ANNONSE

HUS & HAGE

Rull på det ytterste vernet

Tekst: Bjørn Hugo Pettersen

Foto: Berit Roald / Scanpix 


Publisert: 07.04.2015

HUSBESKYTTELSE: Eric Montano, maler i Regnbuen Malermesterbedrift, maler etter fagboka. Først med rull og deretter med pensel for å stryke ut malingen. – Dessuten må man bruke rikelig med maling, påpeker han.


Det er mye som må være gjort før du kan male huset. Men selve malejobben går i det minste fortere med rull.

– Det er både enk­lere og raskere å bruke rull, både på kledning og mur. Du må bare huske å legge på godt med maling­. Der slurver mange med når de maler huset sitt selv, sier maler Eric Montano mens han ruller på maling på et rekkehus.

Hans kolleger i Regnbuen Maler­mesterbedrift nikker ­bekreftende.

– Og har du på rikelig med maling­ på første strøk, er det meste av jobben gjort. På to strøk legger vi malere igjen ­dobbelt så mye maling som vanlige folk bruker, tilføyer malermester Morten Riise og hans kollega, arbeids­leder og maler Marius Davidsen.

Sol og regn

Sommeren er den perfekte tiden for å gi huset to lag med ekstra beskyttelse mot regn og råte. Vel å merke så lenge man ikke maler­ i direkte sollys – eller når det ­regner.

Det er riktignok ikke alltid godt å vite når regnskyllet kommer, noe Montano og Riise har fått erfare flere ganger i sommer.

– Her om dagen hadde vi malt en stor veggflate da det plutselig kom et voldsomt styrtregn. Den våte malingen rant nedover veggen. Vi søkte tilflukt under en balkong og kunne ikke gjøre annet enn å vente til regnet ga seg. Da var det bare å tørke opp og male veggen på nytt dagen etter, forteller de.

Heldigvis gir regnet seg alltid. Og mens det drypper fra vasstrukne skyer, kan man for ­eksempel male vinduer som står i ly for regnbygene.

Men før man kan holde malerkost og rulleskaft i hånden er det en del andre ting som må gjøres. Aller først må huset vaskes.

Børste og skrubb

– Husvasken er nesten den viktigste jobben. Man bør vaske huset­ utvendig minst én gang i året. Tenk på hvor mye støv og skitt som samler seg og gir grobunn for sopp på ytterveggene. Vasker du huset hvert år, holder dessuten malingen lenger, fastslår Marius Davidsen.

Skal man bare vaske huset uten å male det, kan man for eksempel bruke Jotuns Husvask eller Beckers Fasadevask. Skal man male, må det sterkere lut til. Jotun anbefaler sin egen Kraftvask. Beckers har Sopp & muggvask, mens Flüggers grunnrens heter Fluren 37.

– Bland vann og rens etter forholdet som er oppgitt. Bruk en hagesprøyte til å få det på veggen, og la såpen gjøre jobben. Etter noen få minutter skrubber man med børste på et forlengerskaft. Så spyler man vekk med hageslangen. Etter vaskingen må huset tørke en dag eller to, forklarer Jostein Brekka, fag- og utviklingssjef i Jordan.

En undersøkelse Jordan fikk utført i fjor viste at én av fire huseiere ikke vasker huset utvendig før de maler.

– Det gir et dårligere resultat, dårligere beskyttelse og i ­verste fall mye merarbeid, fastslår Brekka.

Skrape og grunne

Etter vaskingen må løse malingsbiter skrapes eller børstes vekk. I tillegg kan det være lønnsomt å bruke et sopp- og algedrepende middel – som sprayes på veggen med en sprøyteflaske. Dette middelet, som tar knekken på grønn­alger og svertesopp, gir best resul­tat når temperaturen er over 20 grader.

Hvis du noen steder har skrapt eller børstet helt ned til treverket, må du flekke i med grunning – for eksempel Visir fra Jotun eller grunnolje 90 Aqua fra Flügger.

– Til slutt er det bare å rulle på malingen. Bruker du rull og forlenger­skaft i tillegg til pensel, kan du male huset på halve tiden og med et bedre resultat. Sannheten i dette utsagnet ble testet av TV 2, men aldri vist på TV, hevder Jostein Brekka i Jordan.

Han minner om at det er ­viktig å få nok maling på falsen på ­liggende kledning, det vil si den høvlede kanten øverst på hvert bord.

– Den er veldig utsatt fordi det blir liggende regnvann der, men også fordi den er høvlet. Det legges nemlig igjen mindre ­maling på høvlede flater, opp­lyser ­Brekka.

7 tips før du maler

1. Vask huset utvendig med en kraftig såperens. Bruk hagesprøyte og påfør nedenfra og oppover for å unngå skjolder. Jobb med et to-tre meter bredt felt, om mulig i hele husets høyde.

2. Følg blandingsforholdet på vaskemiddel­flasken, og la middelet virke i 2–5 minutter. Såperensen tørker ut hvis den står for lenge, og prøv derfor å unngå direkte sollys. Vaskingen kan gjerne gjøres i regnvær.

3. Spray litt husvask på en egnet vaske­børste, helst med forlengerskaft, og skur lett over ytterveggen.

4. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke fordi den kan blåse av maling som ­sitter godt nok.

5. Sopp- og algedrepende middel kan brukes­ der det er problemer med grønn­alger og svertesopp i tre­kledningen. Dette sprayes på med en sprøyteflaske eller en hagesprøyte. Middelet skal ikke skylles vekk, men tørke opp på kledningen. Derfor fungerer det best når det er 20 grader eller mer.

6. Når veggene er tørre må det kledningen skrapes eller børstes for å få vekk løse malingsbiter. Stålbørste brukes med lett hånd der man er kommet ned på bart trevirke.

7. Påfør grunning på de bare flekkene, og mal de bare flekkene én gang før du maler huset med to strøk. (Husk å dekke til terrasser, heller og annet som du ikke vil ha malingssøl på.)

Kilder: Jordan og Jotun


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no