ANNONSE

KULTUR

Reiseskildring fra Cuba

Tekst: Randi Glittenberg


Publisert: 07.04.2015

En rundreise på Cuba, den største øya i Karibien, er en spennende opplevelse. Landet er kontrastfylt og har mye å by på dersom du har «åpne øyne og et åpent sinn». De gamle amerikanske dollarglisene – mange over 60 år gamle er noe de fleste forbinder med Cuba. Likedan praktfulle strender, imøtekommende mennesker, byer og steder som er fargerike og «annerledes».

Reis til Cuba, lei en bil og kjør øya rundt. Avstandene mellom vest og øst er på over 100 mil. Prøv også en av de gamle «­amerikanerne», det koster kun noen kroner å ta en kjøretur rundt i Havanna!

I boka «En rundtur på Cuba» tar Ragnar Åsland deg med på en rundreise som starter og avsluttes i den fargerike hovedstaden ­Havanna. En by som absolutt er verd å besøke. Historiske bygninger som vitner om fordums storhet. Legendariske barer der den amerikanske forfatteren ­Ernest Hemingway var stamgjest. ­Hoteller som på 1950-tallet ble styrt av mafiaen, og spisesteder som serverer mer enn «bare ­kylling og svinekjøtt». Havanna er gjenstand for renovering og satser på økt turisme, og det er derfor god tilgang på flotte restauranter og hoteller i alle priskategorier.

Variert landskap, og folk møter deg med et smil

Det er også flere andre steder på Cuba som er verd en stopp. Landskapet er variert og byene har sine særpreg og likhetstrekk. Åsland forteller om hyggelige, imøtekommende mennesker, unge og gamle. De møter deg med et smil. Fellesnevneren er at de tar livet som det kommer og har et avslappet forhold til det meste – i hvert fall på overflaten.

– Vi dro fra Havanna og ­reiste vestover til den frodige ­Vinales­dalen der den røde jorda er så rik på mineraler at man her dyrker tobakksplanter som man lager verdensberømte ­sigarer fra. ­Videre har vi besøkt Playa Giron og Grisebukta – kjent fra dramatiske begivenheter tidlig på 1960-tallet. Sett byene ­Cienfuegos, Trinidad, Camagüey, Bayamo, Santiago de Cuba, ­Guantanamo og den eldste byen på Cuba, Baracoa. Vi har kjørt over flate landskap og opp i fjellene. Turen har tatt oss gjennom vakre nasjonalparker til idylliske karibiske strender med krystall­klar blågrønn sjø, for­teller ­Åsland.

Han anbefaler et besøk i ­Trinidad. Byen som står på UNESCO’s verdensarvliste.

– Det er en egen stemning bare å rusle rundt i grålysningen når dagen er i emning, nyte glansen fra de pastellfargede husene når morgensola lyser opp fasadene og suge inn morgenstemningen, fremholder Ragnar Åsland.

– De fleste steder overnattet vi privat, på såkalte Casa Particular (Bed & Breakfast). Rent og pent og det koster 25 pesos convertible som tilsvarer 150 kroner, pluss 30 kroner for frokost.

Castro og Che Guevara 
på plakater overalt

Overalt på Cuba ser man monumenter, bilder eller plakater av landets helter fra opprør, kriger og revolusjon: Fidel Castro, ­Ernest «Che» Guevara, José Marti og flere andre som forbindes med Cuba, som forfatteren Ernest ­Hemingway.

– Vi har også besøkt Cubas mest populære feriested, ­Varadero, og sett verdens lengste sigar – på over 81 meter! Den befinner seg i en tobakksbutikk i Havanna og er plassert i noe som ligner et digert lysrør.

– I denne reiseskildringen har vi forsøkt å beskrive det vi har opplevd. Boka inneholder dessuten faktaopplysninger, noen reisetips og smakebiter fra den spennende utviklingen dette landet i ­Karibien har gjennomgått opp gjennom årene. Nesten alle steder vi besøkte har tilknytning til landets dramatiske historie. Vi tar derfor med smakebiter av kjente hendelser og presentasjoner av sentrale personer som har satt sitt preg på Cuba. Vi har også pratet med nordmenn som ­kjenner Cuba og med reiseoperatør­selskaper som arrangerer turer dit, forteller Åsland entusiastisk.

Endringer vil skje, men reformer tar tid

– Dette er i første rekke en reise­skildring og personlige opp­levelser fra vårt Cuba-besøk. Det er derfor i stor grad våre subjektive inntrykk som kommer til uttrykk. Vi går ikke i dybden på ­politiske, sosiale eller økonomiske forhold i en bok av denne typen. Til det var vårt opphold på Cuba for kort. Etter at Raul ­Castro overtok styringen av landet er det tegn som tyder på at endringer vil skje, men mange vi pratet med kunne ikke si noe om hvordan reformer vil endre landet, og når det vil skje.

Det er heller ikke meningen å drive «reklame» for tobakk og alkohol. Men sigarer og rom er eksportvarer og noe mange ­forbinder med hva som er «­typisk for Cuba». Det er derfor naturlig å flette inn noe om dette i vår ­beskrivelse av landet, sier Åsland.

– Reisen ga mersmak og frister til gjentakelse. Vi håper derfor boka «En rundtur på Cuba» kan være en liten appetitt­vekker i så måte, for alle som ønsker å se denne interessante øya, og opp­leve det autentiske Cuba før ­landet blir «lik» andre turiststeder og ­populære reisemål, ­avslutter han.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no