ANNONSE

HUS & HAGE

Sett seil i hagen

Tekst: Helena E. Källgren


Publisert: 07.04.2015

SEIL SOM TAK: På denne ute­plassen kan man ikke ha markise, ettersom det ikke er passende veggflater å feste den på. Og et fast tak ville endret husets karakter fullstendig. Seiltak ble en god ­løsning. (FOTO: Erik Mårtensson / Scanpix)


Et stort seil gir både solskjerming, regnskjerming og romfølelse – samtidig som en flik av selve havet kommer inn i hagen.

Selv om man knapt har vært ute på bøljan blå selv, er det lett å bli forført av marineestetikken. Blått, rødt og hvitt – klassiske «sailor chic»-farger – har alltid vært riktige om sommeren. Men de siste årene er sansen for det marine blitt trukket enda lenger. Nå blir også hager innredet med master og seil. Resultatet blir unikt for hvert uterom, avhengig av hvilke festepunkter som finnes, og hvilke løsninger som kan skapes.

Sommerrom

Seil er et vakkert alternativ til markiser. Og ofte kan et seil ­settes opp der det ikke ville vært ­mulig å plassere en markise – enten fordi avstandene er for korte eller lange, eller fordi det ikke finnes en rett vegg å feste ­markisen i.

Både markiser og seilduker har sine fordeler og ulemper. Markisestoff vil ofte vare lenger, men stoffet kan ikke holde seg selv oppe på samme måte som en seilduk. Seilduken i poly­ester er stabil og motstår strekk og tøyning. Derfor kan man skape et luftig uterom som holder seg like fint i flere ­somrer.

Som et trommeskinn

Seildukene kan bestilles hos seilmakere i akkurat de målene man ønsker. Når man bestiller et seil, skal man være nøye med målene, for seilet skal spennes stramt opp. Det er bare fint om seilet bølger lett i vinden, men det har ikke godt av å vaie som et flagg.

– Det beste er om man spenner seilet som et trommeskinn, sier seilmakeren Niklas Hägnander­.

Den vanligste nybegynner­feilen er at man har for dårlige festepunkter, forklarer han videre­.

– Vi har forsterkninger i alle hjørner, på samme måte som vi har på seil til båter. Og de rustfrie ringene som sitter i hjørnene, er selvsagt så solide at seilet tåler å strammes. Men det er viktig å kontrollere at festepunktene på huset eller på stolper­ også tåler strammingen.

Ta vare på seilet

Peter Håkansson, som er seil­maker og interiørstylist, mener at det aller beste med et seiltak er den estetiske verdien.

– Et seiltak blir som en fast installasjon i hagen. Man kan skape spennende seildesign i nesten alle hagemiljøer.

Peter Håkansson selger ingen standardløsninger.

– Jeg tar alltid utgangspunkt i det aktuelle stedet. Festepunktene er avgjørende. Resultatet blir unikt og interessant.

– Hvor holdbare er slike utetak?

– Det kommer an på ­kvaliteten. Jeg overdimensjonerer alltid gramvekten på seilet for å garantere at det holder. Og så legger jeg ekstra teip oppå sømmene for å tette dem mot regn. Mine seil holder i sju, åtte år, sier Peter ­Håkansson.

Holdbarheten varierer altså. De dårligste seilene holder bare én sesong. Men er seilet av god kvalitet, og får riktig behandling, skal det holde betydelig lenger. Det er viktig at man følger seilmakerens instruksjoner for hvordan det skal settes opp, tar godt vare på det, og ikke glemmer å ta det ned i god tid før den første snøen kommer.

Seilstell

• Spenn seilet stramt opp.

• Pass på at det skråner, slik at vann kan renne helt av.

• Rengjør med vann og såpe.

• Blir seilet veldig skittent, finnes det en spesiell spray i fargehandelen som brukes til ren­gjøringen.

• Sol og vind sliter på seilet, så om du drar på ferie i et par uker, kan det eventuelt være en idé å ta det ned.

• Ta ned seilet om høsten. La det tørke skikkelig. Legg det pent sammen og oppbevar det i en pose over vinteren.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no