ANNONSE

REISE

Oslos 
skjulte perler

Tekst: Siri Marte Kværnes Foto: Erlend Aas / NTB scanpix


Publisert: 21.03.2015

PLATEMEKKA: På Råkk & Rålls finner du tre etasjer fylt til randen av musikk. (FOTO: Erlend Aas / NTB scanpix)


Oslo er mer enn kjedebutikker i strøkne lokaler. Den som leter, finner hovedstadens sjelfulle skatter.

– Dette er et must-sted for alle som er interessert i musikk. Tre etasjer med plater, sier fotograf Håvard Schei entusiastisk.

Han står i butikken Råkk & Rålls i Oslo sentrum, som til tross for beliggenheten nær Karl Johans gate ikke er så lett å få øye på. Innenfor dørene møtes du av hyllemeter på hyllemeter med brukte musikkplater. ­Lokalet er upolert og litt overfylt, men utvilsomt noe for den som liker vinyl.

– At det er upolert er det som gjør det kult. Det er slike plasser som har sjel, sier Schei.

Mitt Oslo

Håvard Schei setter pris på de små, særegne stedene som gjerne ligger litt utenfor hovedgatene. Det er flere av dem enn man skulle tro, ifølge fotografen.

– Nordmenn drar til Brooklyn og snakker om at det er masse småsjapper der. Men det er ­mange unike steder i Oslo også. Vi må bare få opp øynene og bruke dem – ellers blir de borte, sier han.

I desember ga han ut boka «Mitt Oslo», der han har portrettert folk som beriker hovedstaden med små forretninger av ulike slag. «Mitt Oslo» er ingen guidebok, men mange av plassene kunne godt stått i en. Derfor har vi bedt ham vise oss noen av sine Oslo-perler.

Etter Råkk & Rålls er det tid for en kaffe. Vi runder gatehjørnet ned mot Oslo domkirke og finner kafeen Bare Jazz.

– Plassen er en oase. Da jeg oppdaget den, ble jeg helt «­amazed». Jeg tenkte bare: Hvorfor har ingen fortalt meg om dette? Og hvorfor er det ikke fullt her hele tiden? sier Schei.

Kafeen når du via en hyggelig bakgård med jazz i høyttalerne og varmelamper. Inne finner du en liten platebutikk viet samme sjanger. Følger du trappen opp i andre etasje, kommer du til selve kafeen – der du iblant kan være så heldig å støte på en konsert.

Rockabilly

Etter fem trikkestopp kommer vi til Rathkes gate. Her, helt nederst på Grünerløkka, ligger en fin ­liten klynge med uavhengige forretninger. Blant dem er Angel's Speed Equipment, som har ­spesialisert seg på rocka­billyklær, -sko og -tilbehør.

Per-Kristian Aronsen er på ­besøk hos kompisen bak kassa og tar seg en blås på utsiden. Det er viktig å støtte opp om de lokale butikkene, mener Aronsen, som har funnet sin favoritthårvoks i rockabillyhyllene.

– Klærne er nok ikke helt min stil – bortsett fra de rutete ­skjortene som alle karer med skjegg går i, da, humrer han.

Også på Ruth 66 er det sterke innslag av 1950-tallet. Butikken er en fargebombe av de sjeldne, med nips, møbler, lamper, bilder, klokker og små ting og tang du neppe har tenkt på at finnes. ­Dørene ble åpnet av Hege Nylund for ni år siden.

– Jeg savnet en butikk med litt kitschy ting selv, og tenkte at det måtte være et marked for det. Jeg tar inn ting som er morsomme, nostalgiske og fargerike. Ting du blir i godt humør av, sier Nylund.

– Hvis du ikke vet hva du skal gi til noen i gave, finner du det her, skyter Schei inn.

Bruktkjelleren

Scheis Oslo-engasjement favner bredt, noe Pentagon Army er et bevis på. Hvis Ruth 66 er et søtt drops, er Pentagon en ramsalt karamell. Butikken framstår som en slags blanding av museum og rekvisittlager med sin ville miks av utstoppede dyr, sabler, ­kniver, uniformer, rustninger, ­masker, fossiler, filmeffekter og mye ­annet.

– Og så har de et løveskinn i taket! Det har visst hendt at folk har spurt om man må betale inngangs­billett her, smiler Schei.

Rundturen avsluttes på Brukthall Sinsen. Norges best bevarte hemmelighet, ifølge bruktgründer og primus motor ­Christian Jessen. Kjellerlokalet på 1.500 kvadratmeter deles av 15 brukthandlere og er Oslos største bruktbutikk. Mens sølvtøy og antikke kakebokser kan få plass i kofferten, må du nok tenke alternativt hvis du vil ha med deg noen av pianoene eller møblene hjem fra hovedstadsbesøket.

Gjennom dagen har Schei pekt til høyre og venstre – på plasser vi også kunne besøkt. Hans liste over alternative severdigheter er lang.

– Alle som driver små for­retninger, fortjener en stor ­applaus. Det er de som gir deg personlig service og gode ­anbefalinger, og som skaper selve bykulturen, sier Schei.

Småsulten?

Bare Jazz er blant Håvard Scheis favorittkaffeer i Oslo. Men han har flere tips på lager for den som trenger en kaffe eller matbit:

• Syver Kiosken (strengt tatt en pølsebod, men verdt et besøk) ligger på St. Hanshaugen, der ­Waldemar Thranes gate krysser Maridalsveien (45B).

• Ostebutikken (­Thorvald Meyers gate 27), ­Focacceria (Markveien 34) og Retrolykke Kaffebar (Markveien 33) finner du på Grünerløkka.

• LilleKampen kafé ligger i Bøgata 25C på Kampen.

• Lille Herbern Restaurant på øya Lille Herbern, når du med en to minutters fergetur fra Bygdøy. Buss eller båt tar deg til Bygdøy.


Her finner 
du dem

Sentrum: Rock & Rålls (Akersgata 39), 
Bare Jazz (Grensen 8), 
Pentagon Army 
(Storgata 37).


Grünerløkka: Angel’s Speed Equipment (Rathkes gate 7)


Torshov: Ruth 66 (­Torshovgata 3)


Sinsen: Brukthall Sinsen (Sinsenveien 11)


Reisefakta

• Reisen: Kommer du med tog, er Oslo S og Nationaltheatret stasjon stoppesteder i sentrum. For buss er det Oslo Bussterminal som gjelder. Kommer du med fly, er Oslo lufthavn Gardermoen nærmeste flyplass. Du kan også bruke Moss Lufthavn Rygge og Sandefjord lufthavn Torp.

• Offentlig transport: Buss, T-bane og trikk tar deg raskt omkring i Oslo. Øyene innerst i Oslo­fjorden nås med båt. En Ruter-billett gjelder for alle framkomstmidler. Priser: 30/15 kroner for enkeltbillett, 90/45 kroner for dagskort og 240/120 kroner for ukekort.

• Overnattingstips: Thon Hotel Rosenkrantz Oslo, The Thief og Lysebu topper ­Tripadvisors liste over Oslos mest populære ­hoteller. En natt på The Thief koster fra omkring 3.000 kroner for et dobbelt­rom, mens de to andre ligger på 1.500-2.000 kroner. Blant rimeligere ­alternativer finner du Citybox Oslo og Comfort Hotel Xrpess Youngstorget. Her får du en natt for omkring 650 kroner. Det er også gode muligheter for å bo privat i Oslo. Sjekk utvalget via for eksempel Airbnb og Wimdu.

• Nyttige nettsteder: 
ruter.no (ruteopplysning),
 ­visitoslo.com, ­detskjerioslo.no.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no