Hellvik stasjon. Et annet alternativ er å gå samme vei ­tilbake til Æsan og følge merket sti opp gjennom hytte­feltet. Stien går mellom knauser og over myrdrag. Etter en stund ­deler stien seg, og da skal en holde til høyre og videre opp til sørsiden av Kvidingsvatnet. Den ­merkede stien dreier så og kommer ut på nordsiden av Holmavatnet. Så følger en 
«Den gamle Jærbanen» tilbake til utgangs­punktet.

Hvordan komme dit:

Fv-44 til Hellvik og ta av til Hellvik stasjon. I enden av veien er det en stor parkeringsplass.

Turen er på ca. 9 km og tar rundt 
4 timer.

Vanskelighetsgrad: 3 støvler


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no