ANNONSE

HUS & HAGE

Velg en terrassefarge som harmonerer

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen

Foto: JotunPublisert: 21.03.2015

Akkurat som gulvfarge inne er viktig hele året, er terrassens farge viktig i sommermånedene. Tenk helhet når du skal fargesette terrassegulvet.

Vi bruker stadig mer tid utendørs, og uteplassen har blitt sommerens viktigste oppholdssted.

Store, gode møbler, fargerike tekstiler, lykter, belysning og gjerne egne uteserviser er virkemidler for å gjøre uterommet til et godt sted å være. Riktig farge på gulvet gir deg mye gratis i jakten på den gode atmosfæren.

– Fargen på gulvet er viktig for å skape den rette stemningen på uteplassen. Vi legger mye arbeid i å velge riktig husfarge eller veggfarge, men det går gjerne litt fortere i svingene når en finner farge til terrassen. Det bør det ikke gjøre, mener Lisbeth ­Larsen, fargesjef hos Jotun.

Harmonerer med huset

Husets arkitektur, farge og ­omgivelser bør tas hensyn til når en skal velge farge på terrasse­gulvet.

– Har man et veldig lyst hus kan en mørk farge bli veldig hard, sier fargedesigner Tale Henningsen i Nordsjö og Helge Berthelsen, markedssjef for gulv, lakk og eksteriør i Scanox.

Har husfasaden en kald farge­tone, bør en ikke tenke varm farge og vice versa.

Henningsen minner også om at det er mer som inngår i ­helheten.

– Tenk på hvilke møbler du har. Har man for eksempel nye rottingmøbler, er det fint å velge en farge som matcher dem. ­Ubehandlet teak får en grå ­patina, og da kan det være ­lekkert å velge gråtoner som fremhever det i treverket i ­møblene. ­Gråtoner går dessuten veldig godt til stål. Deretter kan en tenke på tekstiler en har til møblene, sier hun.

Fargen bør også harmonere med fargene i naturen rundt ­huset – enten det er en grønn hage, grå stein eller blått hav.

– Tenk gjerne at terrassen skal være en forlengelse av huset og bindeleddet mellom huset og terrenget, tipser Larsen.

Fargene i tiden

Tale Henningsen forteller at mørke farger ofte ikke er så varige som følge av støv, pollen og fotmerker.

– Det er enklere med grå toner. Samtidig ser vi at mørkere farger er en trend. Mange velger brunsvarte farger. Det er veldig vakkert å se på, men husk at det vil kunne behøve mer vedlikehold i løpet av en sesong. De kulørte som grønt, blått og rødt er lite tidstypiske i dag. De er ute av kolleksjonen, men går fortsatt an å få tak i, sier hun.

Nordsjös fargekart for terrasse har 16 farger å velge blant. I tillegg kan man få laget en egen farge i butikk om en ikke finner det en er ute etter. Scanox har ni beisfarger som de har foreslått i sitt fargekart, mens Jotun har 12 farger i kolleksjonen «Trebitt». Både Jotun og Nordsjö anbefaler oppstrøksprøve.

– Da kan man ta den med seg hjem, forteller Henningsen.

Gulvmaterialets egenfarge spiller i stor grad inn på hvordan det endelige resultatet blir. Så derfor er det lurt å prøve på et ekstra kapp fra byggingen, eller en lite synlig del av terrassen. Det gir et sikrere fargevalg til terrassen før en foretar endelig innkjøp av terrasse­beis.

Naturlig terrasse

Terrasseheller av eik er et godt alternativ når en ønsker noe annet enn de tradisjonelle ­impregnerte furubordene. Eik er et treslag som har en naturlig høy motstands­dyktighet mot vær og vind.

– Hellene tåler utendørs bruk, og vi anbefaler at eik står ubehandlet og slik får en naturlig gråning, sier markedssjef Truls Skaugen hos Södra Interiör, som er produsent av terrasse­produkter av eik.

Ikke alle ønsker en farge på ­terrassen, men vil bevare det ­naturlige uttrykket.

