ANNONSE

Du store verden

Potala­palasset

Tekst: Rolf Schreiner


Publisert: 07.04.2015

Potalapalasset ligger i Lhasa, Tibets hovedstad. Bygningen var vinter­residens til Tibets åndelige og verdslige leder Dalai Lama fra det 17. århundre, og regjeringskanselli for Tibet fram til 1959, da den nåværende Dalai Lama flyktet til India. Bygningen har over 1000 rom, en grunnflate på 130 dekar, og den er nå blitt et museum og bevart slik som da Dalai Lama bodde der.

Palasset er tretten etasjer høyt (117 ­meter) og ligger på klippen Marpori («den røde klippe»), omkring 3700 ­meter over havet. Navnet Potala kommer fra det guddommelige fjell ­Potalaka, og palasset er også kjent som Tse Podrang («palasset på fjelltoppen»).

Hovedsakelig bygget på 1600-tallet

Det første palasset ble påbegynt i 631 av keiser Songtsän Gampo, til ære for den kinesiskfødte prinsessen, Wencheng. Det nåværende palass, som er av dzong-type, består av to deler – Det hvite palass som ble påbegynt i 1645 på ordre av den femte Dalai Lama, og Det røde palass, som stod ferdig 1693.

Det hvite palass var både Dalai Lamas vinterresidens og kanselli for den ­tibetanske regjering, mens det røde palass utelukkende har har sakrale ­funksjoner. I det røde palass’ vestre kapell finnes fem gullbekledte chörten (buddhistiske kultbyggverk), der fem generasjoner Dalai Lama er begravde. De er flerfoldige meter høye og pyntet med kostbare kunstskatter og massivt gull.

Bibliotek og torturkammer

Nå er Potalapalasset gjort om til ­museum. I de mer enn 1000 rommene er det ikke mindre enn 10.000 hellig­dommer og 20.000 statuer. I tillegg til regjeringskontorer, boliger for Dalai ­Lamas tjenerskap og en skole for ­munker, var det meditasjonssaler, ­bibliotek, våpen­arsenaler, kornmagasiner, tortur­kammere og til og med et fangehull som var kjent som Skorpionhulen.

Dalai Lama flyktet

Det gamle kongeriket Tibet, som har omtrent samme størrelse som Sverige, har de siste 56 årene vært en del av Folke­republikken Kina. Det begynte med at en delegasjon fra det offentlige Tibet måtte overgi landets suverenitet til Kina i Beijing i 1951. Det var kort tid ­etter den kinesiske okkupasjonen året før.

I årene som fulgte, vokste det frem en stadig større motstand mot de kinesiske myndighetene i landet. ­Tibetanernes væpnede opprør startet i de østlige delene av landet, og ­kulminerte i ­Lhasa-dalen i 1959. Kineserne knuste opprøret, og Dalai Lama flyktet til Dharamsala i India natten til 17. mars. Det kinesiske flagget ble heist på ­Potalapalasset 23. mars 1959.

Flest kinesere i Tibet

Først tidlig på 1980-tallet ble landet åpnet for turisme. Det skjedde da den politiske ledelsen i Beijing besluttet å myke opp forholdet mellom Kina og Tibet. Men demonstrasjoner og ­uroligheter har det vært også i årene etterpå. Fortsatt flykter tibetanere i ­tusentall hvert år over grensene til 
Nepal og India.

Dette, kombinert med en stadig større kinesisk innvandring og innflytelse, har medført at den tibetanske befolkningen på om lag 2,5 millioner mennesker nå 
er i mindretall i sitt eget land.

Neste gang: Nazca-linjene


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no