ANNONSE

HUS & HAGE

Møt våren med en blomst

Tekst: Anna-Klara Fresk Aspegren 


Publisert: 21.03.2015

FARGEGLEDE: Tulipaner er uslåelige når det kommer til fargeprakt. 
Her forsterkes fargegleder ytterligere med turkis vase. (FOTO: NTB Tema)


Mens vi venter på vårens vekster, drar vi showet i gang innendørs. Tulipaner og ranunkler. Kvister av bjørk, pil og kirsebær. De avskårne lekkerhetene byr på livslyst og fargeprakt i noen dager – og så bytter vi dem ut med nye, helt til våren har innfunnet seg utendørs også.

Victoria Skoglund, som er gartner, nyter ­ventetiden.

– Mens hagen hviler, tillater jeg meg ­blomstrende luksus inne. Tre eller fire papegøye­tulipaner gjør mye av seg. De er så vakre når de bøyer seg ut av vasene. Jeg ­pleier å sette dem i glassflaskesamlingen som jeg har i soveromsvinduet.

Vasemiks

Vaser og glass i vinduskarmen er det beste trikset for å få det vårfint hjemme. Det tynne materialet forsterker og reflekterer de første bleke solstrålene, som spres inn i rommet. Lettheten og klarheten gir akkurat den stemningen som hører årstiden til. Skoglund foreslår at man blander vaser­, lykter og flasker i ulike høyder. Man kan også samle grupper av glass i lignende farger, eller med former som kler hverandre. Gamle drikkeglass og syltetøyglass kan være fint – det trenger slett ikke være krystall for å gi den rette følelsen. Slik kan man lage et morsomt arrangement som ikke koster skjorta.

Fargemagi

Med konditorfarge i vannet får man en morsom effekt­. Vil du matche blomstene med innredningen, kan du farge vannet i samme farge som interiør­detaljene i nærheten, og deretter stikke nedi en hvit tulipan med ny snittflate. Så er det bare å nyte det lille hverdags­mirakelet som oppstår når blomstens kronblad langsomt antar en ny kulør.

Flere vårlige plantetips 

• Urter som rosmarin og mynte klarer seg fint i vinduet med litt ekstra belysning.

• Liker du å se raske resultater? Stikk noen hvitløksbåter ned i en krukke med vanlig blomsterjord. Kvasten som vokser opp, har en mild smak av hvitløk. God å klippe over en salat.

• Pelargonier som har overvintret, vil opp i lyset nå.

• Løkblomster som tulipaner, krokus, scilla og snøklokker varer kort inne, men kan ofte få nytt liv neste vår hvis du planter dem ute. Plant dem allerede etter avblomstring, eller oppbevar løkene et tørt sted og sett dem ned til høsten.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no