ANNONSE

MAT & DRIKKE

Påske og hjemmelaget turmat

Påsken nærmer seg med stormskritt. Påske er tid for så mangt. Noen tenker krim, andre tenker Jesus. Noen tenker fjell, andre sjø. Mange tenker selvfølgelig påskeegg og kyllinger. Alle tenker på appelsin og kvikklunsj.

 

 

Påsken forbindes ofte med tur, enten man reiser til fjells eller blir hjemme. Og mat skal vi ha. Enten det regner eller­ snør, om vi er hjemme eller i skogen­.

I godt vær leves livet utendørs, men arbeidet kan godt gjøres inne. Og gjerne i god tid før påske­freden har senket seg for alvor­.

Stikkordet er turmat. Men så lenge vi ikke vet om alle - eller ingen - er på tur, iler vi til med å understreke at vår turmat kan brukes om så turen bare går fra kjøkkenet ut til verandaen.

 

Familievennlig

Familievennlig mat er utgangspunktet, og folkeligere føde enn pinnebrød, pølse og pitabrød får du vel knapt.

Turdeig til trippel bruk
Denne grunndeigen kan brukes­ på mange måter. Her gir vi deg tre alternativer til skikkelig god turmat. 


Ingredienser:
1 kg  hvetemel 

6 dl  vann 

2 ts  salt 

1 pk  tørrgjær 


Framgangsmåte:
Bland de tørre ingrediensene. Tilsett lunket vann (ca. 40 grader) og elt godt i kjøkkenmaskin. 

La deigen heve en times tid.

Pølse innbakt 
i brød

Dette er pølse i brød - bokstavelig talt. Disse forbereder du før dere drar ut på tur. Legg hver inn­bakte pølse i folie, og varm på bål eller stekeovn før de skal spises. 


Ingredienser:
1 porsjon turdeig

30  pølser 

300 g  revet hvitost 

oregano 

ketchup 


Framgangsmåte:
Start med å lage deigen: Del deigen i passende emner, ett emne for hver pølse. Kjevle deigen­ ut i en lengde med bredde som nesten dekker pølsen. Dryss revet ost over. Rull rundt hver enkelt pølse. Dryss over revet ost og tørket oregano, og evt. ketchup hvis du ønsker det, og la heve i 15-20 minutter på kjøkken­benken.

Varm dem i ovn på cirka 210 grader til brødet er stekt, ca. 10-12 minutter eller legg hver pølse i folie, og varm på bål eller stekeovn før de skal spises. NB! Ikke for sterk varme!

Pitabrød med fyll
Disse kan tas med på tur eller nytes som lunsj eller kveldsmat. 


Ingredienser:
1 porsjon turdeig

4  mozzarella-kuler i lake 

8  tomater 

80  basilikumblader 


Framgangsmåte:
Start med å lage deigen. Del deigen­ i emner, bak ut til store boller og la ligge på benken i mel i 20 minutter. Flytt dem forsiktig over på smurt stekeplate med masse mel, trykk dem sammen og så rett i ovnen på 230 grader­. Stek i 7-8 minutter til de er gylne.

Snitt eller klipp opp brødene og fyll med en blanding av skiver av mozarella, hakket tomat og finhakket basilikum. Legg i folie og varm opp på bål eller i stekeovn.

Tips: Alternativ kan du f.eks. fylle brødene med revet ost og spekeskinke eller fetaost og soltørket tomat.

Pinnebrød
1 porsjon turdeig
Det er ekstra godt å blande litt kanel eller revet ost i deigen. 

Lag et lite bål, finn eller smi egnete pinner til å snurre pinnebrød deigen rundt. Surr pinnen rundt over glørne så blir brødet fint stekt.

La barna steke brødene på bålet, på så svak varme og så lenge som de orker.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no