ANNONSE

HELSE & LIVSSTIL

– Nyt solen, men med måte!

Tekst: Helene Stenhaug

Foto: Paolo Pagani og Colourbox


Publisert: 07.04.2015

Solbeskyttelse med høy faktor er viktig for både store og små.


Fakta:

Aleris Helse

Hva: 

Aleris Sykehus og ­Medisinske senter 

er en private helseaktør som tilbyr hele bredden i ­pasientforløpet; fra ­diagnostikk og utredning til ­behandling og oppfølging. Aleris er Norges største sykehus innen overvekts­kirurgi og har landets ­eneste private kreftsenter.


Aktuell med: 

Forebygging og behandling av sol­skader, samt føflekksjekk med bruk av Fotofinder.


Hvor: 

Jåttåvågveien 7, 4020 Stavanger, 

i Stadionparken


Kontakt: 

51 57 75 50 


Web:

www.aleris.no/stavanger


Facebook: 

www.facebook.com/alerishelse

Endelig. Lyden av fuglekvitter, solstråler som varmer opp vår bleke vinterkropp. Vi vil ha «sol, sol og mere sol». Samtidig vet vi at det er viktig å være godt beskyttet mot de deilige, farlige strålene.

Hudlegene hos Aleris på Stadionparken gir oss sine tips for forebygging og behandling av solskader.

Vi vet godt at solen gjør godt for kropp og sinn. Allikevel kan strålene være farlige for helsen. Føflekkreft er kanskje ikke noe man normalt sett tenker på, men faktum er at Norge er i verdenstoppen når det gjelder denne alvorlige hudsykdommen. Jeg spør ekspertene, hudlegene Sheila A.M. Fevang og Katarina Zak Stangeland hos Aleris sykehus og medisinsk senter i Stavanger: Er det mulig å få nyte solen, og samtidig være trygg?

– Ja, helt klart. Med enkle solvettregler kan du gå sesongen i møte med god samvittighet. Vi ønsker at du skal kose deg, men alt med måte, sier Sheila A.M. Fevang.

Husk beskyttelse

Hudlegene understreker viktigheten av solbeskyttelse med høy faktor som beskytter godt mot både UVA og UVB stråler. Det er mange solkremer som har dette, men kjøper du dem på apoteket, kan du være helt sikker på at de har riktig beskyttelse. Du bør bruke solkrem hver dag, også når det er overskyet. De påpeker at det er ofte vi ikke tenker over at vi trenger solbeskyttelse.

– Som når du klipper plenen i bar overkropp, tar frokosten ute og går en tur i singlet. Gjør det til en vane hver morgen, og gjenta etter bading og flere ganger daglig dersom du oppholder deg ute i mange timer.

Smart med siesta

Hudlegene råder også til pauser fra solen, spesielt når den er på sitt sterkeste. Kall det en siesta om du vil. Sitt i skyggen og les en bok, gå inn på trening, eller lag middag under denne perioden.

– Vi anbefaler å unngå solen når den er på sitt sterkeste. Dette er litt forskjellig fra hvor du befinner deg i landet eller hvor i verden du bor, men generelt sett fra klokken tolv til tre. Vil du ikke inn, så søk skyggen, og ta på deg en t-skjorte eller tunika. Du gjør lurt i å ikke grille deg i solsteken hele dagen.

Det er nemlig antall timer i solen, og hvor mange ganger du har vært solbrent, som spiller inn på om du kan havne i risikogruppen for å utvikle hudkreft eller føflekkreft.

Bruker du god beskyttelse for å unngå forbrenning, samt unngår solen når du kan, ligger du godt an, ifølge ekspertene, men det avhenger også av om du har andre risikofaktorer eller ikke.

Hudlegene Sheila A.M. Fevang og Katarina Zak Stangeland har lang erfaring fra både offentlig og privat praksis, og hjelper deg med alt innen hudhelse, blant annet kontroll og fjerning av føflekker, solskader, hudkreft, eksem, psoriasis, kviser, rosacea, svettebehandling og allergitesting. Fordelen hos Aleris er ikke bare de dyktige hudlegene, men også at du slipper ventetid, her er det ingen ventetid, og du trenger ikke henvisning.

Viktig med føflekksjekk

Aleris i Stavanger er også alene i Norge om å kunne tilby markedets ledende høyteknologiske maskin til kontroll av føflekker.

– Fotofinder er en maskin vi bruker til å ta digitale helkroppsbilder og digitale dermatoskopibilder av enkeltføflekker (nær­bildefotografering av føflekker).

Dette er til god hjelp for pasienter med mange føflekker hvor man er usikre på hvilke som bør fjernes. De som har mange føflekker kan synes det er vanskelig å holde øye med dem selv, og da er det lurt med jevnlige kontroller.

Hudlegene ser bildene av hver enkelt føflekk på en stor skjerm, noe som gir en nøyaktig vurdering. Deretter lagres bildene slik at man enkelt kan sammenligne med nye bilder ved neste føflekksjekk. Ved neste kontroll markerer maskinen ut nye føflekker som har kommet siden forrige sjekk, og så kan vi lett se nærmere på disse.

Ser man en føflekk som skiller seg ut vil nok de fleste hudleger fjerne den, men mange pasienter har gjerne flere som er litt ­atypiske. Det er sjeldent føflekkreft i alle disse samtidig, noen danner mindre pene arr slik at da kan man unngå unødvendige fjerninger ved å heller kontrollere disse og følge med om det tilkommer endringer.

Dette øker også sjansen for å oppdage føflekkreft på et tidlig tidspunkt

Hvem er i risikogruppen?

De som er ekstra utsatt for farlige føflekker er:

• Personer med lys hud, gjerne rødlig med fregner

• De som har oppholdt seg mye i sydlige strøk

• De som har vært mye solbrent,

• De som allerede har hatt ­malignt melanom (føflekkreft).

• De som har flere føflekker enn gjennomsnittet, gjerne atypiske.

Er du usikker på noen føflekker? Da kan det være smart å ta en kontroll hos de dyktige hudlegene før ferien. Og husk: Nyt solen...med måte.

8 tips for en trygg solsesong

1. Solkrem: Bruk høy solfaktor, og trapp litt ned etter hvert. Bruk så høy solfaktor at du ikke blir solbrent, avhengig av hudtype. 

2. Siesta: Ta pauser midt på dagen når solen er sterkest. 

3. Hodeplagg: Beskytt hodet med en caps eller hatt.

4. Dekk til kroppen: Sleng over en t-skjorte eller tunika for å unngå for mye eksponering,.

5. Damer: Pass ekstra på bryst, øvre del av skuldre og ansikt.

6. Menn: Pass på ryggen når du arbeider i bar overkropp. 

7. Barn: Barn under 3 år bør unngå for mye sol­eksponering og solforbrenning i tidlig alder, da det er vist å øke risikoen for hudkreft i voksen alder.

8. Ta en føflekksjekk om du er usikker 


Kilde: 
Hudlegene ved Aleris i StavangerAnnonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no