ANNONSE

REISE

Yoga på jungelvis


Tekst og foto: Bibiana Piene


Publisert: 21.03.2015

GRØNN GLEDE: Yoga i jungelen er en helt spesiell opplevelse.


Strøm finnes ikke, telefonen virker knapt, og internett kan du bare glemme. I yogalandsbyen Ulpotha, midt i Sri Lankas grønne hjerte, følger alt naturens langsomme rytme.

I trærne leker apekatter, i små dammer padler skilpadder omkring. Langt utenfor allfarvei har den knøttlille, postkortvakre landsbyen Ulpotha vokst fram som et av verdens mest ­eksklusive feriesteder for yoga­entusiaster og andre som vil vekk fra hverdagen.

Yogaferier er i vinden, og Sri Lanka ligger høyt på listene over verdens hotteste turist­destinasjoner. Men til Ulpotha trengs det kjentfolk for å finne fram.

Lykketreff

Ved foten av fjellet Galgiriwiya ender en smal grusvei i en bitte liten snuplass. Bakenfor ligger et dusin åpne hytter og fellesrom strødd rundt et vakkert hovedhus i kolonistil.

For 20 år siden var det ingenting her, bare de tørre restene av en nedlagt kokosplantasje. Men så snublet to gamle ­venner, srilankiske Viren Pereira og sør­afrikansk-britiske Giles Scott, over eiendommen. Som to askeladder tenkte de at dette kunne de alltids få bruk for. De kjøpte stedet, plantet tusenvis av trær og bestemte seg for å drive ­økologisk landbruk.

– At yoga kom inn i bildet skjedde helt tilfeldig, forteller Giles, som har bosatt seg på Sri Lanka på heltid.

I 1996 traff han en yogalærer i London som trengte et sted å ta med studentene sine. ­Spontant inviterte Giles hele gjengen til Ulpotha. Men de måtte jo ha et sted å sove, og sammen med innbyggerne i nabolandsbyen gikk eierne i gang med å bygge egendesignede hytter og et yogahus. Tre måneder senere sto alt klart, i tillegg til en tradisjonell ayurveda-klinikk med egen lege, massasjebehandling og urtebad.

– For å si det sånn, Ulpotha er resultatet av en rekke heldige sammentreff, ler Giles. De siste årene har Ulpotha blitt kåret til verdens beste yogasted av flere internasjonale magasiner.

Vekk fra hverdagen

Under et tak av flettede palmeblader strekker vi armene mot himmelen.

– Streeeeekk dere opp. Pust inn i hjertet! sier yogalærer Daniele Schmid.

«Vi» er en brokete gjeng ­personer i alderen 25 til 65 fra et titalls nasjoner. Felles for de fleste av oss er at vi ikke er særlig gode i yoga, og at vi ville vekk fra hverdagen.

– Jeg er her fordi jeg ville gjøre noe helt annet for en gangs skyld, sier Sean fra ­Irland, som jobber som produsent for TV-stasjonen Al Jazeera.

– Jeg håper på en ny kropp, flirer britiske Angela og gløtter ned på sin runde mage. De siste årene har den bare vokst, til den tidligere flyvertinnens milde fortvilelse. Nå satser hun på at yoga og et tidagers ­ayurveda-program skal ta knekken på ­kiloene.

– Jeg ville gjøre noe for meg selv. Jeg har så mange barn og barnebarn som trekker i meg hele tiden, sier min svenske rom­kamerat Lotte.

Balansekunst

Landsbyen er bygget opp etter modell fra gamle dager. Oppe i fjellsiden ligger et gammelt tempel, ved foten av fjellet ligger en kunstig innsjø som ble laget for hundrevis av år siden. Hovedhuset i landsbyen er omkranset av en stor grønnsakshage, og nedenfor der igjen ligger hyttene vi bor i. På rismarkene utenfor landsbyen dyrkes Sri Lankas tradisjonelle røde ris – som ­nesten ikke finnes lengre.

Den får vi servert hver dag, sammen med ulike vegetarcurryer som kjøkkensjefen komponerer. Maten kommer rett fra ­åkrene og tilberedes på tradisjonelt vis. Her finnes verken blodige biffer eller ­kunstige tilsetningsstoffer. Colaen er byttet ut med kokosvann, og den som vil ha alkohol, må nyte medbrakt.

Mellom 200 og 250 gjester finner hvert år den kronglete veien til Ulpotha.

– Vi kunne ha utvidet, men vi vil ikke. Vi vil ha Ulpotha som det er – vi har funnet en perfekt balanse, sier søsteren til Giles, Susanna Scott.

Hun holder styr på gjestene i sesongen, som varer fra november til mars og fra juni til august. Resten av tida er det stille i ­Ulpotha. Både natur og landsbyinnbyggere skal få tid til å regenerere.

Jungellyder

Men tyst er det ikke. Når mørket faller på, samles frosker og padder til allmøte med høylytt, kvekkende ordskifte. Så snart det lysner ved femtida, begynner de store ­apene å bryske seg med rautende brøl. De får raskt følge av en million fugler som melder at dagen har begynt.

Det er ikke annen råd enn å stå opp ­klokka seks og tusle bort til kjøkkenhytta for te og litt frukt. Noen har allerede vært oppe i tempelet for å se sola stige opp, ­andre har tatt et morgenbad i innsjøen. Kvart på åtte begynner dagens første yogaøkt.

– Lift your hearts, sier Daniela, og vi ­retter ryggene og ruller skuldrene bakover og kjenner at der falt jammen enda litt mer vinterstress av.

Reisefakta

• Et opphold på Ulpotha kan ­bestilles direkte på www.ulpotha.com. Pris ca. 1500 dollar per uke (om lag 10.000 kroner, avhengig av dollarkurs). Overskuddet pløyes tilbake til lokalsamfunnet.

• Både Emirates og Qatar ­Airways har rimelige flyreiser til Sri Lanka. Prisene ligger på 4000 til 6000 kroner, flytid om lag 12 timer.

• Visum kan kjøpes elektronisk på forhånd på www.eta.gov.lk. Pris 30 dollar.

• Vil du kombinere yoga­oppholdet med en rundreise, står mulighetene i kø. I sør og øst finner du paradisiske ­strender, i den gamle hoved­staden Kandy i fjellene sentralt på Sri Lanka er det ofte fargerike festivaler. Over hele øya finnes det gamle buddhistiske og hinduistiske templer verdt et besøk.

• Flere norske turoperatører skreddersyr reiser eller ­arrangerer gruppeturer på øya, for eksempel Hvitserk, ­Mantareiser, Mithudama Travel, Ving og Apollo.

• Vil du reise på egen hånd, kan det lønne seg å leie bil med sjåfør. Pris for en uke 4000– 5000 kroner. Det er også et godt utbygd buss- og tognett, men regn med at reisen kan ta tid. Hoteller i alle prisklasser, fra en hundrelapp og oppover. En natt på fornemme Galle Face i hovedstaden Colombo koster rundt 1200 kroner.

• Mer informasjon på det ­offisielle turistkontorets hjemme­side: www.srilanka.travel


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no