ANNONSE

HUS & HAGE

Planteglede 
til å spise opp

Tekst: Kjersti Busterud


Publisert: 21.03.2015

DEKORATIVT: Tonje Bergh har fylt sine blomsterpotter med blomster og urter som egner seg godt til mat. Foreløpig har hun plantet stemor, roser, tusenfryd, sitronmelisse, mynte, lavendel og oregano. 
(Foto: Heiko Junge / NTB scanpix) 


Hjemme hos Tonje Bergh er blomsterpottene fylt med ingredienser til alt fra salater og snacks til drinker og kakepynt.

Roser, stemor, tulipaner, tusenfryd, gladioler og georginer setter ikke bare farge på hagen, terrassen eller balkongen. De kan også sette en ekstra spiss på sommermaten.

Hvis man først skal legge ned arbeid i å plante, synes jeg det er fint å kunne kombinere pryd- og nytteverdi, sier Tonje Bergh. Hun driver planterådgivningsfirmaet Plantmania, og har nylig utgitt boken «Vakkert og spiselig i krukker og potter». Her får du tips til hvordan du kan lage dekorative sammenplantinger ved å kombinere for eksempel tusenfryd med jordbær og rips, fuksia med timian og rosmarin eller stemorsblomst med dvergsyrin og kattemynte.

Urban kjøkkenhage

Så fort faren for nattefrost er over, kan du begynne å plante ut i potter og kar. Selv har Bergh startet utesesongen med å sette sammen en «drinkekrukke» med sitronmelisse, mynte, lavendel og stemor, og en krukke med kombinasjonen potterose, tusenfryd, stemor og oregano. I tillegg har hun en kasse med ulike urter pyntet opp med stemor.

– Man trenger ikke stor plass for å dyrke spiselige vekster. Fenomenet «urban growing» er i ferd med å bli stort i Norge. ­Stadig flere bor i leiligheter i urbane strøk, men likevel er inter­essen for blomster og planter økende, særlig interessen for å plante i krukker. Nordmenn vil ha litt jord under neglene, sier Bergh.

Kortreist mat er også en trend, og mer kortreist mat enn urter fra egne balkongkasser er det vanskelig å finne.

– Om sommeren tar mange kjøkkenet ut på terrassen, og både spiser og lager maten ute. Da er det ekstra fint å kunne høste ingredienser fra egne potter, mener hun.

Sprøytede kjøpeblomster

Ifølge Bergh er det mange som ikke er klar over hvor stort utvalget av spiselige blomstersorter er. Kanskje ikke så rart – blomstene du kjøper på hagesentrene bør du nemlig være forsiktig med å spise.

– I Norge har vi ingen tradisjon for å dyrke blomster som mat, og blomstene du kjøper kan være sprøytet. Du bør derfor kun spise dem dersom de er tydelig merket som spiselige, påpeker Bergh. Hun er imidlertid i gang med et prosjekt for å få flere spiselige blomster ut i butikkene.

Enn så lenge er det tryggeste å plante maten selv.

– Blomkarse og ringblomst er nok de blomstene som hittil har vært mest vanlige å bruke i mat. Blomkarse har en litt pepper­aktig smak, og passer godt i salat. Både frø, blader og blomster kan brukes. Ringblomsten er dekorativ, og kan brukes til å pynte med, eller den kan gi en fin gulfarge til bakverk, tipser Bergh.

God duft og smak

De spiselige mulighetene er langt flere. Alle typer roser kan for eksempel trygt brukes som mat, og hovedregelen er ifølge Bergh at jo sterkere roseduften er, jo ­sterkere er også smaken.

– Lavendel er en annen plante som både dufter og smaker sterkt, forteller hun.

Ikke bare er mange blomster spiselige, man kan også satse på andre typer dekorative vekster.

– Mange av krydderurtene blir fine dersom du lar dem komme opp i blomst, og disse blomstene kan selvfølgelig også spises. Du kan også bruke grønnsaker som pynt. Plukksalat og grønnkål for eksempel, er dekorative, og gjør seg godt i potter sammen med mer fargerike blomster, tipser Bergh.

Hun advarer imidlertid mot å gå ukritisk løs på balkong­blomstene.

– Det blir som å plukke sopp i skogen. Er du i tvil om de kan spises, er det best å la være.

Slik bruker du spiselige ­blomster

Blomstene bør plukkes om morgenen når de er duggfriske og saftspente. Nyutsprungne blomster har rikest aroma. 

• Nyplukkede blomster kan holde seg en uke i kjøleskap hvis de blir oppbevart i et plastbeger med litt fuktig papir i bunnen. 

• Hvis blomstene dine har blitt slappe, kan du la dem flyte i iskaldt vann i noen minutter.

• For best mulig smak bør griffelen og pollenbærerne fjernes før bruk.

(Kilde: «Vakkert og spiselig i ­krukker og potter» av Tonje Bergh)


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no