ANNONSE

MOTOR

Selger som ­aldri før

Tekst: Jan Harry Svendsen


Publisert: 07.04.2015

ADVARER: Christina Bu i Norsk Elbilforening advarer mot å røre fordelene elbilene nyter. (Foto: Norsk Elbil­forening)

Nå velger en av fem bilkjøpere i Norge elbil. Aldri har det blitt solgt flere.

Fram til 23. februar i år sto elbiler for 18 prosent av nybilsalget, viser tall fra Opplysnings­rådet for Veitrafikken (OFV). I fjor var andelen 12,5 prosent.

Etterslep

Noe av grunnen til økningen er ifølge Norsk Elbilforening at Volkswagen har begynt å levere ut et etterslep på e-Golf. Så langt i 2105 er det registrert 1494 e-Golfer i Norge. Det tilsvarer en markedsandel på 46 prosent av alle elbiler. Dersom man inkluderer e-Up fra Volkswagen, har merket en elbil-andel her hjemme på 55 prosent så langt i år.

Men også Nissan Leaf er populær. Med en markedsandel på 15 prosent hittil i år er den Norges nest mest solgte elbil. Volkswagen e-UP og Tesla er ­omtrent like store med 9 prosent markeds­andel.

– Vi forventer at Tesla leverer langt flere biler etter hvert, men det er verdt å merke seg at elbilsalget i Norge først og fremst er vanlige biler, sier Christina Bu, general­sekretær i Norsk Elbilforening

Advarer

Men selv om salget er godt, advarer hun mot å ta elektrifiseringen av bilparken for gitt.

– Hvis regjeringen fjerner elbil­fordelene for tidlig, vil markedet kollapse. Lille Norge er foreløpig det største ­markedet for elbiler i Europa, og stopper det opp her, vil bilprodusentene bremse opp teknologiutviklingen av nye elbiler som kan konkurrere med tradisjonelle biler, sier Bu.

Hun advarer også mot at endring i ­politikken i Norge vil ha negativ virkning i på tilretteleggingen for elbiler i andre land.

– Vi viser resten av verden at det går an, sier Bu.

Av Norges 2,5 millioner biler er 1,5 prosent elektriske biler.


Annonse

© 2019 - Lokalavisen -- Design/layout: Blest.no