– En behøver ikke å tilføre farge, men bør i alle fall behandle den litt. Terrassen ligger ofte ikke helt under tak, men ligger åpent og ubeskyttet. Den påvirkes av snø, is, forurensning og regn. Et gulv holder flere år uten at man gjør noe med det, men så blir det sprøtt og flisete. Det er derfor lurt å behandle det uansett. Man kan velge bare beis uten pigmentering. Det gir en beskyttende hinne. Å ikke behandle terrassen, blir som at man soler seg uten solkrem. Det går ikke så bra i lengden. Treverket behøver å tilføres metning for beskyttelse, sier Henningsen i Nordsjö.

Fargedesigneren legger til at maling ikke er det man skal ­behandle terrassen med.

– Maling har vært populært en periode. Men det blir fort veldig stygt. Vi anbefaler aldri det, ­understreker hun.

Det viktige terrasse­gulvet

Riktig farge på gulvet gir mye gratis i jakten på den gode atmosfæren. Trender påvirker oss i stor grad, men det er omgivelser og huset som bør få siste ord i diskusjonen om fargevalg.

Selv om din personlige smak tilsier at du skal gå for en sort terrassefarge, er det ikke sikkert at denne vil gå så godt til borettslagets gule eksteriørfarge. En farge som matcher hus og omgivelser vil sannsynligvis gjøre deg mer fornøyd når resultatet er ferdig. Heldigvis er fargeutvalget større enn noen sinne, slik at det ikke er vanskelig å tilfredsstille begge behov.


Farger i tiden

En grå gjennomgangsfarge er populært på uteplassen, og mange går derfor for grå nyanser når de skal fargesette terrassen. Og til den nordiske stilen velges det ofte lyse gulv. Men ifølge fargesjef hos Jotun, Lisbeth Larsen, vil vi se mer av de mørke fargene fremover.

- Jeg har tro på at vi vil se en litt varmere stil fremover, og at mange terrasser vil bli mørkere og brunere. Spesielt til moderne arkitektur ser vi at det velges en mørkere palett til terrassene, sier hun.


Bredt fargespekter

Fra lys sand til nesten sort; fargeutvalget innen terrassebeis er stort. Gjennom å variere antall strøk kan man justere fargestyrken, men det er viktig å ha i tankene at treets egenfarge og evne til å trekke inn beis også påvirker sluttresultatet.


Gi treverket nytt liv

Behandlingene er forskjellige etter om du har en helt ny terrasse, eller om du ønsker å behandle terrassen så den får en ny og flott farge.

– Er terrassen ubehandlet fra før, har man alle fargemuligheter. Men vi anbefaler alltid en terrassevask først. Det er en grunnregel, sier Helge Berthelsen, markedssjef i Scanox.

Terrassen kan for eksempel behandles med ­Butinox terrasse­vask som er i ­Scanox´ sortiment. Har terrassen farge fra før, er forarbeidet noe større.

– Er terrassen slitt, og du ønsker fornyelse, så sørg for at den gamle og slitte behandlingen blir fjernet. Da kan man velge Butinox Terrassefornyer, som effektivt renser vekk all gammel olje og beis. Terrassefornyeren lysner også treverket. Når man har fjernet den, så bruker man en terrassevask, da blir resultatet så godt som nytt, sier Berthelsen.

Han minner om at det kan være ganske morsomt å jobbe med terrassen.

– Tenk på all kosen etterpå. Se framover; der skal grillen stå, og der på bordet vil salatbollen stå. Se kosen i det og stoltheten i å ha gjort unna jobben selv, tipser han.


Heter det olje eller beis?

I dag brukes for det meste begrepet beis om produktet vi behandler terrassen med.

– Det har vært en teknisk ­utvikling fra da kun klare ­oljer ble brukt. Med terrasse­olje var det mer et pliktløp. Nå er produktet vi bruker vanntynnbart, og kan brekkes i ulike farger. ­Endringen gjør at vi kan leke mer med farger, samtidig som vedlikeholds­intervallene er lengre, sier Helge ­Berthelsen hos Scanox.

Som en overgangsfase har flere produsenter kalt nyere produkter for olje, selv om de har inneholdt løsemidler.

– Terrasseolje og terrasse­beis er i prinsippet det samme, men produsentene har valgt å fronte ordet «­terrassebeis» for å skille det fra de tradisjonelle løsemiddel­baserte ­produktene. Det ­nyutviklede produktet passer ­navnet «beis» som følge av ­innfargingen og utseendet det gir, sier Berthelsen.Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no