ANNONSE

HUS & HAGE

Fra drømme­hage til ­blomstrende virkelighet

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Paulo Pagani og Brynes Planter


Publisert: 21.03.2015

Rønnaug, Marit, Karen, Torhild, Trygve, Siri og Svein ønsker velkommen til Brynes Planter.


Fakta:

Brynes Planter

Hva: 

Familiedrevet hagesenter.


Aktuell med: 

Våren er her! Brynes Planter har det du trenger for hagen.


HVOR: 

Jåttåveien 92, Stavanger


Kontakt: 

Telefon: 51 88 32 55

post@brynesplanter.no


Web: 

www.brynesplanter.no

«Å leve er ikke ikke nok. Solskinn, frihet og en liten blomst må man ha», skrev H.C. Andersen. Gartnerfamilien Bryne Ringstad er enig, og fra sitt hagesenter tryller deres grønne fingre frem de mest fantastiske blomster, busker og trær. Hva er din drømmehage? Hos Brynes Planter på Jåttå får du hjelpen du trenger for å la den vokse, spire og blomstre – akkurat slik du ønsker.

Eventyret startet i Paradis i 1887. Det var forretningsmannen 
Thorstein Bryne som etablerte den aller første planteskolen med navnet «Brynes planteskole». Det fant sted i Stavangerområdet 
Paradis, som da var en landlig plassering i forhold til i dag.

– Thorstein er min oldefar. Han var både skipsreder, hermetikkfabrikkseier og politiker. Med andre ord en sentral Stavanger­mann på den tiden. Brynes planteskole var ett av hans livsprosjekter, som skulle få lov å leve videre i generasjoner. Etter Thorstein ble hans sønn gartner for å overta driften, deretter hans sønn igjen. Etter det var det meg, som ble den første kvinnelige ­gartneren i familien, forteller Torhild Bryne Ringstad, eier og gartner hos Brynes Planter.

Nå driver Torhild sammen med sin mann Svein, og datteren Siri. Hagesenteret ligger landlig, men sentralt til i Jåttåveien 92, en kort kjøretur fra både Stavanger og Sandnes. De ligger altså ikke på Bryne, men familienavnet er bedriftsnavnet. Torhild og Svein har jobbet i bransjen hele livet, og Siri har omtrent fått faget inn med morsmelken. I tillegg til 
trioen har de mange flere gartnere på hagesenteret.

Hjelp til hagedesign

– Vi vil hjelpe deg med å lykkes med hagen din, forteller de engasjerte damene.

Det er noen enkle faktorer som spiller inn når du ønsker en hage. Noen spørsmål er veldig grunnleggende. Det handler om hvor solen står i hagen din, og hvilken interesse du har; ønsker du å jobbe i hagen, eller vil du ha en lettstelt hage som er vakker å se på. Din personlige stil spiller selvsagt også inn.

Så – hvordan går du frem for å få hjelp med hagen?

– Du tar med et bilde av hagen din i full størrelse. Enten på A4-papir eller på nettbrettet. Da kan vi enten ta en prat på senteret, 
eller du kan bestille en egen time hos en av våre hagedesignere. Vi har også samarbeid med dyktige anleggsgartnere som gjør drømmehagen til virkelighet.

Du kan altså velge om du vil få hjelp til å skape en ferdig hage, eller få gode tips og råd til å utføre jobben selv. Både busker og blomster kan kjøpes i mange størrelser, så din hage kan være klar på kort tid, sier Torhild.

Ville det ikke ha vært deilig med ny hage til våren? Det store utvalget, inkludert hageinteriør finner du hos Brynes Planter. En stiltrend akkurat nå er mer farger i krukker og blomster, å dyrke sin egen mat, samt å redde bier. Vi snakker mer om dette senere.

Jeg spør mor og datter om de har noen favorittblomster blant det store utvalget. Svaret var sole­klart.

– Vi elsker roser. Roser i alle slags former og størrelser. Potte­roser, krukkeroser, buskroser, klatreroser, og de langstilkede. Det finnes en rose til alt. De er så vakre, og så dufter de jo 
himmelsk, smiler Siri.

Høy fagkompetanse

Når du entrer Brynes planter blir du ikke bare møtt av duftende hageidyll, vakkert ute-interiør og behagelig naturlys. Du blir også møtt av hyggelige mennesker med en ekstremt sterk fag­kompetanse.

– Alle som jobber her har en stor lidenskap for faget, samt utdanning og lang erfaring i bunn. Vi oppdaterer oss også kontinuerlig og er levende interessert i nyheter fra inn- og utland, sier Siri.

Tidligere var Brynes Planter en del av Bogrønt, men etter 40 år i kjede har de valgt å bli selv­stendige.

– Vi ønsket rett og slett å bestemme mer selv. Få større frihet. Nå kan vi ta inn akkurat det vi ønsker, og velger å sette fokus på kvalitet og fagkompetanse, sier Torhild.

Planteskole – hva er det?

Brynes Planter er en planteskole, men dette betyr altså ikke en tradisjo­nell skole for mennesker. En planteskole betyr at plantene går i skole. Her blir plantene ­drevet frem, får riktig næring og blir tatt vare på fra de er små, helt til de får et nytt hjem – kanskje i din hage.

– I planteskolen produserer vi blant annet stauder, prydbusker og nåletrær. Vår egenproduskjon sikrer at vi har et godt utvalg av friske varer i hagersenteret, sier Siri.

Dyrk din egen mat!

Konseptet «grow your own», har lenge vært en voksende trend Vi ønsker økologisk, kortreist mat. Og hva er vel bedre enn å plukke maten fra sin egen hage?

– Vi har frukttrær, bærbusker, krydderplanter, grønnsaksfrø, samt kasser og pallekarmer til å dyrke i. Vi har også vår egen spesial­lagede kvalitetsjord. Både for prydplanter og matnyttige vekster, er det særdeles viktig at du bruker god jord, forklarer Siri.

Nesten alle kan lage grønnsakshage. Du trenger altså ikke drivhus eller stor hage, når du tar i bruk pallekarm, som er perfekt for grønnsak- og krydderplanter.

– Det aller, aller enkleste å produ­sere er rødbeter og ­reddiker. Alt du gjør er å legge frøet i jorda, og la det vokse, avlsutter Siri.

Lurer du på hvordan du kan ­høste din egen mat? Ta en prat med de kunnskapsrike ­gartnerene, så spiser du et selvprodusert måltid i nærmeste fremtid.

Redd en bie!

Vi er avhengige av biene og ­biene er avhengige av blomster. Dessverre er biene truet verden over. Bie-blomst er et trendy konsept som tilbys hos Brynes Planter. Her kjøper du frø for å frembringe blomster som tiltrekker seg bier. Her kan du også sette ut insektshotell.

– Det er fint å gjøre hagen fin, og i tillegg kunne hjelpe naturen, smiler Siri.

Hvorfor ikke gå våren i møte med en ny hage, litt nye blomster eller egenprodusert mat?


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no