ANNONSE

MAT & DRIKKE

Påske = lam

Påske og god mat hører sammen - på samme måte som skiturer på skareføre og i strålende solskinn, med kvikklunsj og appelsiner i sekken. For noen er påska ensbetydende med båtpuss og lange dager på brygga, med kaffekanna innen rekkevidde – avsluttet med en velfortjent påskeseilas. Men det er også de som foretrekker rolige dager hjemme, enten det er i byen, eller andre steder i vår langstrakte land.

En fellesnevner for den norske mat­tradisjonen i påska­, er lamme­kjøttet. En god middag, eller gjerne flere i løpet av påska der godt lammekjøtt er hoved­ingrediens, er blitt en tradisjon i de fleste norske hjem. Derfor kan vi kan godt si at lammekjøtt så ­absolutt hører påsken til. Det dreier seg om lange tradisjoner, ikke bare i Norge, men verden over. Så på middags­bordet i påska er lammesteken blitt ­nesten uunnværlig.

Mulighetene er mange når det gjelder oppskrifter og tilberedning. Med langtidssteking eller koking kan du la ­kjøttet godgjøre seg i ovnen på svak varme i times­vis, mens du nyter dagen med ­andre aktiviteter. Å kunne langtidssteke, eller koke er dessuten en metode som gir ­verdens møreste og saftigste kjøtt.

Har du ikke stekeovn på hytta, ­eller i båten? Fortvil ikke, for en rommelig gryte gjør samme nytten. Men da er det en fordel å bruke mindre stykker av lamme­låret, som er utbeinet, og surret til mindre ­steiker. Eller hvorfor ikke prøve å langtidskoke en god og smakfull lamme­skanke? Valget er ditt og mulighetene mange, bare se på disse sidene.

Honningsmurt ­lammestek

Den glaserte lammesteken serveres med freste grønnsaker, ovnsbakte halve poteter og krydret appelsin- og honningsaus. Søtt, litt sterkt og annerledes enn vanlig klassisk lammestek. 


Ingredienser
Ca. 1 1/2 kg lammestek 

1 ts salt 

1/2 ts pepper 

2 dl vann 


Krydderglasur til smøring av lammesteken:
Saften av 2 stk appelsin 

2 stk finhakket rød chili 

2 båt finhakket hvitløk 

2 ss finhakket frisk rosmarin 

2 ss honning 

1 ss søt soyasaus (kecap manis) 


Framgangsmåte:
1. Sett ovnen på 125 grader. Krydre steken og legg den i en langpanne. Sett et steketermometer midt inn i kjøttet.

2. Hell i vannet og stek den til kjernetemperaturen viser 70 grader for rosastekt.

3. Lag krydderglasuren ved å ha ingrediensene i en liten kjele og la alt koke ned til halv mengde. Kryddersausen skal tykne til nesten sirup.

4. Hell krydderglasuren over steken og la kjøttet hvile 15 minutter på benken.

Påske­frikassé
Påske uten lam? Nei, lammekjøtt hører påsken til. Hva med å overraske med en deilig påskefrikassé? 


Ingredienser
1 1/2 kg grytekjøtt av lam uten bein 

6 dl vann 

1 ts salt 

1 pk dypfryst grønnsaksblanding 

1 dl vann 

2 ss hvetemel 

2 ts sitronsaft 

1/4 ts malt hvit pepper 

1/2 ts salt 

3 ss crème fraîche 


Framgangsmåte:
1. Kok opp vann og legg i kjøtt­stykkene. Kok opp på nytt, skum av. 


2. Tilsett salt og la kjøttet trekke ved svak varme i ca. 45 minutter. Løft ut kjøttet og ha i grønnsaks­blandingen. La grønnsakene koke i 3 minutter. 


3. Lag en jevning av vann og hvetemel og ha i litt og litt i gryten, mens du rør forsiktig om.


4. Ha i sitron og rømme. Smak til med salt og pepper. Anrett kjøttet på et fat og ha sausen med grønnsaker over. 


Serveres med kokte poteter.

Lammecarré
Lammecarré er noe av det flotteste du kan spise. Mørt, saftig og smakfult. Her har vi tilberedt carréen med vårgrønnsaker, men du kan selvsagt velge annet tilbehør. 


Ingredienser
1 1/2 kg lammecarré (2 -3 stk) 

2 ss olivenolje 

1 ts salt 

1/2 ts pepper 

2 ss finhakket frisk estragon 

1 stk rødløk 

1 pk sukkererter 

1 bunt frisk grønn asparges 

2 stk gulrot 

1 l vann 

1/2 ts salt 

3 ss sukker 

2 ss frisk estragon 

2 ss estragoneddik 

2 ss smør 


Framgangsmåte:
1. Lammecarré er den ene siden av lamme­ryggen. Renskjær bena for fett og kjøtt til ca. 3 cm synes. Snitt med en skarp kniv langs ryggen og dra av den ytterste hinnen.


2. Gni kjøttet godt inn med oliven­olje og krydre det med salt, pepper og ­estragon. Brun det fint i en steke­panne. Legg det over i en ildfast form og stek det ved 200 °C i ca. 10 minutter. La kjøttet hvile minst like lenge før du skjærer i det.


3. Mens kjøttet steker deler du opp grønnsakene – bruk oste­høvel på gulroten og skjær løken i båter. Kok alle grønnsakene i ca. ett minutt i lettsaltet vann. Sil av vannet og ha grønn­sakene over i en kjele­ på middels varme sammen med sukker, salt, eddik og en klatt smør. La de bli gylne.


4. Lammecarréen skjæres i skiver mellom bena.


Serveres med glaserte grønnsaker og for eksempel puré av mandelpotet.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no