ANNONSE

REISE

To øyer på én reise

Tekst og foto: Annika Goldhammer


Publisert: 07.04.2015

MORGENSTUND: Frida Winklaar har slått seg til ved Arubas karakteristiske divi divi-tre.


Øyloffing til Aruba og Curaçao er en fargesterk, karibisk opplevelse.

Sola har akkurat stått opp over Det karibiske hav. Foreløpig er det fredfylt på Eagle Beach, ­Arubas fineste strand. Den havner ofte på toppen av lista når reisemagasiner kårer verdens beste strender. Eagle Beach er lang, hvit og kantet av strand­resorter og høye palmer. I den ene enden står et av øyas mest kjente symboler, det forblåste divi divi-treet. Den snurrede stammen er formet av de sterke passatvindene, og trekronen bøyer seg fotogent over stranden, ned mot vannet.

I treet skygge sitter Frida ­Winklaar fra Nederland. Hun forteller at hun har besøkt øya flere ganger, fordi hun har søstre som har bosatt seg her.

– Jeg elsker Aruba. ­Menneskene er hyggelige, strendene rene, ­vannet klart og været perfekt. Passatvindene gjør at det aldri blir for varmt. Dessuten finnes det flere gode restauranter her, sier Winklaar, og konkluderer med at Aruba er et strålende valg for dem som drømmer om en ­avslappende ferie.

Nederlandske spor

Etter en uke på øya kan jeg ikke annet enn å være enig med ­henne. Et mer behagelig feriested finnes ikke. Øya ligger like utenfor kysten av Venezuela og er en del av De nederlandske ­Antillene og de såkalte ABC-øyene (­Aruba, Bonaire og ­Curaçao). Den ­nederlandske arven merkes både i arkitekturen og maten. De høye kjøpmannshusene i hovedstaden Oranjestad går i alle regnbuens farger – som om kommunen skulle ha gitt en småskoleklasse frie hender til å fargelegge. Og på byens restauranter gjør smaken av hollandsk ost seg stadig ­gjeldende.

Aruba er samtidig utpreget amerikanisert. Her er kjøpesentre, amerikanske fast food-kjeder, kunstige drinker og store kjedehoteller. Og utallige ­amerikanske turister i hawaiiskjorter, ikke minst på de dagene cruisebåtene legger til.

Ubebodd drømmested

Strand – og restaurantliv er ikke alt. På Aruba er det også en stor nasjonalpark med turstier, høye kaktuser og grotter med bilder laget av indianerne, øyas ur­befolkning. Det finnes dessuten en aloe vera-fabrikk der man kan lære om de viktigste eksport­produktene.

Vil man på utflukt fra øya en dag, er det ikke langt til Renaissance Island. Den private paradisøya ligger åtte minutters båtreise fra Oranjestad og lokker med hvite strender, turkis hav og rosa ­flamingoer. Alt kjennes nesten uvirkelig perfekt. På solfylte ­dager kan det bli vel trangt mellom solstolene, men kommer man tidlig, får man følelsen av å ha øya nesten for seg selv – sammen med de eneste faste innbyggerne, som er iguaner og flamingoer.

Verdensarvsted

For å for enda flere opplevelser, ikke minst av karibisk hverdagsliv, bør man dra til naboøya Curaçao. Dette er den største av ABC-øyene, både når det gjelder flateinnhold og innbyg­gertall. Her er ikke strendene like fantastiske som på Aruba, men langs vestkysten er det likevel flere som slår det meste i Middel­havet. ­Etter å ha strandhoppet meg nordover langs vestkysten utpeker jeg Knip Beach til min personlige favoritt.

Curaçao har en av verdens mest fargeglade hovedsteder, ­Willemstad som står på Unescos verdensarvliste. De tradisjonelle hollandske kjøpmannshusene går i pastellgult, rosa, turkis og aprikos. Det sies at det var en hollandsk guvernør som valgte fargene til byen – ettersom han fikk hodepine av alle de hvite bygningene som reflekterte det sterke sollyset.

Slavehistorie

I Willemstad kan man besøke Kura Hulanda, et av Karibiens beste museer. Her får man et komplett bilde av øyas slavehistorie. Den som er mer interessert i i sprithistorie velger seg heller likørdestilleriet i utkanten av byen. Her lages den blå appelsin­likøren som er blitt synonym med øya.

Et annet tips er å ta båten til Klein Curaçao, en liten søsterøy to timer fra hovedøya. Her venter enda en karibisk drømmestrand, omgitt av fargestrålende korallrev. Tar du en dagstur hit også har du ikke bare fått med deg to, men hele fire ulike vestindiske øyer – på én og samme reise.

Reisefakta, ABC-øyene

• Generelt: Øyene Aruba, Bonaire og Curaçao i Det karibiske hav tilhører Nederland. Tidsforskjellen er på -5/-6 timer (vinter/sommer). Visum ikke nødvendig.

• Valuta: Arubansk florin (Aruba) og antilliske gylden (Curaçao), men dollar aksepteres også.

• Sesong: Behagelig tropisk klima året rundt. Høysesong fra midten av desember til midten av april.

• Reise hit: Du kan fly på egen hånd via Amsterdam eller New York, pris fra ca. kr 6000 t/r. Du kan også finne flere pakke­turer fra skandinaviske reiseoperatører som kombinerer begge øyene, priser ofte fra ca. kr 20.0000 for toukersturer. Ving har pakketurer fra Oslo til både Aruba og Curaçao, og i mars 2015 starter prisen for fly og én ukes hotellopphold på ca. kr 11.000.

• Reise mellom øyene: Mellom Aruba og Curaçao flyr Tiara Air og Insel Air. En enveisbillett koster rundt 1000 kroner, men du kan få det rimeligere ved tidlig bestilling. www.fly-inselair.com , www.tiara-air.com
• Bo: På Aruba er Bucuti Beach Resort og Tamarijn Aruba er to gode hoteller, priser fra ca. kr 2000 per dobbeltrom. På ­Curaçao ligger Avila Hotel, en luksuriøs strandresort utenfor Willemstad. Dobbeltrom fra cirka 1600 kroner. Hotel 't ­Klooster er et bra budsjettalternativ i utkanten av Willemstad, 
i et tidligere kloster. Dobbeltrom fra cirka 900 kroner.

• Spise: Den lokale matkulturen kalles crioyo og er en miks influert av alle en rekke ulike nasjonaliteter. En populær rett på ABC-øyene er keshi yena, en gryte med kylling, rosiner, grønnsaker og edamerost. Et annet tips er arepa, gresskar­pannekaker smaksatt med rosiner og kanel. Et bra sted for ­lokale spesialiteter er matmarkedet Marche Bieuw i ­Willemstad på Curaçao. Aruba har ellers alt fra enkle kroer til gourmet­restauranter. Mest romantisk er The old man and the sea – her spiser du med føttene i sanden, omgitt av tente lykter.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no