ANNONSE

TRENDER & MOTE

Strikk et egg til påske

Tekst: Elin Bjørnsson

Foto: Kaja Means


Publisert: 21.03.2015

STRIKKEEGG: En strikket vri på påskeeggene i år. Bruk eggeskallet til pynt og innholdet til mat.


Tradisjonelt sett maler vi påskeeggene. De siste årene skal de være hjemmestrikket.

– Det går en strikkedille over landet, og vi synes det er på tide at hobbystrikkerne får en ny utfordring, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Designerduoen Arne & ­Carlos har gjort stor suksess med sine strikkede jule- og påske­kuler.

– Egg har en særegen form og krever en litt annen øking og felling av strikkemaskene enn kuler­. Men følger du opp­skriften, er det lett å strikke et trekk som passer rundt eggeskallet, sier Arne Nerjordet.

Eggtrekket strikkes fram og tilbake på pinne nummer 3 og sys sammen rundt det tomme eggeskallet. Se oppskriften ­nederst i artikkelen. Til slutt kan man brodere et påskemotiv i andre farger på strikketrekket.

– Veldig mange synes det er stas å produsere pynten selv i stedet for å kjøpe alt ferdig. I en hektisk hverdag gir det en liten følelse av luksus å strikke bare for moro skyld, sier designerduoen.

Påskeklassiker

Dekorering av egg til påske har lange tradisjoner.

– Her i landet er det gjerne barnehage­barn og skoleelever som maler og dekorerer ­eggene. I land som Tsjekkia og Polen er det tradisjon for å male egg i forseg­gjorte og intrikate mønstre med tilhørende kåring av de vakreste eggene, sier Åse Kringlebotn.

Hun tror strikkeeggene kan bli en ny klassiker.

– Når du først har strikket et eggtrekk, er det fristende å ­produsere flere fargeglade egg til pynt i en kurv eller hengende på dekorative greiner.

Hele verdikjeden

Før du går i gang med strikking av trekk til egget, må innholdet ut av skallet. Her er det best å kjøpe en liten eggepumpe fra hobbybutikken.

– Egget bør helst ha rom­temperatur når du skal blåse ut innholdet, da er det nemlig tyntflytende og lettere å få ut av skallet. Et annet råd er å ikke velge de største eggene, for de har ofte tynnere skall.

Plommene og hvitene kan brukes til pannekaker eller ­vafler. Eller eggerøre, omletter, pai og kaker.

– Det er det fine med egg. De kan brukes til både pynt og mat, egg er en hel liten verdikjede i seg selv, sier Åse Kringlebotn.

Slik strikker du trekk til egg:

Her er Arne & Carlos’ egg­mønster. 

Bruk pinner nr. 3 og garn som passer til pinnene.

Gjenta fra X til X ut pinnen.


Legg opp 14 m.

1.pinne: 14 vr

2.pinne: 1r X øk 1,2r X øk 1, 1r

3.pinne: 21 vr

4.pinne: 1r, X øk 1, 3r X, øk 1,2r

5.pinne: 28 vr

6.pinne: 1,r, X øk 1,4r X øk 1,3r

7.pinne: vr

8.pinne: r

9.pinne:vr

10.pinne: r

11.pinne: vr

12.pinne: r

13.pinne: vr

14.pinne: r

15.pinne: vr

16.pinne: r

17.pinne: 1vr, X 2vr sm, 3vr X, 2vr sm, 2vr

18.pinne: 28 r

19 pinne: 28 vr

20.pinne: 1r, X 2r sm, 2r X, 2r sm, 1r

21.pinne: 21 vr

22.pinne: 21 r

23.pinne: 1vr, X 2vr sm, 1vr X, 2vr sm

24.pinne: 14 r

25.pinne: 14vr

26.pinne: 1r, X 2r sm X 1r


Klipp av tråden og trekk den gjennom de siste maskene. Fest tråder. Damp og legg ­trekket rundt egget og sy sammen i siden.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no