ANNONSE

SPORT & FRITID

Loftsheia & 
Lauvåsen

Tekst og foto: Sverre Ramdahl Ranum

Kilde: «Turgleder for folk flest», 
Dreyer Bok


Publisert: 07.04.2015

På Lauvåsen ovenfor Fister i Hjelmeland troner Fister­senderen. Den er synlig fra det meste av Ryfylket, og utsikten utover Ryfylketbassenget er fantastisk. Fra gården Solbjør går det vei til toppen.litt for bratt for rullestol, 
men barne­vogn går.

Fra parkeringsplassen følger en veien innover mot skytebanen. Etter ca. 500 meter står det skilt på venstre side. Herfra følger en tydelig merket og god sti retning Lauvåsen. Stien går gjennom et småkupert terreng med lauvskog mot sørkanten av fjellet. Stien går langs kanten og følger terrenget litt opp og ned før det etter et stidele stiger jevnt oppover et lite stykke. Lauvskogen gjør at det er dårlig ­utsikt før en kommer opp av skogen på Loftsheia. Etter hvert får en øye på den markante Lauvåsen med Fister­senderen på toppen. Stien går gjennom gress og lyng­hei innover Loftsheia. Fra toppen av Loftsheia fort­setter stien innover Medheia. Stien går nå gjennom bjørke­skog før den følger brattkanten nordover Medheia. Stien fortsetter ­nesten helt til toppen av heia før den går ned langs en fjellhylle. Stien snor seg mellom små fjellrabber med spredt vegetasjon. Når en kommer ned i Suggedalen, dreier stien etter hvert opp på veien til tv-senderen på ­Lauvåsen. Merket rute følger nå veien oppover til toppen. Varden står på en bergnabb 502 m.o.h. ovenfor hytta ved siden av tv-masten. På den sørlige delen av toppen er det fint å raste ved det lille tjernet. Utsikten er det lite å utsette på: den er bare fantastisk. I sør har en panorama­oversikt over de fleste store og små ­øyene i Ryfylke­bassenget. I nord ligger Randøy og Ombo med Hjelmelands­fjorden i bakgrunnen. I sydvest kan en på en godværsdag se like til Stavanger.

Fra toppen følger en veien ned mot Solbjør. Når en ­passerer fjellkanten, kan en se opp på trærne som vokser omtrent over kanten. Nå dreier den merkede stien ned mot høyre og gjennom skogen ned til Solbjør. Alternativt kan en følge veien helt ned gjennom tunet på Solbjør.

Når en skal tilbake i retning Ingvaldstad, følger en veien gjennom tunet på Solbjør og videre gjennom det gamle tunet. Oppe ved Bjustykket, som ligger under Solbjør, går stien bak det første huset og fortsetter rett frem langs fjell­siden. Stien er her stedvis bygget opp med skiferstein. Store løvtrær ­stenger for utsikten. Stien møter stien fra ­Ingvaldstad rett før jordet en gikk forbi på vei innover. Så blir det å følge samme rute tilbake til parkeringsplassen.

Hvordan komme dit:

Fra Ingvaldstad:

Følg Rv-13 fra Tau mot Hjelmeland. Mellom Årdal og Hjelmeland ved ­Ingvaldstad er avkjøringen skiltet med «skytebane». Parkeringsplass ved riksveien.

Fra Solbjør:

Sving av til Fister, og ved butikken svinger en av ved avkjørselen merket «Fister skule». Etter å ha passert skole og barne­hage slynger den smale grusveien seg oppover til Solbjør.

Vanskelighetsgrad: Rundtur: 2 støvler. Barnvogn fra Solbjør og opp veien, men det er ca. 2 km med oppoverbakke.

Tid: Rundtur ca. 4 t. Veien ca. 1 t.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no