ANNONSE

HUS & HAGE

Stillesittende sommertimer

Tekst: Anna-Klara Fresk Aspegren 

Foto: Ulrika EkblomPublisert: 21.03.2015

PLANLEGGING: En skisse- og drømmebok er fin å ha når man planlegger hagen. Her har Reva Hallbäck tegnet sin hjemmelagde hageseng på svungne føtter.


En ekte ljugebenk er et sted der man gjør ingenting – bortsett fra å lire av seg en og annen god skrøne. For eksempel om hvor komplisert det var å bygge benken.

Enhver hage kan trenge en velplassert ljugebenk, og med oppskriften fra interiør­stylist og hageplanlegger Reva Hallbäck lager du den enkelt selv. Men Hallbäck har én viktig oppfordring før du kaster deg over arbeidet:

– Så fort benken er klar, skal du ikke løpe og luke. Da skal du legge fra deg alt, sette deg på benken og bare nyte livet. Og det skal du gjøre så ofte du kan!

Hvileplass

Det bør være like mye plass for hvile som for arbeid i en hage, det er Reva Hallbäcks filosofi.

– Det er fort gjort å begynne å luke i et bed en gang i mai, og før man vet ordet av det, er det høst, sier Hallbäck.

Nei, bygg deg heller en enkel benk, eller sett deg rett i en god hagestol. Å sitte rolig og se seg rundt er også den beste måten å planlegge på, slik at du på sikt kan få hagen akkurat slik du ønsker deg.

– Du må ta deg tid til å fundere­ litt, og betrakte hage­rommet fra ulike vinkler. Det gjør jeg alltid med mine prosjekter. Ofte, og lenge av gangen, sitter jeg bare og ser.

Sydlandsk sitting

Når Reva innreder en hage, er det alltid med mange ulike sitteplasser. Benker, stoler og gjerne også en seng hører med. Hennes spartanske ljugebenk innbyr til å slå seg ned og ikke gjøre noe annet enn å betrakte det som måtte passere foran øynene på en. Herfra kan man følge livet på gata utenfor og hilse på naboer som passerer. «Her og nå» er benkens modus.

– Jeg ville lage en utebenk for de stundene man gjør ingenting. Et sted der man kan sitte og ta inn dyr, natur, mennesker. Det kjennes deilig og litt sør­europeisk å bare sitte slik og glo, sier Hallbäck.

Planlegg først

En passende sysselsetting mens du sitter der på ljugebenken, er å pønske ut hvordan du vil innrede hagen. Det er tre ting det alltid lønner seg å tenke grundig igjennom før man setter spaden i jorda:

– Begynn med å formulere for deg selv hva du vil bruke hagen til. Fortsett med å se for deg de ulike områdene, la oss kalle det «rommene», på tomten. Avslutt med å tenke på hvilke møbler, vekster eller gjerder du trenger, anbefaler Reva Hallbäck.

Slik vokser en gjennomarbeidet skisse for hagen – eller balkongen – fram. Selv et lite areal kan faktisk få flere «rom», bare man tenker seg grundig om. Og det gjør man jo på en ljugebenk.

Lag en ljugebenk


Dette trenger du:

• 2 lecablokker

• Vater

• Eikeplanke og treplugger

• Betongmørtel og pussmørtel

• Sag og markeringsstifter

• Bor, både til tre og betong

• Visp og spann til å blande pussmørtel i

• Murskje eller liten hagespade

• Fint sandpapir


Slik gjør du det:

1. Grav ned lecablokkene slik at det som ­stikker opp, gir en passelig sittehøyde. Sjekk at plankene blir liggende i vater. Tilpass bredden slik du vil ha den. Bland betongen og fyll i de brede sporene øverst i lecablokken.

2. Bland pussmørtelen vellingtynn og stryk den ut rundt lecablokkene så de får en glatt overflate. Tørk av det som har rent, før det stivner.

3. Lag et hull med betongbor øverst i hver lecablokk. Legg markeringsstiftene på hullene. Sag planken til riktig lengde, legg den oppå stiftene og trykk til.

3. Bor hull der det er merker fra markerings­stiften, men ikke tvers igjennom planken. Sett trepluggene i betonghullene og legg deretter på planken. Lim eventuelt fast pluggene i plankehullene. Puss kantene forsiktig med sandpapir.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no