ANNONSE

HUS & HAGE

Tapetsert blikkfang

Tekst: Siri Marte Kværnes 

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix


Publisert: 07.04.2015

DRØM: Et helt år gikk Tine Monsen og drømte om det oransje tapetet hun nå har på soverommet. Valpen Grieg er nok litt mer opptatt av andre ting. På veggen ser du plakater som er hentet fra Joan Mirós kunstbøker.


Tapet kan være sprelsk og lekent, klassisk og stilrent, herskapelig og staselig. Hva er din stil?

– Jeg synes det er gøy når tapetet vises. At det ikke bare glir inn i det andre, men blir et blikkfang. Det er så mye fint å velge mellom, sier blogger Tine Monsen.

Hun gikk året i møte med knallblå soveromsvegger, men nå er de dekket av oransje tapet av det lune slaget. Stua har blitt malt mørkeblå – men én vegg skiller seg ut med mønstret tapet.

– Jeg ble helt forelsket da jeg så det oransje tapetet for et år siden. Den fargen, varmen og strukturen. Soverommet har fått en helt annen stil. Og det var nok noen som ble litt overrasket da vi valgte oransje, sier Monsen.

Rundt henne svinser hundevalpen Grieg, som er på besøk. Om den viltre krabaten ikke er så engasjert i tapet, er han iallfall veldig interessert i å være med i tapetsamtalen – og opp­merksomheten det gir.

Mønstertrend

Tapetet som pryder bolig­bloggerens stue, har lys bakgrunn. Mønsteret består av ­smale, blågrønne streker på kryss og tvers.

– Jeg ønsket meg noe med geometrisk mønster. Og siden stua er såpass mørk, ble det et lyst ­tapet, sier Monsen.

Hjemmet hennes er langt ifra det eneste som beveger seg i en mønstret retning, ifølge tapetleverandøren Storeys.

– Spesielt det siste året har vi sett en veldig vekst både i interessen for og salget av geometrisk tapet, sier konseptsjef i Storeys, Torhild Rustenberg.

«Norsk Trellis» fra Storeys er blant de geometriske tapetene som har slått godt an. Det var blant landets mest solgte i fjor, og hevder seg også i år, ifølge konsept­sjefen.

Fargeskille

I interiørbransjen snakkes det om at flere har begynt å sette farge på veggene, og ikke bare på én fondvegg.

– Det er en stor vekst i tapeter med blå, grønn og blågrønn base – fargene som ofte blir betegnet som de nye nøytrale, sier ­Rustenberg.

Tapetleverandør Borge forteller at de selger mer av de mørke tapetene i sortimentet. Mørke vegger gir dybde i rommet og et mer eksklusivt inntrykk, mener produktsjef Birgit Torkildsby i Borge.

– I det store og det hele handler det om å lage personlig interiør, og å velge de tapetdesignene som får hjertet ditt til å banke litt fortere, sier Torkildsby.

Monica Furu er interiørstylist og salgsleder for tapet ved Maxbo Stormarked Vækerø. Hun mener også at stadig flere nordmenn bruker tapet.

– Det er ikke mange jeg kjenner som ikke har en fondvegg med tapet på soverommet, sier Furu, og legger til at hun gjerne skulle sett at flere gikk for tapet på fire vegger.

– Jeg tør påstå at tapet på alle vegger skaper et roligere og mer helhetlig uttrykk, uansett hvordan tapetet ser ut, sier hun.

Nye versjoner

Ifølge Furu er også tekstil­tapetet på vei tilbake – men i en ­moderne form og annen kvalitet enn 1980-tallsvariantene.

– Vi ser i trendbildet at vi søker etter det lune, naturlige og trygge, og det er jo nettopp dette tekstiltapetet underbygger, sier Furu.

Tekstiltapeter kan være laget av vevde fibre eller spunnet tråd. Mens eldre tekstiltapetene gjerne var ensfargede med grove tråder og knuter, er overflaten nå ofte jevnere og finere. De fleste tekstil­tapeter lages av vevde tekstiler, enten mønstervevde, ensfargede eller med trykte mønstre, ifølge ifi.no.

Monsen har gått for tapeter som synes godt. Men er hun ikke redd for å bli lei av sterke farger og markante mønster? De ­oransje veggene er tross alt det siste hun og mannen ser hver kveld, og det første de våkner til hver morgen.

– Nei. Jeg hadde blitt mer lei hvis det var hvitt. Jeg blir mer lei det som er helt standard, smiler hun.

Noe for deg?

Monica Furu er en entusiastisk tapetbruker og -selger. Her er hennes tips til deg som er nysgjerrig på tapet i eget hjem.

• Bruk litt tid på å finne et tapet som står i stil med det du ­allerede har. Det finnes et hav av tapeter – og garantert noe som passer for deg.

• Er du usikker, kan det være lurt å begynne med en fondvegg. Hvis du ser at det fungerer, kan du jobbe deg videre inn i ­rommet.

• Bruk farger og tapeter som representert dere som bor der – skap deres egen greie.

• Skulle det bli helt feil, kan du alltids tapetsere på nytt.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no